Ιωάννης Λαμπρούκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Λαμπρούκος
Ο Ιωάννης Λαμπρούκος(δεξιά) μετά από σύσκεψη με τον Καραμανλή και τον Παπαληγούρα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Δεκεμβρίου 1913
Θάνατος11 Ιουνίου 1994 (80 ετών)
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΓενικός Διευθυντής
γραμματέας

Ο Ιωάννης Λαμπρούκος[1] (12 Δεκεμβρίου 1913 - 11 Ιουνίου 1994) ήταν Έλληνας αξιωματούχος και κρατικός λειτουργός. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της Ελλάδας από το 1946 έως το 1979.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα σε οικογένεια οχτώ παιδιών.Ανιψιός του Μακεδονομάχου και Α' Οπλαρχηγού Θεοδώρου Τουρλεντέ.Υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Νεότερης Ελλάδας,διαδραματίζοντας τεράστιο ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας μας από το 1946 έως το 1979. Ο ίδιος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο πολέμησε, ως δεκανέας αρχικά και μετά ως έφεδρος ανθυπολοχαγός σε όλο το Μέτωπο από το 1940 ως το 1941, όπως εξάλλου και τα περισσότερα από τα αδέλφια του. Έκανε μετεκπαίδευση στο Παρίσι σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών. Ο Ιωάννης Λαμπρούκος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής στις Μέσες Εμπορικές Σχολές (1935-1950) και αργότερα υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου και διετέλεσε Διευθυντής. Αργότερα μετακινήθηκε στο νεοσύστατο τότε Υπουργείο Συντονισμού (1947), όπου και του ανετέθη η οργάνωση και στελέχωση του.

Υπήρξε ο κύριος μοχλός του Υπουργείου και διετέλεσε γενικός διευθυντής και παράλληλα, γενικός γραμματέας του υπουργείου Συντονισμού για πολλά χρόνια (από Μάρτιο του 1956 ως τον Νοέμβριο του 1963) στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Παπανδρέου. Επιπλέον, υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς και συντάκτης και κειμενογράφος των περισσότερων ομιλιών του και οικονομικών προγραμμάτων του ως το 1963. Γενικά, ο Ιωάννης Λαμπρούκος είχε συνδέσει το όνομά του με όλες τις μεγάλες συμβάσεις και συμφωνίες για την οικονομική ανόρθωση της χώρας. Παράλληλα είχε διατελέσει πρόεδρος σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς και Αναπληρωτής Πρόεδρος στο ΚΕΠΕ (1961-1967) με Πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο είχε μετακαλέσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, μετά από πρόταση του Ιωάννη Λαμπρούκου. Υπήρξε Διευθυντής Προγράμματος Ανωτάτου Συμβουλίου Ανασυγκροτήσεως (1949-1950). Διετέλεσε Μέλος Επιτροπής Κεφαλαίων Εξωτερικού (1955-1963), Μέλος Δ.Σ. Αγροτικής Τραπέζης (1965). Είχε προταγωνιστκό ρόλο σε: 1η Σύνδεση Ελλάδας ΕΟΚ,Σχέδιο Μάρσαλ ,Διυλιστήρια Ολυμπιακή Ωνάση ,Αλουμίνιου,Βωξίτες,Pirelli,Φράγμα Μόρνου,ΔΕΗ,ΠΕΣΙΝΕ,Ναυπηγεία Νιάρχου,ΔΕΗ Μεγαλόπολης και Αλιβερίου,Εθνική Τράπεζα,Εμπορική Τράπεζα,FULGOR, Διυλιστήριο ΕΣΣΟ (μετέπειτα ΕΚΟ). Ηταν από τους ιδρυτές της Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος και της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής .Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. Ιπποκράτειου Νοσοκομείου (1956-1957),μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος, της Mouvement Europeen,Μέλος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Περιφερειακής Αναπτύξεως ,κύριος Εισηγητής για τις Γαλλικές Πιστώσεις καθώς και μέλος Αποστολών Οργανισμού Ευρωπαικής Συνεργασίας και ΝΑΤΟ για παρουσίαση Προγραμμάτων και εξασφάλιση Οικονομικής βοήθειας.

Συνέταξε την Απόρρητη έκθεση Λαμπρούκου[2] (την οποία επί σειρά ετών δεν έδιναν στη δημοσιότητα οι κυβερνήσεις), ίσως το πλέον σημαντικό εργαλείο για την ενδεχόμενη ελληνική διεκδίκηση των σχετικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Η Έκθεση εμπεριέχει αναλυτικά τα στοιχεία των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Αρχών Κατοχής τα οποία αντλήθηκαν από το Λογιστήριο του Κράτους (Υπηρεσία Γ.Δ.Δ.Λ.Δ/νσεως VII, Τμήματος Α', Γραφείου 1ου) όπου υπηρετούσε και είχε την αρμοδιότητα και ευθύνη της τήρησης τους. Ξεκίνησε να τη συντάσσει από το 1944 αμέσως μετά τη λήξη της κατοχής και τελικά την παρέδωσε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1962.[3] Ο Γεώργιος Ράλλης στο βιβλίο του <<Πολιτικές Εκμυστηρεύσεις 1950-1989>> σελίδα 111 γράφει μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου,ο Στυλιανός Παττακός ζήτησε από τον Γ.Ράλλη ονόματα Κρατικών λειτουργών που να είναι ικανοί να γίνουν υπουργοί , προκειμένου να μην καταρρεύσει η Δημόσια διοίκηση. Ο Γεώργιος Ράλλης πρότεινε τότε σαν πρώτη επιλογή τον Ιωάννη Λαμπρούκο για την θέση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας-Συντονισμού μαζί με άλλους έντιμους-άξιους λειτουργούς.Ο Ιωάννης Λαμπρούκος δεν αποδέχτηκε το αξίωμα ,αλλά κατόπιν συνεννόησης με τον Αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον οποίο είχε επικοινωνία στο Παρίσι όπου του ζητήθηκε να παραμείνει στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συντονισμού.Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να υπήρχε κάποιο στέλεχος που να μπορεί να κρατήσει το Υπουργείο και την Οικονομία της Ελλάδος αφενός αλλά και να ενημερώνεται υπεύθυνα ο αυτοεξόριστος Κων/νος Καραμανλής για την πορεία της χώρας αφετέρου. Από το 1975-1979 ήταν μόνιμος σύμβουλος στο Υπουργείο Συντονισμού. Ο πρώην Υπουργός Νικόλαος Μάρτης στο βιβλίο του "ΚΤΙΣΤΕ,ΚΤΙΣΤΕ,ΚΤΙΣΤΕ" έγραψε <<όσοι γνώρισαν τον Λαμπρούκο θα εύχονταν να υπάρχουν πάντοτε Λαμπρούκοι στη Δημόσια Διοίκηση για το καλό του Τόπου.

Το INTERNATIONAL REGISTER OF PROFILES ,world edition Cambridge 1977,τον είχε κατατάξει μεταξύ των πλέον 500 ξεχωριστών προσωπικοτήτων παγκοσμίως.

Παράσημα: Ταξιάρχης Γεωργίου, Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος, Αργυρός Σταυρός του Γεωργίου μεταξύ Ξιφών, Αξιωματικός Λεγεώνας της Τιμής (Γαλλία) Μέγας Σταυρός του Τάγματος της Αξίας από τον Πρόεδρο Ιταλικής Δημοκρατίας ΣΕΝΝΙ (1962).Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Στέμματος (Βέλγιο).Το 1992 Τιμήθηκε από το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΑΣΣΟΕ) για την προσφορά του στην Οικονομία της Ελλάδας

Ο Ιωάννης Λαμπρούκος απεβίωσε στις 11 Ιουνίου 1994, έχοντας αφήσει ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία.

Μεγάλος μέρος από Αντίγραφο του "ΑΡΧΕΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥΚΟΥ" βρίσκεται στην Ελληνο-Αμερικάνικη Ένωση με την υποστήριξη του τότε Προέδρου της Κρίς Σπύρου.Την επιμέλεια των αρχείων "Ι.Ν.ΛΑΜΠΡΟΥΚΟΥ" είχε ο καθηγητής ΕΚΠΑ Δρ Ευάγγελος Σόρρογκας και ο ανιψιός του Κωνσταντίνος Λαμπρούκος.Το βιβλίο της έκθεσης Πολεμικών Αποζημιώσεων προλόγισαν η δημοσιογράφος της Βουλής των Ελλήνων κυρία Αλεξία Κουλούρη και ο Λέκτορας ΕΚΠΑ Διεθνούς Δικαίου Δρ.Γεώργιος Κυριακόπουλος ,καθώς και ο Δρ. Βασίλειος Τσιούνης τέως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και τέως Διοικητής ΟΓΑ

Στις 31/1/2018 η Εθνική Βιβλιοθήκη Γερμανίας (DEUTSCHE NATIONAL BIBLIOTHEK) με επιστολή της υπεύθυνης Nancy Franzke,προς τον εκδοτικό Οίκο ALLOSTE ζήτησε αντίγραφο της Έκθεσης Ιωάννου Ν.Λαμπρούκου ώστε να υπάρχει αντίγραφο και στην Εθνική Βιβλιοθήκη Γερμανίας θεωρώντας το βιβλίο απαραίτητο ντοκουμέντο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λαμπρούκος, Ιωάννης (2015). ΕΚΘΕΣΗ επί των Οικονομικών Ζητημάτων Κατοχής. ΑΘΗΝΑ: ΑΛΛΩΣΤΕ. σελ. 303. ISBN 978-618-81753-6-5. 
  2. «Η απόρρητη έκθεση για τις γερμανικές επανορθώσεις - Δημοκρατική της Ρόδου». www.dimokratiki.gr. 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2023. 
  3. «Τα παιχνίδια με τις «Γερμανικές Αποζημιώσεις» και η Αλήθεια των πραγμ». Insurancedaily.gr (στα Αγγλικά). 21 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2023.