Κάρμεν (όνομα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το όνομα Κάρμεν (Carmen) είναι ένα γυναικείο αλλά και ανδρικό όνομα, που προέρχεται από την Ιταλία και την Ισπανία. Φέρεται να έχει δύο διάκριτες ετυμολογήσεις (ρίζες), που αλληλοεπηρεάσθηκαν και έδρασαν αλληλοενισχυτικά. Η πρωταρχική είναι μια υποκοριστική παραλλαγή του ονόματος Κάρμελ (ιταλ.) / Καρμέλο (ισπαν.), το οποίο προέρχεται από την εβραϊκή φράση karm-el = «αμπελώνας του Θεού», γνωστή ως η ονομασία (εξελληνισμένα) του όρους Κάρμηλος.

Η δεύτερη χρονικά ετυμολόγηση είναι από τη λατινική λέξη carmen, που σημαίνει «τραγούδι», «μελωδία» ή «ποίημα», γνωστό από τα Κάρμινα Μπουράνα (στον πληθυντικό). Το όνομα της ρωμαϊκής θεότητας Καρμέντα βασίζεται σε αυτή τη λέξη.

Στην αγγλική γλώσσα το όνομα Κάρμεν είναι γυναικείο και ανδρικό, ενώ στην ιταλική και στην ισπανική είναι γενικώς γυναικείο.

Το ισπανικό όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ισπανικό βαφτιστικό όνομα, αποτελεί συνήθως μέρος σύνθετων θρησκευτικών ονομάτων, όπως τα María del Carmen, Nuestra Señora del Carmen (= «Παναγία του Κάρμεν») και Virgen del CarmenΠαναγία του Όρους Κάρμηλος), που προέρχονται από το όραμα της Παναγίας στις 16 Ιουλίου 1251 που είδε ο Σίμων Στοκ, επικεφαλής του Τάγματος των Καρμηλιτών.

Πρόσωπα με το όνομα Κάρμεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]