Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα
Ειδικότητααιματολογία
Ταξινόμηση
ICD-10D69.3
ICD-9287.31
OMIM188030
DiseasesDB6673
MedlinePlus000535
eMedicineemerg/282
MeSHD016553

Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα (Idiopathic Thrombocytopenic Purpura - ITP) ονομάζεται η νόσος κατά την οποία έχουμε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και σχετιζόμενες κλινικές εκδηλώσεις, λόγω αυτοάνοσης αντίδρασης που δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη συνυπάρχουσα νοσολογική οντότητα. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για πρωτοπαθή θρομβοπενία αγνώστου αιτιολογίας. Παραδοσιακά αναγνωρίζονται δύο βασικές υποκατηγορίες, η οξεία και η χρόνια ITP που αφορούν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και πρόγνωση.

Η οξεία ΙΤΡ ακολουθεί ιογενή, συνήθως εξανθηματική νόσο και εμφανίζεται κατά κανόνα σε παιδιά και εφήβους. Αντίθετα η χρόνια ΙΤΡ εμφανίζεται σε ενήλικες, συνηθέστερα γυναίκες, ηλικίας 20-40 επί το πλείστον. Σπάνια θρομβοπενία σε ενήλικα οφείλεται σε οξεία ΙΤΡ.

Αίτια/ Παθοφυσιολογία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην οξεία ΙΤΡ ανευρίσκονται ανοσοσυμπλέγματα ιϊκών αντιγόνων και αιμοπεταλίων που παγιδεύονται από μονοκύτταρα/φαγοκύτταρα μέσω των Fc υποδοχέων ή αντισώματα έναντι του ιού που δρούν και ενάντια στα αιμοπετάλια.[1]


  1. Ρούσσος, Π.. ««Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα»». Ημέρες Παθολογίας '07 (Αθήνα) (Μάρτιος 2007).