Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισοδύναμο βάρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ισοδύναμο βάρος (επίσης γνωστό ως ισοδύναμο γραμμαρίου)[1] είναι η μάζα ενός ισοδυνάμου, δηλαδή η μάζα μιας δεδομένης ουσίας η οποία θα συνδυαστεί ή θα μετατοπίσει μια καθορισμένη ποσότητα άλλης ουσίας. Το ισοδύναμο βάρος ενός στοιχείου είναι η μάζα που συνδυάζει ή εκτοπίζει 1.008 γραμμάρια υδρογόνου ή 8.0 γραμμάρια οξυγόνου ή 35.5 γραμμάρια χλωρίνης.

Για τις αντιδράσεις οξέος-βάσης, το ισοδύναμο βάρος ενός οξέος ή βάσης είναι η μάζα που προμηθεύει ή αντιδρά με ένα γραμμομόριο κατιόντων υδρογόνου (Η+). Για τις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής, το ισοδύναμο βάρος κάθε αντιδραστή προμηθεύεται ή αντιδρά με ένα γραμμομόριο ηλεκτρονίων (e-) σε οξειδοαναγωγική αντίδραση.[2]

Το ισοδύναμο βάρος έχει τις διαστάσεις και τις μονάδες της μάζας, σε αντίθεση με το ατομικό βάρος, το οποίο είναι αδιάστατο. Τα ισοδύναμα βάρη καθορίστηκαν αρχικά με πειράματα, αλλά (εφόσον χρησιμοποιούνται ακόμα) τώρα προέρχονται από μοριακές μάζες. Επιπροσθέτως, το ισοδύναμο βάρος μιας ένωσης μπορεί να υπολογιστεί διαιρώντας το μοριακό βάρος με τον αριθμό των θετικών ή αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων που προκύπτουν από τη διάλυση της ένωσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. gram equivalent Merriam-Webster Dictionary
  2. International Union of Pure and Applied Chemistry (1998). Compendium of Analytical Nomenclature (definitive rules 1997, 3rd. ed.). Oxford: Blackwell Science. (ISBN 0-86542-6155) section 6.3. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 26 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2009.