Ιερά Πύλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερά Πύλη
Χάρτης
Είδοςπύλη
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′41″N 23°43′7″E
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα
Σχεδιάγραμμα του συγκροτήματος του Κεραμεικού περί το 300 π.Χ., με το Δίπυλον, την Ιερά Πύλη, και το Πομπείον

Η Ιερά Πύλη ήταν η αφετηρία της Αρχαίας Ιεράς Οδού, θεωρείται ότι κατασκευάστηκε στα χρόνια του Θεμιστοκλή και ανακαινίστηκε τον καιρό του Κόνωνα. Βρισκόταν 60 μέτρα νότια του Διπύλου, της κύριας εισόδου των Αθηνών, στα όρια του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού.

Από αυτό το σημείο ξεκινούσε η μεγάλη πομπή που μετέφερε τα ιερά της Δήμητρας στο ιερό της Ελευσίνας μέσω της Αρχαίας Ιεράς Οδού και προφανώς η ονομασία της προέκυψε από τον συσχετισμό αυτό. Πλήθος πιστών συγκεντρώνονταν στον χώρο ανάμεσα στο Δίπυλο και την Ιερά Πύλη, στο Πομπείο, με επικεφαλής το άγαλμα του θεού Ίακχου, ιερό του οποίου αναφέρει ο Παυσανίας [1] στα ανατολικά της Ιερής Πύλης. Περνώντας τις πύλες, συγκεντρώνονταν έξω από τα τείχη, στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η συμβολή της οδού Πειραιώς με την Ιερά Οδό και συνέχιζαν την πορεία προς την Ελευσίνα.

Η Ιερά Πύλη δεν αναφέρεται καθόλου από τον Παυσανία κατά την περιήγησή του[1], καθώς ως σημείο εκκίνησής του αναφέρει το Δίπυλον. Προφανώς ο λόγος είναι ότι οι υπόλοιπες πύλες, πέραν του Διπύλου που είχε διατηρηθεί, είχαν καταργηθεί ή αντικατασταθεί από τον αυτοκράτορα Αδριανό γύρω στο 125 μ.Χ., όταν και κατασκεύασε νέο πιο εκτεταμένο τείχος.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χαϊδάρι, συνάντηση με την Ιστορία Αναστασία Λερίου, Έκδοση του Δήμου Χαϊδαρίου (2006)
  • [1] Ιστοσελίδα Δήμου Χαϊδαρίου


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ελλάδος Περιήγησις/Αττικά Παυσανία