Ιραουάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιραγουάντι)

Ο Ιραουάντι, ή επίσημα γνωστός, ως Αγιεγιαρβάντι[1]βιρμανικά: ဧရာဝတီမြစ်; MLCTS: erawa.ti mrac, [ʔèjàwədì mjɪʔ], προερχόμενη από την ινδική λέξη ρεβατί[2]) είναι ποταμός ο οποίος πηγάζει στην βόρεια Μιανμάρ και εκβάλλει στα νότια της χώρας. Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας και είναι πλωτός. Προέρχεται από την διασταύρωση των ποταμών Νμάι και Μαλί,[3] it και ρέει με σχετικά ευθεία κατεύθυνση μέχρι το δέλτα του κοντά στην Γιανγκόν. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει περίπου 404.200 τ.χλμ., καλύπτοντας μεγάλα τμήματα της Μιανμάρ. Ο συγγραφέας Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ, σε έργο του, του έδωσε το προσωνύμιο "Ο δρόμος για την Μανταλέι". Στα αρχαία ελληνικά καλούνταν Δοάνας.

Από τον έκτο αιώνα ο ποταμός έχει χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά ανθρώπων και το εμπόριο αγαθών. Έχοντας ένα μεγάλο δίκτυο καναλιών απορροής, ο ποταμός έγινε σημαντικός για την Βρετανική Αυτοκρατορία αφού είχε μετατρέψει την Βιρμανία σε αποικία της. Ο ποταμός παραμένει ζωτικής σημασίας μέχρι τις ημέρες μας, καθώς μια σημαντική ποσότητα εξαγώγιμων και μη προϊόντων, καθώς και ατόμων περνά από τον ποταμό. Το ρύζι που παράγεται στο δέλτα του Ιραουάντι ποτίζεται με νερό από τον ποταμό.

Το 2007, η στρατιωτική δικτατορία της Μιανμάρ υπέγραψε συμφωνία για την καταστροφή επτά υδροηλεκτρικών φραγμάτων, παράγοντας ενέργεια συνολικού μεγέθους 13.360 μεγαβάτ στους ποταμούς Νμάι και Μαλί. Επίσης, προγραμματίστηκε η κατασκευή του φράγματος Μιτσόνε στην περιοχή που συγκλίνουν οι ροές των δύο ποταμών. Η χωρητικότητα του φράγματος είναι 3.600 μεγαβάτ. Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φράγματος στα οικοσυστήματα του ποταμού. Τα ζώα που μπορεί να επηρεαστούν είναι το απειλούμενο με εξαφάνιση δελφίνι του Ιραουάντι και ο κρίσιμα απειλούμενος καρχαρίας του Γάγγη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «WRITING SYSTEMS: ROMANIZATION Government of the Union of Myanmar Notification 5/89» (PDF). United Nation World Stats Forum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2019. 
  2. Ölmez, Mehmet (28 June 2019). «Etimoloji Sözlükleri Üzerine Kısa Bir Değerlendirme, Tanımı ve r-'li Yabancı Kelimelerin Türkçeye Giriş Yolları». Istanbul University Faculty of Letters Journal of Turkish Language and Literature 59 (1): 121. doi:10.26650/tuded2019-0012. 
  3.  Scott, James George (1911) «Irrawaddy» στο: Chisholm, Hugh, επιμ. Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 14 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σελ. 839