Ισλαμική θρησκευτική αστυνομία
Η ισλαμική θρησκευτική αστυνομία (γνωστή και ως mutaween) είναι αστυνομική δύναμη αρμόδια για την επιβολή της Σαρία σε ορισμένες μουσουλμανικές χωρες.
Ορολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η λέξη mutaween (αραβικά المطوعين) («μουταβίν») στην κυριολεξία σημαίνει «εθελοντές» στην αραβική γλώσσα[1] και συνήθως χρησιμοποιείται ως κοινός όρος για την «θρησκευτική αστυνομία» που λειτουργεί με την άδεια ή την αναγνώριση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.
Πρόσφατα ο όρος χρησιμοποιείται γενικότερα και εκτός των αραβικών χωρών για να αναφερθεί σε οργανώσεις τύπου θρησκευτικής αστυνομίας που έχουν τουλάχιστον κάποια κρατική αναγνώριση ή αποδοχή και οι οποίοι εφαρμόζουν διάφορες εκδοχές του ισλαμικού δικαίου. Πιστεύεται ότι ο θεσμός έχει τις ρίζες του στον «βαχαμπισμό» της Σ. Αραβίας.[2]
Δραστηριότητα σε διάφορα κράτη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σαουδική Αραβία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Μουταβίν στη Σαουδική Αραβία είναι επιφορτισμένη με την επιβολή της Σαρία, όπως ορίζεται από την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα από την Επιτροπή για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Ανηθικότητας (Promotion of Virtue and the Prevention of Vice, CPVPV). Αποτελείται από περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους, πέρα από τις χιλιάδες των εθελοντών. Συχνά συνοδεύεται από αστυνομικούς. Έχει την εξουσία να συλλαμβάνει άνδρες και γυναίκες που συναναστρέφονται χωρίς να έχουν κάποια επίσημη σχέση, άτομα που εμπλέκονται σε ομοφυλοφιλική συμπεριφορά ή πορνεία, να επιβάλει τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας και το κλείσιμο των καταστημάτων κατά τις ώρες της προσευχής. Επίσης επιβάλλει τους μουσουλμανικούς διατροφικούς κανόνες, απαγορεύει την κατανάλωση ή την πώληση οινοπνευματωδών ποτών και χοιρινού και κατάσχει προϊόντα και μέσα που θεωρούνται αντι-ισλαμικά (όπως CD/DVD διαφόρων δυτικών μουσικών συγκροτημάτων, τηλεοπτικά σώου και ταινίες που θεωρούνται αντίθετα με τη Σαρία κ.ά.). Ακόμα, εμποδίζουν τον προσηλυτισμό σε άλλες θρησκείες, κάτι που απαγορεύεται στη Σ. Αραβία.[3][4] Ιδρύθηκε το 1940 αλλά απέκτησε ισχύ μετά το 1979 όταν ισλαμιστές κατέλαβαν το μεγάλο τέμενος της Μέκκας και απαίτησαν έκπτωση της βασιλικής οικογένειας και ανάδειξη άλλης ηγεσίας.[5]
Μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες έχει κατακριθεί η Μουταβίν, περιλαμβάνεται η μαστίγωση για την τιμωρία των παραβατών,[6][7] η απαγόρευση των δώρων του Αγ. Βαλεντίνου,[8][9] η σύλληψη χριστιανών ιερέων για την τέλεση Θείας Λειτουργίας,[10] και η στελέχωση με πρώην καταδίκους των οποίων το μόνο προσόν είναι ότι απομνημόνευσαν το Κοράνιο με σκοπό να μειώσουν την ποινή τους "[11].
Ίσως το πλέον σοβαρό περιστατικό που τους αποδίδεται είναι αυτό που συνέβη το 2002, όταν εμπόδισαν μαθήτριες να βγουν από ένα σχολικό κτίριο που καιγόταν, επειδή τα κορίτσια δεν είχαν την κατάλληλη ενδυμασία και δεν συνοδεύονταν από άνδρα. Τότε κάηκαν δεκαπέντε κορίτσια και 50 έπαθαν εγκαύματα. Ακολούθησε μεγάλη δημόσια κριτική, τόσο στο εσωτερικό της Σ. Αραβίας όσο και διεθνώς.[12] Άλλο περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η καταδίωξη με αυτοκίνητο δύο αδελφών επειδή από το ηχητικό σύστημα του αυτοκινήτου άκουγαν πατριωτικά τραγούδια. Η καταδίωξη κατέληξε στο θάνατό τους. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα κινητού τηλεφώνου και πήρε δημοσιότητα, αναγκάζοντας τον αρχηγό της Ισλαμικής Αστυνομίας να το καταδικάσει και να διεξάγει έρευνα.[5]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Dictionary of Modern Written Arabic, Hans Wehr, εκδόσεις J. M. Cowan, 4th edition (1994, ISBN 0-87950-003-4), σελ. 670.
- ↑ Rashid, Ahmed (2001). Taliban (1st Pan έκδοση). London: Pan Books. σελ. 105. ISBN 0-330-49221-7.
- ↑ «SAUDI ARABIA Catholic priest arrested and expelled from Riyadh – Asia News». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2014.
- ↑ BBC NEWS | Middle East | Saudi minister rebukes religious police
- ↑ 5,0 5,1 Manal al-Sharif, "Rein in the Saudi religious police", International New York Times, Feb. 11, 2014, σελ. 6.
- ↑ The Saudi Media Debates Flogging by the Saudi Religious Police
- ↑ «Saudi Arabia: Gross human rights abuses against women | Amnesty International». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2003. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2003.
- ↑ «Valentine's Day in Saudi Arabia by Stephen Schwartz & Irfan al-Alawir 03/05/2007, Volume 012, Issue 24». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2014.
- ↑ "200 Arrested in Mina for Celebrating Valentine's Day", Arab News, February 18, 2004
- ↑ Catholic priest arrested and expelled from Riyadh, April 10, 2006 , AsiaNews
- ↑ Wright, Lawrence, Looming Tower: Al Qaeda and the Road to 9/11, by Lawrence Wright, NY, Knopf, 2006, σελ.149
- ↑ "Saudi police 'stopped' fire rescue", BBC, 15 March 2002
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Sharia police block women's rally – BBC News
- Sharia police: who are they? – The Jakarta Post