Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιστακσίουατλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 19°10′44″N 98°38′30″W / 19.17889°N 98.64167°W / 19.17889; -98.64167

Ιστακσίουατλ
Χάρτης
Ύψος5.230 μέτρα
ΟροσειράΥπερμεξικανική Ηφαιστειακή Ζώνη
ΉπειροςΑμερική
ΧώρεςΜεξικό
Το Ιστακσίουατλ από την πόλη Αμεκαμέκα, Πολιτεία του Μεξικού

Το Ιστακσίουατλ (ισπανικά: Iztaccíhuatl προφορά  [istakˈsiwatɬ]) είναι ένα βουνό 5.230 μέτρων, είναι η τρίτη ψηλότερη κορυφή του Μεξικού μετά το Πίκο ντε Ορισάμπα 5,636 μ και Ποποκατέπετλ 5,426 μ. Το όνομα προέρχεται από τη γλώσσα Νάουατλ Iztac (Ίζτακ) = Λευκό και Cíhuatl (Σίουατλ) = Γυναίκα, Ιζτακσίουατλ (Iztaccíhuatl) = λευκή γυναίκα, το όνομα απεικονίζει τις τέσσερις μεμονωμένες κορυφές καλύπτονται με χιόνι, που απεικονίζουν το κεφάλι, το στήθος, τα γόνατα και τα πόδια της κοιμισμένης γυναίκας όταν βλέπουν από την ανατολή ή τη δύση.

Γεωλογικά, το Ιστακσίουατλ είναι ανεργο ηφαίστειο. Οι κώνοι του είναι ευθυγραμμισμένοι βόρεια-βορειοδυτικά προς νότια-νοτιοανατολικά. Ο όγκος του ηφαιστείου ανέρχεται σε 450 κυβικά χιλιόμετρα στο νότο. Το ηφαίστειο ήταν ενεργό κατά το Πλειστόκαινο, ενώ η δραστηριότητά του συνεχίστηκε μέχρι το Ολόκαινο. Οι εκρήξεις γίνονταν στην κορυφή του και η λάβα είχε δακιτική-ανδεσιτική σύσταση.

Ο μύθος του Ποποκατέπετλ και της Ιζτακσίουατλ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιζτακσίουατλ ήταν μια πριγκήπισσα που ερωτεύτηκε έναν πολεμιστή του πατέρα της, τον Ποποκατέπετλ. Ο βασιλιάς έστειλε τον Ποποκατέπετλ σε ένα πόλεμο στην Οαχάκα και του υποσχέθηκε πως αν γυρνούσε θα πατρευόταν την Ιζτακσίουατλ. Όταν ακούστηκαν φήμες ότι ο Ποποκατέπετλ είχε πεθάνει στο πόλεμο, η Ιζτακσίουατλ τις θεώρησε αληθινές και πέθανε από τη λύπη της. Όταν ο Ποποκατέπετλ γύρισε από το πόλεμο βρήκε την αγαπημένη του νεκρή, την μετέφερε σε μια τοποθεσία και την έθαψε και παρέμεινε δίπλα στο τάφο της. Οι θεοί τους κάλυψαν με χιόνι και τους μετέτρεψαν σε βουνά. Ο Ποποκατέπετλ έγινε ενεργό ηφαίστειο, πετώντας φωτιά εξαιτίας της οργής του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]