Ιωάννης της Κάτω Έσσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης της Κάτω Έσσης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 13ος αιώνας
Θάνατος 14  Φεβρουαρίου 1311
Κάσσελ
Αιτία θανάτου Πανώλη
Τόπος ταφής d:Q1774927
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Adelaide of Brunswick-Lüneburg (από 1306)
Γονείς Ερρίκος Α΄ της Έσσης
Αδέλφια d:Q20500332
Όθων Α΄ της Έσσης
Louis of Hesse
Οικογένεια Οίκος της Έσσης
Θυρεός
Coat of arms of Hesse.svg

Ο Ιωάννης, γερμ. Johann (π. 1278 - 14 Φεβρουαρίου 1311) από τον Οίκο της Έσσης ήταν λάντγκραβος της Κάτω Έσσης (1308-1311).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Ερρίκου Α΄ λάντγκραβου της Έσσης και της Μέχτιλντ της Κλέβης. Η μητέρα του ήταν η 2η σύζυγος του Ερρίκου Α΄, ο οποίος από την 1η σύζυγό του είχε γιους τον Ερρίκο και τον Όθωνα Α΄. Ο νεότερος αδελφός του Λουδοβίκος έγινε επίσκοπος του Μύνστερ.

Το 1292 η Μέχτιλντ ζητούσε μερίδιο για τον γιο της. Αυτό οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση και η Μέχτιλτ κατάφερε ο Ερρίκος Α΄ να λάβει ως συγκυβερνήτη, εκτός του Ερρίκου, τον Ιωάννη το 1296. Το 1298 απεβίωσε ο Ερρίκος και τον διαδέχθηκε ο Όθων Α΄ ως συγκυβερνήτης. Το 1308 απεβίωσε και ο Ερρίκος Α΄ και οι δύο γιοί του διαίρεσαν την κτήση του: ο Όθων Α΄ έλαβε την Άνω Έσση, γύρω από τον ποταμό Λαν, με πρωτεύουσα το Μάρμπουργκ και ο Ιωάννης έλαβε την Κάτω Έσση με πρωτεύυσα το Κάσσελ.

Η διακυβέρνησή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γκούντενσμπεργκ ήταν υποθηκευμένο στον Αλβέρτο Β΄ Γουέλφων δούκα του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ· ο Ιωάννης κατέκτησε την πόλη και ανάγκασε τον Αλβέρτο Β΄ να δεχθεί την αποπληρωμή του χρέους. Ο Ερρίκος Ζ΄ του Οίκου Λουξεμβούργου της Γερμανίας τον διόρισε προστάτη τριών πόλεων στη Θουριγγία, όμως ο Φρειδερίκος Α΄ Βέττιν μάργραβος του Μάισσεν το θεώρησε εισβολή στο έδαφός του και πήρε τα όπλα για να σταματήσει τη διείσδυση: ο Ιωάννης ηττήθηκε και αποσύρθηκε στο Κάσσελ για να συνέλθει.

Έτσι το σχέδιο τού Ιωάννη να κτίσει μία οχυρή πόλη στην προς τη Θουριγγία μεριά του ποταμού Φούλντα δεν ευοδώθηκε. Απεβίωσε από την επιδημία του 1311 στο Κάσσελ και τάφηκε στη μονή του Άναμπεργκ. Δεν είχε άρρενα τέκνα και τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του Όθων Α΄, ο οποίος επανένωσε έτσι την Εσση.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1306 την Αδελαΐδα των Γουέλφων, κόρη του Αλβέρτου Α΄ δούκα του Μπράουνσβικ-Λύνεμπουργκ και είχε τέκνο:

  • Ελισάβετ απεβ. 1339, παντρεύτηκε τον Όθωνα ΣΤ΄ του Όχσενσταϊν.

Η Αδελαΐδα απεβίωσε από την επιδημία του 1311 στο Κάσσελ και τάφηκε δίπλα στον άνδρα της στη μονή Άναμπεργκ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John, Landgrave of Lower Hesse της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).