Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Ίδρυση | 2016 |
---|---|
Τύπος | Α.Μ.Κ.Ε. |
Έδρα | Αθήνα |
Πεδία | Χρηματοοικονομικά Εκπαίδευση Έρευνα Μελέτες |
Επίσημες γλώσσες | Ελληνικά, Αγγλικά |
Ιστότοπος | www.gfli.gr |
δεδομένα ( ) |
Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο ιδρύθηκε (επισήμως) στην Αθήνα το 2016 από τον Νικόλαο Δ. Φίλιππα, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αποτελεί την πρώτη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα που στοχεύει στην διάδοση της χρηματοοικονομικής γνώσης και στην καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.[1]
Σκοποί και στόχοι του Ινστιτούτου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, ο βασικότερος μακροπρόθεσμος στόχος του είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών[1]. Όραμα και προτεραιότητα του Ινστιτούτου αποτελεί η εθνική και διεθνής αναγνώριση της σημασίας του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (ο οποίος αναφέρεται και ως Οικονομικός Αλφαβητισμός), τα οποία εκπληρώνει παρεμβαίνοντας, προωθώντας και προτείνοντας καινοτόμες ιδέες και λύσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.[1]
Ενδεικτικές δράσεις του Ινστιτούτου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Από το 2016 και έπειτα, το Ινστιτούτο έχει αναλάβει πολλαπλές δράσεις για την ανάδειξη της αξίας της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στη ζωή των πολιτών[2], διοργανώνοντας ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, πραγματοποιώντας διαρκή επιστημονική έρευνα, δημιουργώντας υψηλής ποιότητας σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και κτίζοντας ισχυρές εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες (αναφέρονται μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καθώς και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών).[3]
Μεταξύ των μεγαλυτέρων δράσεών του, χαρακτηριστικά αναφέρεται η διοργάνωση του 1ου, 2ου και 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Ελλάδα κατά τον μήνα Απρίλιο (τον μήνα που είναι αφιερωμένος διεθνώς στον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό) επί τρία συναπτά έτη, δηλαδή το 2017[4], το 2018[5] και το 2019[6], στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το 2021, το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών[7].
Το Ινστιτούτο έχει παράλληλα εκδώσει και μια σειρά βιβλίων χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για παιδιά με τίτλους «Αποταμιεύοντας για το μέλλον!» (2015)[8], «Προγραμματίζοντας για το μέλλον!» (2017)[9] και «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα!» (2019)[10], ως μέρος μιας σειράς βιβλίων που υπογραμμίζει την σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού μεταξύ των παιδιών και των νέων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα των βιβλίων, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Νικόλαο Δ. Φίλιππα, το βιβλίο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα!» αποτελεί το πρώτο βιβλίο χρηματοοικονομικής ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης για παιδιά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.[11]
Στις 2 Απριλίου 2021, οι συνεχείς προσπάθειες του Ινστιτούτου για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, αναγνωρίστηκαν περαιτέρω και το Ινστιτούτο έλαβε τον τίτλο του Συνδεδεμένου Μέλους (Affiliated Member) του Διεθνούς Δικτύου του ΟΟΣΑ για την Χρηματοοικονομική Εκπαίδευση (OECD-INFE).[12]
Στις αρχές Οκτωβρίου του 2021, το Ινστιτούτο εγκαινίασε έναν ειδικό μικρο-ιστοτόπο ως μέρος της κύριας ιστοσελίδας του, το «Πρόγραμμα @ξία», αφιερωμένο στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.[13]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 1,2 «Το Ινστιτούτο». Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ «Τομείς Δραστηριοποίησης». Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ «Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του ΙΧΑ, Ν. Φίλλιπα | Ourwallet». 31 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ «Φιλοξενία του 1ου Συνεδρίου για το Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό - Ενημερωτικές Παρουσιάσεις - athexgroup.gr». www.athexgroup.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ «Υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το δεύτερο Ετήσιο Συνέδριο για το Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό - Ροές RSS - athexgroup.gr». www.athexgroup.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ Real.gr. «Το 3ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού». Real.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (1 Ιανουαρίου 1980). «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού». ΕΘΝΟΣ. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ Team, ΤοΒΗΜΑ (7 Οκτωβρίου 2015). «Νίκος Φίλιππας: «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας»». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ «Βιβλίο: Τα παιδιά μαθαίνουν να προγραμματίζουν τα οικονομικά τους». Reader. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ Κουκάκης, Αθανάσιος (21 Οκτωβρίου 2019). «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ Κώνστας, Χρήστος Ν (28 Οκτωβρίου 2020). «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα!». Banks.com.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ Capital.gr. «Διεθνής διάκριση και αναγνώριση των δράσεων του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού από τον ΟΟΣΑ». Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
- ↑ «Πρόγραμμα @αξία: Μία νέα δράση του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού». Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr. 3 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021.