Ιστορία των Αυτοκρατόρων του Ένμανν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ιστορία των Αυτοκρατόρων τού Ένμανν (γερμ. Enmannsche Kaisergeschichte) είναι ένας σύγχρονος όρος για ένα υποθετικό λατινικό ιστορικό έργο, που γράφτηκε τον 4ο αι., αλλά τώρα έχει χαθεί.

Ο Γερμανός λόγιος Aλεξάντερ Ένμανν έκανε το 1884 μία σύγκριση πολλών όψιμων ρωμαϊκών ιστορικών έργων και βρήκε πολλές ομοιότητες, οι οποίες δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από μία άμεση λογοτεχνική σχέση μεταξύ των σωζόμενων έργων "Eine verlorene Geschichte der roemischen Kaiser und das Buch De viris illustribus urbis Romae" (Μία χαμένη ιστορία των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και το βιβλίο Περί των επιφανών ανδρών της πόλης της Ρώμης). Ο Ένμανν υπέθεσε μία θεωρία για ένα χαμένο ιστορικό έργο, η οποία ήταν η κοινή πηγή για συγγραφείς όπως ο Αυρήλιος Βίκτωρ, ο Ευτρόπιος και ο συγγραφέας της Historia Augusta. [1] Το έργο δεν αναφέρεται από κανέναν ύστερο Ρωμαίο ιστορικό, αλλά η ανάλυση του Ένμανν είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή και τροποποιείται. [2] Υπάρχουν κάποιοι μελετητές, ειδικά ο Βίλλεμ ντεν Μπόερ, που αμφισβητούν την ύπαρξή του, αλλά η πλειοψηφία το αποδέχεται. [1]

Το Kaisergeschichte ήταν ένα σύντομο ιστορικό έργο. Είχε καλύψει την εποχή από τον αυτοκράτορα Αύγουστο έως το 337 ή 357. [1] Εκτός από τους τρεις ιστορικούς που αναφέρθηκαν παραπάνω, χρησιμοποιήθηκε από τον Φήστο, τον Ιερώνυμο και την ανώνυμη Επιτομή των Καισάρων (Epitome de Caesaribus).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alexander Enmann, Eine verlorene geschichte der römischen Kaiser und das buch de viris illustribus urbis romae . Φιλόλογος, αρ. Supplement-Band 4, Heft 3. (1884). Π. 337-501.
  • Willem den Boer, Μερικοί Μικροί Ρωμαίοι Ιστορικοί . Leiden, 1972.
  • Timothy David Barnes, The Sources of the Historia Augusta . Συλλογή Latomus τ. 155. Βρυξέλλες: Latomus, 1978.
  • (με βιβλιογραφία).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]