Ιωάννης Μ. Κυριακός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Μ. Κυριακός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1864
Άγιος Ιωάννης Αρκαδίας
Θάνατος17  Ιουλίου 1940
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Ιωάννης Κυριακός ή Κυριακού (1864 - 17 Ιουλίου 1940), ήταν δικηγόρος και ευεργέτης του Άστρους Αρκαδίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Κυριακός, γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη το 1864 και ήταν γιος του πλοίαρχου Μηνά Κυριακού και της Πηνελόπης, κόρης του Αγιαννίτη προύχοντα Ιωάννη Πάσχου. Η μητέρα του, πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του. Φοίτησε αρχικά στη Σχολή Καρυτσιώτη (νυν Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους). Όταν αποφοίτησε, η οικογένειά του βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει το σχολείο. Όμως ο τότε σχολάρχης, Πέτρος Νικολαΐδης, έπεισε τον πατέρα του να στείλει τον Ιωάννη στο Γυμνάσιο Ναυπλίου. Μετά από 4 χρόνια, αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα» και σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε με «Άριστα».

Σύντομα, ο τότε βουλευτής Άργους Μιχαήλ Κωτσάκος, εκτιμώντας τις ικανότητες του Ιωάννη Κυριακού, τον προσέλαβε ως βοηθό του στο δικηγορικό γραφείο του στην Αθήνα, όπου σύντομα διέπρεψε ως δικηγόρος. Έμαθε 3 γλώσσες: την Αγγλική, την Γερμανική και την Γαλλική και ίδρυσε δικό του δικηγορικό γραφείο. Παντρεύτηκε την Σμαράγδα Βενιζέλου, απόγονο της μεγάλης οικογένειας των Βενιζέλων της Αθήνας και έγινε αξιοσέβαστο μέλος της Αθηναϊκής κοινωνίας. Στο δικηγορικό του γραφείο, εξασκήθηκαν πολλοί δικηγόροι με κορυφαίο τον Δημήτριο Κιουσόπουλο, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επί πολλά έτη.

Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου 1940, σε ηλικία 76 ετών και ενταφιάστηκε στο Άστρος. Μετά τον θάνατό του, τιμήθηκε ως ευεργέτης του Άστρους, λόγω του μεγάλου κληροδοτήματος που άφησε.

Κληροδότημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Κυριακός, μη έχοντας τέκνα, άφησε όλη την περιουσία του στην κοινότητα Άστρους, με σκοπό την βράβευση αριστούχων μαθητών, την δημιουργία παιδικής χαράς, 40 λουτήρων για τους μαθητές της Σχολής Καρυτσιώτη και του Γυμνασίου Άστρους. Επίσης, από τα εισοδήματα από την ενοικίαση των σπιτιών και των οικοπέδων του έγιναν πολλά έργα στο Άστρος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ι. Κουσκουνά, Κ. Χασαπογιάννη, Ι. Κακαβούλια - Θυρεάτις Γη, Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη, Αθήνα 1981
  • Νικολάου Φλούδα - Θυρεατικά, τόμος Γ': Άγιος Ιωάννης, μητρόπολις οικισμών Θυρέας, Αθήνα 1983