Ιωάννης Βαβούλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ιωάννης Βαβούλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας ή 19ος αιώνας
Χίος
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταναυτικός
πυρπολητής
Περίοδος ακμήςΔεκαετία του 1820
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Ιωάννης Βαβούλας ήταν σπουδαίος ναυμάχος και πυρπολητής από τη Χίο που έδρασε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σπουδαιότερο των κατορθωμάτων του ήταν η συμμετοχή του τον Μάιο του 1825 στην επιτυχή πυρπόληση τουρκικής κορβέτας παρά το Ακρωτήριο Καφηρέα που επιχείρησε με το πυρπολικό σκάφος του Εμμανουήλ Μπούτη.

Μετά τη λήξη του Αγώνα επί βασιλείας του Όθωνα η οικογένειά του μετακόμισε στον έρημο τότε Πειραιά όπου ο εγγονός του Δημήτριος Βαβούλας, ένας από τους πρώτους οικιστές, αγόρασε έναντι αστείου ποσού τεράστια έκταση, την πλέον υποβαθμισμένη και τελείως άγονη, που περιελάμβανε βραχώδεις εξάρσεις, λιμνάζοντα νερά και έλη και που εκτεινόταν σχεδόν από τον λιμένα μέχρι το Νέο Φάληρο. Σε μία από τις πολλές εκείνες εξάρσεις έκτισε και τη σπουδαία έπαυλή του όπου διέμενε μόνιμα. που διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Η περιοχή αυτή αργότερα περιήλθε στο σχέδιο πόλης του Πειραιά, επί δημαρχίας Ομηρίδη Σκυλίτση και η οικογένεια Βαβούλα άρχισε να πωλεί τεμάχια του "κτήματος Βαβούλα" ή "Βάβουλα" όπως ονομάστηκε εκ παραφθοράς σε πολύ χαμηλές τιμές. Ένα δε τμήμα του που αποτέλεσε ιδιαίτερη συνοικία φέρει το όνομα Γούβα του Βάβουλα ή Λάκκα του Βάβουλα.
Άξιο επίσης αναφοράς προς τιμή της οικογένειας Βαβούλα είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα του κτήματος πωλήθηκε σε πολύ χαμηλότερη τιμή προκειμένου να διέλθει κατά μήκος αυτής η σιδηροδρομική γραμμή του ατμοκίνητου αρχικά σιδηροδρόμου Πειραιά Αθηνών, καθώς επίσης ένα μικρό δυτικό τμήμα στον μεγάλο ευεργέτη του Πειραιά Τζανννή, από τη δωρεά του οποίου και ανεγέρθηκε το Τζάννειο Ορφανοτροφείο και o μικρός καθιδρυματικός ναός της Αγίας Βαρβάρας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.3ος, σελ.1036.