Κάλαθος με Αλκαίο και Σαπφώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάλαθος του Βρύγου
Alkaios Sappho Staatliche Antikensammlungen 2416 full.jpg
ΟνομασίαΚάλαθος του Βρύγου
ΔημιουργόςΒρύγος
Έτος δημιουργίας470 π.Χ.
Είδοςερυθρόμορφος κάλαθος
Διαστάσειςύψος 19,7 εκ., διάμ. 14,2 εκ.
ΜουσείοΚρατική αρχαιολογική
συλλογή Μονάχου
Αριθμός καταλόγου2416
δεδομένα

Ο κάλαθος του Βρύγου με τον Αλκαίο και την Σαπφώ είναι εξαίρετο δείγμα αρχαίας ελληνικής αγγειογραφικής τέχνης. Βρέθηκε στον Ακράγαντα και εκτίθεται στην Κρατική αρχαιολογική συλλογή του Μονάχου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αγγείο είναι υψηλό στενόμακρο χωρίς κοιλιά, ενώ η διάμετρός του διευρύνεται προς τα επάνω. Έχει δύο λαβές στην κορυφή και μια εκροή στην βάση του.

Η αγγειογραφία του εικονίζει έναν ψηλό ευθυτενή ιστάμενο άνδρα. Φοράει ποδήρη χιτώνα χωρίς μανίκια από λεπτό ύφασμα που αφήνει να διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του σώματός του. Πάνω από τον χιτώνα φοράει κοντό μανδύα από χοντρότερο ύφασμα. Η κόμη του είναι μπουκλωτή μακρυά, που συνδυάζεται από μακρά περιποιημένη γενειάδα. Κρατάει επτάχορδη λύρα στο αριστερό χέρι και φαίνεται να αγγίζει τις χορδές με τα δάκτυλα. Στο δεξί κρατάει το πλέκτρον. Το κεφάλι είναι σκυμμένο, ενώ από το στόμα του αναδύονται ήχοι. Μπροστά του, δεξιά στέκει μια γυναίκα, επίσης υψηλής κορμοστασιάς, ντυμένη με χιτώνα και μανδύα, όπως και ο άνδρας. Η κεφαλή είναι στεφανωμένη με ταινία, τα μαλιά καταλήγουν σε μακριές μπούκλες και είναι στολισμένα με φύλλα. Η γυναίκα κρατάει και αυτή μια οκτάχορδη λύρα στο αριστερό της χέρι, και το πλέκτρον στο δεξί.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγγειογραφία φέρει επίσης τις επιγραφές «ΑΛΚΑΙΟΣ» και «ΣΑΦΟ» που εκδηλώνει την ερμηνεία των εικονιζόμενων προσώπων. Η Σαπφώ είναι σκυμμένη προς τα δεξιά και έτοιμη να εγκαταλείψει την σκηνή, ίσως κάποιον διαγωνισμό τραγουδιού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]