Ιππουρικό οξύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρύσταλλοι ιππουρικού οξέος

Το ιππουρικό οξύ (αγγλ. hippuric acid) είναι οργανική χημική ένωση, πιο συγκεκριμένα ένα καρβοξυλικό οξύ που βρίσκεται στα ούρα, από όπου και η ονομασία του (από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ίππος και ούρον).

Σχηματίζεται από την επίδραση βενζοϊκού οξέος σε γλυκίνη. Η περιεκτικότητα των ούρων σε ιππουρικό οξύ αυξάνεται με την πρόσληψη υγρών που περιέχουν φαινολικές ενώσεις (όπως χυμών φρούτων, τσαγιού και κρασιού). Οι φαινόλες μετατρέπονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό πρώτα σε βενζοϊκό οξύ και μετά σε ιππουρικό οξύ, που αποβάλλεται με τα ούρα.

Σε καθαρή μορφή το ιππουρικό οξύ είναι κρυσταλλικό στερεό σώμα, με κρυστάλλους σε σχήμα ρομβικών πρισμάτων, και είναι ευδιάλυτο σε ζεστό νερό. Το σημείο τήξεώς του είναι 187 °C και στους 240 °C περίπου αποσυντίθεται.[1] Οι υψηλές συγκεντρώσεις ιππουρικού οξέος στα ούρα μπορεί να είναι ένδειξη δηλητηριάσεως από τολουόλιο, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει αυτή τη συσχέτιση, επειδή υπάρχουν άλλες μεταβλητές που επηρεάζουν αυτή τη συγκέντρωση.[2] Αρκετές αρωματικές ενώσεις, όπως το βενζοϊκό οξύ, το τολουόλιο, αλλά και διάφορες άλλες, όταν προσλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπονται σε ιππουρικό οξύ αντιδρώντας με το αμινοξύ γλυκίνη.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  Μία ή περισσότερες προτάσεις από το προηγούμενο κείμενο ενσωματώνει κείμενο από έκδοση που είναι πλέον κοινό κτήμαChisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Hippuric Acid» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 13 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σελ. 523 
  2. Pero, R.W. (2010). «Health consequences of catabolic synthesis of hippuric acid in humans». Current Clinical Pharmacology 5 (1): 67-73. doi:10.2174/157488410790410588. PMID 19891605.