Ιταλική Ακτοφυλακή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιταλική Ακτοφυλακή
Ενεργό 1865–σήμερα
Χώρα Flag of Italy.svg Ιταλία
Δύναμη 11.000
Υπαγωγή Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό
Αρχηγείο Ρώμη
Προστάτης Αγία Βαρβάρα
Ιστοσελίδα guardiacostiera.gov.it
Διακριτικά
Λογότυπο Guardia Costiera.svg

Η Ιταλική Ακτοφυλακή (ιταλικά: Corpo delle Capitanerie di Porto - Guardia costiera) αποτελεί έναν από τους εξειδικευμένους κλάδους του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και εκτελεί τα καθήκοντα που σχετίζονται με εμπορικές χρήσεις της θάλασσας, ως ακτοφυλακή. Σε γενικές γραμμές λειτουργεί ως λιμενική αρχή στρατιωτικά συγκροτημένη όπως προβλέπεται από το νόμο.[1] Τελεί υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στην Ιταλία, είναι κοινώς γνωστή απλά ως Costiera Guardia. Η έδρα της βρίσκεται στη Ρώμη.[2]

Ιστορικά θεωρείται ως η διάδοχος των αρχαίων δικαστηρίων των ιταλικών κρατών της θάλασσας προ της ενοποίησης, στα οποία είχε ανατεθεί η διαχείριση και τη φροντίδα των λιμένων. Ιδρύθηκε με την ψήφιση του βασιλικού διατάγματος της 20ής Ιουλίου του 1865 (n. 2438), αμέσως μετά την ενοποίηση της Ιταλίας. Είναι αρμόδια όσον αφορά την ασφάλεια των λιμένων και των ακτών, καθώς και των επιχειρήσεων εντός των ορίων της και εποπτεύει όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα και στις ακτές.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων, με εποπτικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την αλυσίδα της θαλάσσιας αλιείας. Σε αυτά προστίθενται οι επιθεωρήσεις σε εμπορικά πλοία, αλιευτικά και πλοία αναψυχής, όπως επίσης και στα ξένα εμπορικά πλοία που καταπλέουν σε εθνικούς λιμένες. Το 2015 εδιέθεται προσωπικό περίπου 11.000, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών, υπαξιωματικών, απόφοιτων και στρατολογημένου προσωπικού.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chi Siamo guardiacostiera.gov.it
  2. "Contatti.guardiacostiera.it." Corps of the Port Captaincies – Coast Guard. Retrieved on 16 February 2012. "Viale dell'Arte, 16 00144 Roma"
  3. «Marina Militare - Conosciamoci - Capitanerie di porto».  Unknown parameter |access= ignored (|access-date= suggested) (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Corpo delle capitanerie di porto - Guardia costiera της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).