Κάρλος Βέιγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάρλος Βέιγκα
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 21  Οκτωβρίου 1949
Μιντέλο
Υπηκοότητα Πράσινο Ακρωτήριο

Ο Κάρλος Βέιγκα (Carlos Alberto Wahnon de Carvalho Veiga ) είναι πολιτικός από το Πράσινο Ακρωτήριο. Υπήρξε ο δεύτερος και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρωθυπουργός του νησιωτικού κράτους από το 1991 ως το 2000.


Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε στις 21 Οκτωβρίου του 1949. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Πράια. Στη συνέχεια συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Λισαβώνα. Το 1971 απέκτησε ντοκτορά στις Νομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κλασικών Σπουδών της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1972-74 εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στην Αγκόλα. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1975 και ανέλαβε διάφορες δικαστικές θέσεις. Το 1982 εξαιτίας διαφωνιών με την κυβέρνηση επέστρεψε στην εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Το 1985 εξελέγη βουλευτής και επανεξελέγη το 1988. Την περίοδο αυτή ζήτησε σθεναρά τη διεγαγωγή πολυκομματικών εκλογών και τον τερματισμό του μονοκομματισμού. Έτσι, δύο χρόνια αργότερα, το 1990 , ιδρύθηκε το Κόμμα της Αντιπολίτευσης, που ονομάστηκε MpD (Κίνημα για Δημοκρατία). Τον Οκτώβριο του 1990 ο Βέιγκα εξελέγη πρόεδρος του κόμματος αυτού, κατά το πρώτο συνέδριό του. Στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στις 13 Ιανουαρίου του 1991 το MpD κατήγαγε μεγάλη εκλογική νίκη, εξασφαλίζοντας τις 56 επί συνόλου 79 εδρών στην Εθνοσυνέλευση. Έτσι, εξελέγη πρωθυπουργός και σχημάτισε την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα. Το 1995 κέρδισε και νέα εκλογική νίκη και παρέμεινε στην πρωθυπουργία.

Κυβέρνησε από τις 4 Απριλίου του 1991 ως τις 29 Ιουλίου του 2000. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γκουαλμπέρτο ντο Ροζάριο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Carlos Veiga της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).