Ιωάννης Αλεπούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Αλεπούς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης Αλεπούς (Ελληνικά)
Γέννηση19ος αιώνας
Θάνατος2  Μαΐου 1971[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαραθωνοδρόμος

Ο Ιωάννης Αλεπούς ήταν Έλληνας Μαραθωνοδρόμος, ο οποίος συμμετείχε στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου στους Μεσολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906. Ήταν η μεγάλη ελπίδα των Ελλήνων για την επανάληψη του άθλου του Σπύρου Λούη, ο οποίος στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896,είχε κερδίσει την πρώτη θέση. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι ο Αλεπούς ήταν από το Αμαρούσιον (Μαρούσι), όπως και ο Σπύρος Λούης.

Πέμπτος στον μαραθώνιο δρόμο στους Μεσολυμπιακούς της Αθήνας (1906)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τη φιλότιμη προσπάθειά του, ο Αλεπούς τερμάτισε 5ος στον μαραθώνιο δρόμο στους Μεσολυμπιακούς Αγώνες του 1906. Μάλιστα, κατά την αγωνιστική προσπάθειά του, τού προκλήθηκε αιμορραγία στη μύτη [2]. Πρώτος τερμάτισε ο Καναδός Shering, o οποίος ήταν σιδηροδρομικός στο επάγγελμα και ήλθε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στους Μεσολυμπιακούς αγώνες με δανεικά από φίλους και γνωστούς [3].

"Εάν δεν νικήσω, θα προτιμήσω να πεθάνω"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φημολογήθηκε ότι ο Αλεπούς θεωρούσε σίγουρη τη νίκη του στον μαραθώνιο και πριν από τον αγώνα είπε: "Εάν δεν νικήσω, θα προτιμήσω να πεθάνω". Ωστόσο, αυτή η δήλωση διαψεύσθηκε από τους συναθλητές του Lennharz και Teutenberg, οι οποίοι έγραψαν ότι τη δήλωση αυτή δεν την έκανε ποτέ ο Αλεπούς [4]. Πάντως, ο Αλεπούς ούτε πρώτος τερμάτισε, αλλά ούτε και πέθανε, δεδομένου ότ έζησε πολλά χρόνια μετά τον αγώνα[5].

"Ο Αλεπούς έφαγε τις κότες"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εφημερίδες της εποχής απέδωσαν την αποτυχία του (αν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία η 5η θέση σε αγώνισμα ολυμπιακών αγώνων) στο ότι την προηγουμένη του αγώνα ημέρα υπερκατανάλωσε φαγητό. Ως λογοπαίγνιο, μάλιστα, συναφές με το όνομά του, ο Αλεπούς κατηγορήθηκε ότι το βράδυ πριν από τον αγώνα "ενέσκηψε ακράτητος εις ένα φιλικόν ορνιθώνα". Ανάλογα σχολιαστικά λογοπαίγνια έγιναν για τον συναθλητή του Κουτουλάκη, ο οποίος εγκατέλειψε τον αγώνα στο 26ο χιλιόμετρο [6].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.olympedia.org/athletes/79628.
  2. Β. Καϊμακάμης: Ειδικά Θέματα Ολυμπιακών Αγώνων (2012), σ. 209
  3. Β. Καϊμακάμης: Ειδικά Θέματα Ολυμπιακών Αγώνων (2012), σ. 209
  4. Β. Καϊμακάμης: Ειδικά Θέματα Ολυμπιακών Αγώνων (2012), σ. 211
  5. Β. Καϊμακάμης: Ειδικά Θέματα Ολυμπιακών Αγώνων (2012), σ. 213-215
  6. Β. Καϊμακάμης: Ειδικά Θέματα Ολυμπιακών Αγώνων (2012), σ. 209