Κάλλιο αργά παρά αργότερα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάλλιο αργά παρά αργότερα
Something's Gotta Give
ΣκηνοθεσίαNancy Meyers[1][2][3]
ΠαραγωγήNancy Meyers
ΣενάριοNancy Meyers
ΠρωταγωνιστέςΤζακ Νίκολσον[2][3][4], Ντάιαν Κίτον[2][4][1], Κιάνου Ριβς[1][5][6], Φράνσις ΜακΝτόρμαντ[1][6], Αμάντα Πιτ[2][1][5], Τζον Φαβρό[1], Πολ Μάικλ Γκλέιζερ[1], Πάτρικ Φίσλερ[7], Rachel Ticotin[1], ΚαΝτι Στρίκλαντ[8], Peter Spears[8], Σούζαν Μίσνερ[8], T. J. Thyne[8], Jennifer Siebel Newsom[8] και Κόνι Σόγιερ[8]
ΜουσικήΧανς Ζίμμερ
ΦωτογραφίαΜάικλ Μπάλχαους
ΜοντάζΤζο Χάτσινγκ
Εταιρεία παραγωγήςWaverly Films
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολή2003 και 12  Φεβρουαρίου 2004 (Γερμανία)[9]
Διάρκεια123 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Κάλλιο αργά παρά αργότερα (πρωτότυπος τίτλος: Something's Gotta Give) είναι μια αμερικανική ρομαντική κωμωδία με δραματικά στοιχία του 2003 σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία της Νάνσι Μέγιερς. Πρωταγωνιστούν οι Τζακ Νίκολσον και Ντάιαν Κίτον ως επαγγελματίες που ανακαλύπτουν τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλο αργά στη ζωή, παρόλο που είναι εντελώς αντίθετοι. Οι Κιάνου Ριβς και Αμάντα Πιτ συμπρωταγωνιστούν, με τους Φράνσις Μακντόρμαντ, Πολ Μάικλ Γκλέιζερ και Τζον Φαβρό σε δεύτερους ρόλους.

Το Κάλλιο αργά παρά αργότερα έλαβε θετικές κριτικές και σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, με 266 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Για την ερμηνεία της, η Κίτον έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας - Σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ ο Νίκολσον έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού - Σε Κινηματογραφικό Μιούζικαλ ή Κωμωδία.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι Σάνμπορν είναι ένας πλούσιος ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας σεη Νέα Υόρκη που κάνει σχέσεις μόνο με γυναίκες κάτω των 30, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας του κοπέλας, Μάριν Κλάιν. Οι δυο τους πηγαίνουν με αυτοκίνητο στο παραλιακό σπίτι της μητέρας της στο Χάμπτονς, περιμένοντας να είναι μόνοι. Ωστόσο, η μητέρα της, μια θεατρική συγγραφέας που ονομάζεται Έρικα Μπάρι και η αδερφή της Ζόι φτάνουν απροσδόκητα.

Μετά από ένα αμήχανο δείπνο, η νύχτα γίνεται καταστροφική όταν -κατά τη διάρκεια προκαταρκτικού ερωτικού παιχνιδιού με τη Μάριν- ο Χάρι παθαίνει καρδιακή προσβολή και μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ο θεράπων γιατρός, Τζούλιαν Μέρσερ, λέει στον Χάρι να μην απομακρυνθεί για λίγες μέρες, οπότε ο Χάρι μένει απρόθυμα μαζί με την Έρικα. Οι προσωπικότητές τους συγκρούονται και οδηγούν σε άβολες συνθήκες διαβίωσης στην αρχή, αλλά σύντομα βρίσκουν γοητευτικά στοιχεία ο ένας στον άλλον και αρχίζουν να συνδέονται. Η σχέση του Χάρι με την κόρη της και η εκκολαπτόμενη σχέση της Έρικας με τον Τζούλιαν γίνονται εμπόδια στην αυξανόμενη έλξη τους. Η Μάριν λέει στη μητέρα της ότι θα χωρίσει τον Χάρι, αλλά αυτός βάζει πρώτος ένα τέλος. Ο Χάρι και η Έρικα περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και τελικά κάνουν σεξ. Ο Τζούλιαν λέει στον Χάρι ότι η υγεία του έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να επιστρέψει στην πόλη. Αυτός και η Έρικα αποχαιρετιούνται αμήχανα, καθώς παρά τα έντονα συναισθήματά τους, ο Χάρι διστάζει να συνάψει σοβαρή σχέση.

Η Μάριν μαθαίνει ότι ο πατέρας της, ο πρώην σύζυγος της Έρικας, Ντέιβ Κλάιν, ξαναπαντρεύεται με μια γιατρό μόλις δύο χρόνια μεγαλύτερη από την ίδια. Αν και η Έρικα δεν επηρεάζεται από τα νέα, η Μάριν είναι συντετριμμένη και πιέζει τη μητέρα της να τη συνοδεύσει σε ένα δείπνο. Στο δείπνο, η Έρικα βλέπει τον Χάρι σε ένα άλλο τραπέζι με μια άλλη, πολύ νεότερη γυναίκα. Ακολουθεί καβγάς και η Έρικα παραδέχεται ότι είναι ερωτευμένη με τον Χάρι, αλλά εκείνος δεν ανταποδίδει τα συναισθήματά της, οπότε εκείνη φεύγει. Ο Χάρι πιστεύει ότι παθαίνει ένα ακόμη έμφραγμα, αλλά στα επείγοντα του λένε ότι πρόκειται για κρίση πανικού.

Συντετριμμένη, η Έρικα επιστρέφει σπίτι, όπου κλαίει σχεδόν ασταμάτητα για αρκετές εβδομάδες, πέφτοντας με τα μούτρα σε ένα νέο θεατρικό έργο για μια γυναίκα που ερωτεύεται τον φίλο της κόρης της, με τον τίτλο "A Woman to Love", μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Χάρι για να περιγράψει την Έρικα. Ο Χάρι μαθαίνει για το έργο και πηγαίνει στο θέατρο όπου γίνονται πρόβες. Παρότι εκείνη το αρνείται, είναι προφανές ότι έχει χρησιμοποιήσει στο έργο τα πιο προσωπικά στοιχεία της σχέσης τους. Όταν εκείνος της λέει ότι την αγαπά ακόμα, η Έρικα τον αποκρούει. Αφού μαθαίνει ότι ο χαρακτήρας του πεθαίνει στο έργο, παθαίνει κι άλλη κρίση πανικού. Στο νοσοκομείο, του λένε ότι πρέπει να απαλλαγεί από το άγχος κι έτσι μετακομίζει προσωρινά στις Μπαχάμες.

Έξι μήνες αργότερα, το έργο της Έρικας σημειώνει τεράστια επιτυχία. Ο Χάρι επισκέπτεται τη Μάριν για να ζητήσει συγγνώμη για τυχόν απρέπειες του παρελθόντος και ανακαλύπτει ότι τώρα είναι ευτυχώς παντρεμένη και έγκυος. Η Μάριν ενημερώνει τον Χάρι ότι η Έρικα βρίσκεται στο Παρίσι και γιορτάζει τα γενέθλιά της. Ο Χάρι πηγαίνει στο Παρίσι και κάνει έκπληξη στην Έρικα στο αγαπημένο της εστιατόριο. Της λέει ότι έχει έρθει επικοινωνήσει με όλες τις νέες γυναίκες με τις οποίες είχε σχέση σε μια προσπάθεια να εξιλεωθεί για την άκαρδη συμπεριφορά του. Εμφανίζεται ο Τζούλιαν, με τον οποίο έχει τώρα σχέση η Έρικα.

Ο Χάρι, η Έρικα και ο Τζούλιαν δειπνούν μαζί και χωρίζονται φιλικά έξω από το εστιατόριο. Ενώ ο Χάρι κοιτάζει με πόνο καρδιάς τον ποταμό Σηκουάνα, έρχεται η Έρικα. Του λέει ότι ο Τζούλιαν συνειδητοποίησε ότι εκείνη αγαπά ακόμα τον Χάρι και αποφάσισε να βγει από τη μέση για να τους αφήσει να είναι μαζί. Ο Χάρι της λέει ότι στα 63 του είναι ερωτευμένος για πρώτη φορά στη ζωή του και αγκαλιάζονται.

Έναν χρόνο αργότερα σε ένα εστιατόριο, η Έρικα και ο Χάρι, παντρεμένοι πια, βγαίνουν μαζί με τη Μάριν, τον σύζυγό της Ντάνι και την κόρη τους σαν μία αγαπημένη οικογένεια.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σάουντρακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάλλιο αργά παρά αργότερα ήταν μια συμπαραγωγή μεταξύ Columbia Pictures και της Warner Bros. Και οι δύο εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει σάουντρακ για την ταινία. Από το 2004, το σάουντρακ έχει πουλήσει 172.000 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παρακάτω σάουντρακ κυκλοφόρησε στις 9 Δεκεμβρίου 2003 από τη Warner Records.

Λίστα κομματιών – Warner Bros.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Butterfly" – Crazy Town
  2. "Sing a Song" - Earth, Wind & Fire
  3. "Oooh Baby" – C+C Music Factory
  4. "Samba de mon cœur qui bat" – Κοραλί Κλεμάν
  5. "Fibre de Verre" – Paris Combo
  6. Let's Get It On - Μάρβιν Γκέι
  7. "O Beijo (The Kiss)" - Κλαούντιο
  8. "Here We Go" - Grits
  9. "Que reste-t-il de nos amours" – Σαρλ Τρενέ
  10. "It's On Tonight" - Τζόνι Ρουρκ
  11. "You Can Get It If You Really Want" - Τζίμι Κλιφ
  12. "Have Dinner" – Badly Drawn Boy
  13. "Assedic" – Les Escrocs
  14. "I've Got a Crush on You" - Στιβ Ταϊρέλ
  15. "Graffito Disguise – Μέισον Ντέρινγκ
  16. "I Have Eyes Only for You" – The Flamingos
  17. "La Vie en Rose" – Λούις Άρμστρονγκ
  18. "So Nice (Summer Samba)" – Άστρουντ Ζιλμπέρτο
  19. "Μπουμ!" – Σαρλ Τρενέ
  20. "Je Cherche un Homme" – Έρθα Κιτ
  21. "Sunday Morning" – Maroon 5
  22. "Julian Calls" – Badly Drawn Boy
  23. "C'est si bon" – Έρθα Κιτ
  24. "Brazil" – Τζάνγκο Ράινχαρντ
  25. "Exactly Like You" - Κρίστοφερ Γουέστλεϊκ και Μπόνι Γκρίνμπεργκ
  26. "Sweet Lorraine" – Στεφάν Γκραπελί, Ίλσα Έκινγκερ, Άικ Άιζακς και Ντιζ Ντίσλεϊ
  27. "I Have Only Eyes for You" - Μισέλ Μελβουάν, Τζον Γκέριν, Τόνι Ντιμά και Μιτς Χόλντερ
  28. "Learn How to Fall" - Πολ Σάιμον
  29. "La Vie en Rose" – Τζακ Νίκολσον

Το παρακάτω σάουντρακ κυκλοφόρησε στις 23 Φεβρουαρίου 2004 από την Columbia Records.

Λίστα κομματιών – Columbia[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "La Vie en Rose" – Λούις Άρμστρονγκ
  2. "I've Got a Crush on You" - Στιβ Ταϊρέλ
  3. "I Have Only Eyes for You" - The Flamingos
  4. "So Nice (Summer Samba)" - Άστρουντ Ζιλμπέρτο
  5. "Remember Me" - Εϊτόρ Περέιρα
  6. "Samba de mon cœur qui bat" – Κοραλί Κλεμάν
  7. "Que reste-t-il de nos amours" – Σαρλ Τρενέ
  8. "Assedic" – Les Escrocs
  9. "Je Cherche un Homme" – Έρθα Κιτ
  10. "C'est si bon" – Έρθα Κιτ
  11. "Brazil" – Τζάνγκο Ράινχαρντ
  12. "Sweet Lorraine" – Στεφάν Γκραπελί, Ίλσα Έκινγκερ, Άικ Άιζακς και Ντιζ Ντίσλεϊ
  13. "Love Makes the World Go 'Round" - Ντίον Τζάκσον
  14. "La Vie en Rose" – Τζακ Νίκολσον

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 72% με βάση 171 κριτικές, με μέση βαθμολογία 6,60/10.[10] Στο Metacritic η ταινία έχει σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 66 στα 100, με βάση 40 κριτικούς, υποδεικνύοντας «γενικά ευνοϊκές κριτικές».[11] Το κοινό που ερωτήθηκε από το CinemaScore έδωσε στην ταινία βαθμό "A−" στην κλίμακα από το Α έως το F.[12]

Η εφημερίδα San Francisco Chronicle, θεώρησε ότι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών της ταινίας, Ντάιαν Κίτον και Τζακ Νίκολσον, ήταν από τις καλύτερές τους και ότι η ερμηνεία του Νίκολσον, καθώς ο ρόλος του, κάλυπτε ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων, πιο περίπλοκων. Ο κριτικός επαίνεσε την ταινία ως ρομαντική κωμωδία για ενήλικες.[13]

Ο Ρότζερ Έμπερτ χαρακτηρίζει τους διαλόγους της ταινίας «έξυπνους». Επαινεί τις ερμηνείες της Κίτον και του Νίκολσον.[14]

Οικιακά μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάλλιο αργά παρά αργότερα κυκλοφόρησε σε VHS στις 8 Ιουνίου 2004 και σε DVD στις 30 Μαρτίου 2004 από την Columbia TriStar Home Entertainment και τη Warner Home Video.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 www.imdb.com/title/tt0337741/. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 stopklatka.pl/film/lepiej-pozno-niz-pozniej-somethings-gotta-give. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  3. 3,0 3,1 www.filmaffinity.com/en/film658192.html. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  4. 4,0 4,1 www.interfilmes.com/filme_12302_Alguem.Tem.Que.Ceder-(Something.s.Gotta.Give).html. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  5. 5,0 5,1 www.adorocinema.com/filmes/filme-53658/. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  6. 6,0 6,1 www.metacritic.com/movie/somethings-gotta-give. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  7. www.imdb.com/title/tt0337741/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  9. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0337741/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 6  Σεπτεμβρίου 2016.
  10. «Something's Gotta Give (2003)». Rotten Tomatoes. 
  11. «Something's Gotta Give Reviews». Metacritic. 
  12. «Cinemascore». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2018. 
  13. LaSalle, Mick (December 12, 2003). «Finally, a grown-up love story – Nicholson and Keaton do maybe their best work ever as they create a nice, mellow glow in 'Something's Gotta Give'». San Francisco Chronicle. https://www.sfgate.com/movies/article/Finally-a-grown-up-love-story-Nicholson-and-2546504.php. Ανακτήθηκε στις November 11, 2014. 
  14. Ebert, Roger (12 Δεκεμβρίου 2003). «Something's Gotta Give». RogerEbert.com. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]