Ιππικός αγώνας της Σίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου διεξάγεται στην πόλη Σίνι, στη Κροατία, ο Ιππικός αγώνας της Σίνι (στα κροατικά: Sinjska alka).[1]

Σ’ αυτόν τον αγώνα οι συμμετέχοντες προσπαθούν να χτυπήσουν με τα κοντάρια τους ενώ τρέχουν με καλπασμό με τα άλογά τους ένα μεταλλικό δακτύλιο, την alka, που κρέμεται από ένα σχοινί. Η alka χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα και ανάλογα με το μέρος που θα χτυπήσει ο αναβάτης με το κοντάρι θα πάρει και περισσότερους βαθμούς.

Ο αγώνας διεξάγεται σε ανάμνηση της νίκης των Κροατών και των Βενετών κατά των Οθωμανών στις 14 Αυγούστου 1715 όταν 700 περίπου Κροάτες μαζί με μικρότερο αριθμό Βενετών κατάφεραν να υπερασπιστούν το Σίνι αν και είχαν απέναντι τους 60.000 Οθωμανούς στρατιώτες του Mehmed-paša Ćelić. Με την νίκη αυτή οι Βενετοί επανέκτησαν τον έλεγχο στη Σίνι και την ενσωμάτωσαν στη Βενετική Δαλματία, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Πασάροβιτς (Treaty of Passarowitz).

Το 2010 ο ιππικός αγώνας της Σίνι συμπεριελήφθη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. [2]

Ο αγώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιππικό αγώνα του Σίνι παίρνουν μέρος μόνο άνδρες από τη Sinjska krajina, δηλαδή από την πόλη Σίνι και τα γύρω χωριά. Οι συμμετέχοντες, που ονομάζονται alkars φορούν παραδοσιακές στολές όμοιες μ’ αυτές που φορούσαν οι πολεμιστές το 18ο αιώνα. Από τους πιο σημαντικούς άνδρες της Sinjska krajina επιλέγεται ο Βοϊβόντα, που είναι ο επικεφαλής των alkars στη διάρκεια της γιορτής. Το να συμμετέχει κανείς στον αγώνα και κυρίως να επιλεγεί κάποιος ως Βοϊβόντα αποτελεί μεγάλη τιμή.

Ο αριθμός των ιππέων που συμμετέχουν στον αγώνα δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 11 και μεγαλύτερος από 17. Οι συμμετέχοντες τρέχοντας με καλπασμό με τα άλογά τους μια απόσταση μήκους 160μ. προσπαθούν να χτυπήσουν με τα κοντάρια τους, που έχουν μήκος 3μ. 22 εκ., την Alka, που είναι κρεμασμένη από ένα σκοινί σε ύψος 3,32 μ. από το έδαφος. Η Alka είναι κατασκευασμένη από κατεργασμένο σίδηρο και αποτελείται από δύο ομόκεντρους κύκλους, που ο μεγάλος έχει διάμετρο 131,7 χιλ. και ο μικρότερος 35,1 χιλ. Οι δύο κύκλοι ενώνονται μεταξύ τους σε τρία σημεία σε γωνίες 120°. Ανάλογα με το σημείο που θα χτυπήσουν την Alka παίρνουν από έναν μέχρι τρεις βαθμούς ενώ αν δεν καταφέρουν να τη χτυπήσουν δεν παίρνουν κανένα βαθμό. Αν ο ιππέας χτυπώντας την Alka την πετάξει στον αέρα και στη συνέχεια την πετύχει με το κοντάρι καθώς πέφτει παίρνει εκτός από έναν έως τρεις βαθμούς, ανάλογα με το τμήμα της που θα χτυπήσει, επιπλέον τρεις βαθμούς. Ο αγώνας αποτελείται από τρεις γύρους.

Ιστορία του αγώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιππικός αγώνας του Σίνι ξεκίνησε στις αρχές του 18ου αιώνα ως συνέχεια των μονομαχιών των ιπποτών στη Βενετική Δαλματία. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά στον αγώνα είναι σε τρία σονέτα και μια ωδή του Ιταλού ποιητή Julije Bajamonti το 1784 ενώ η παλαιότερη επίσημη αναφορά είναι από τον Raymond Thurn, τον πρώτο αυστριακό επίτροπο της αυστριακής Δαλματίας (Commissioner for the Austria Dalmatia Count). Ο επίτροπος σε επιστολή του προς τον διοικητή της πόλης Σίνι, Josip Grabovac, τον ενημέρωνε ότι είχε γίνει αποδεκτή η συνέχιση της διεξαγωγής του αγώνα στην πόλη την τελευταία μέρα του καρναβαλιού.

Παλαιότερα ο αγώνας λάμβανε χώρα σε διαφορετική ημερομηνία από ότι σήμερα ενώ υπήρξαν και χρονιές που διεξήχθη δύο φορές . Ενδεικτικά το 1798 διοργανώθηκε πρώτη φορά την τελευταία ημέρα του Καρναβαλιού και δεύτερη φορά στις 9 Μαΐου. Το 1818 διοργανώθηκε στις 15 Μαΐου και στις 6 Ιουλίου. Το 1834 έγινε στις 9 Φεβρουαρίου και το 1838 στις 19 Απριλίου. Από το 1849 ο ιππικός αγώνας του Σίνι διοργανωνόταν στις 18 Αυγούστου, ημέρα γενεθλίων του αυτοκράτορα Franz Joseph εκτός από το 1855 που διεξήχθη στις 4 Οκτωβρίου. Σήμερα λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2018. 
  2. UNESCO: Sinjska Alka, a knights’ tournament in Sinj