Ιπτάμενη βόμβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προετοιμασία ιπτάμενης βόμβας V1 για την πτήση
Υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής ιπτάμενων βομβών στο στρατόπεδο εξόντωσης Μίτελμπαου Ντόρα, παράρτημα του Στρατόπεδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ

Με την ονομασία Ιπτάμενη βόμβα, ή βόμβα V, φερόταν ειδικό πυραυλοκίνητο όπλο που κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί περί τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο 1944-1945.

Η βόμβα αυτή ήταν ένα αυτοπροωθούμενο βλήμα μεγάλης ακτίνας δράσης που έγινε περισσότερο γνωστό ως «V» εκ του αρχικού γράμματος της γερμανικής λέξης «Vergeltungswaffe» (= όπλο αντιποίνων). Κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν δύο τέτοιοι τύποι βλημάτων οι V-1 (που ονομάστηκαν ιπτάμενες βόμβες) που τις χειριζόταν η Λούφτβαφφε και στη συνέχεια τα λεγόμενα βλήματα V-2που τις χειριζόταν το πυροβολικό του στρατού ξηράς.

Παρά ταύτα η μαζική παραγωγή και χρήση τους δεν κατάφεραν να επηρεάσουν τη γενικότερη διεξαγωγή των τότε επιχειρήσεων.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκεκριμένα στη διάρκεια του Β΄ Π.Π. ο Αδόλφος Χίτλερ αμέσως μετά την απόβαση της Νορμανδίας (6 Νοεμβρίου 1944) άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για μυστικά όπλα που είχε το γερμανικό οπλοστάσιο προεξοφλώντας ότι θα μπορούσαν να επιφέρουν σπουδαία αποτελέσματα στην ταχύτερη επικράτηση της κυριαρχίας του. Στα πλαίσια της τότε προπαγάνδας του ψυχολογικού πολέμου οι ειδήσεις αυτές απέβλεπαν αφενός στην αποθάρρυνση των αντίπαλων συμμαχικών στρατευμάτων, αφετέρου στην ανόρθωση του ηθικού των δικών του δυνάμεων η κατάσταση των οποίων βρίσκονταν ήδη σε δύσκολη θέση τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό μέτωπο. Παράλληλα σχεδόν όλο το τότε τεχνικό επιστημονικό δυναμικό της Γερμανίας πάσχιζε για την ανακάλυψη νέων όπλων περισσότερο αποτελεσματικών σε όλα τα πεδία των μαχών (των κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Έτσι στις 12 Ιουνίου του 1944, τη νύκτα, ξημερώνοντας η επομένη το Λονδίνο δοκίμαζε - γνώριζε την καταστροφή του πρωτότυπου αυτού όπλου που ονομάστηκε ιπτάμενη βόμβα σ΄ ένα άνευ προηγουμένου καταιγισμού προσβολών. Παρόμοια τέτοια καταιγιστική προσβολή επαναλήφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους αυτή τη φορά με βλήματα V-2, εναντίον του Λονδίνου και της Αμβέρσας επίσης με πολύ μεγάλες καταστροφές.

Υπολογίστηκε ότι από τον Ιούνιο του 1944 μέχρι τον Μάιο του 1945 εκτοξεύτηκαν συνολικά μόνο εναντίον του Λονδίνου και της Αμβέρσας περίπου 8.000 ιπτάμενες βόμβες V-1 και 7.000 βλήματα V-2.