Ιγκόρ Βασίλιεβιτς Ιβάνοβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιγκόρ Βασίλιεβιτς Ιβάνοβ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Ιανουαρίου 1947
Αγία Πετρούπολη
Θάνατος17  Νοεμβρίου 2005
Σεντ Τζορτζ
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκακιστής
πιανίστας

Ο Ιγκόρ Βασίλιεβιτς Ιβάνοβ (ρωσικά: Игорь Васильевич Иванов‎‎, 8 Ιανουαρίου 1947, Λένινγκραντ - 17 Νοεμβρίου 2005, Σεντ Τζορτζ, Γιούτα) ήταν καναδός παίκτης σκακιού ρωσικής καταγωγής.

Ο Ιβάνοφ έμαθε σκάκι σε ηλικία πέντε ετών. Ήδη στα 14 έπαιζε σε πρωταθλήματα σκακιού.

Αργότερα, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης (τότε Λένινγκραντ), αλλά σύντομα έφυγε από το πανεπιστήμιο για να γίνει επαγγελματίας παίκτης σκακιού. Κατά καιρούς εργάστηκε ως προπονητής στο σκάκι του στρατού. Στο σοβιετικό πρωτάθλημα του 1979 νίκησε τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποφ.

Το 1980 έπαιξε ως μέρος μιας σοβιετικής αντιπροσωπείας στο μνημείο Καπαμπλάνκα Αβάνα. Όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Γκάντερ του Καναδά στην πτήση επιστροφής για ανεφοδιασμό, πήρε την ευκαιρία και έμεινε στον Καναδά. Φορούσε μόνο τα ρούχα του και λίγα άλλα πράγματα. Αν και η σοβιετική πλευρά κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να επιτύχει την επιστροφή του (μέσω της KGB), ο Ιβάνοφ έγινε Καναδός πολίτης και κέρδισε πολλά τουρνουά τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού πρωταθλήματος τρεις φορές (1981, 1986 και 1987). Κατά τη διάρκεια του αγώνα παγκόσμιου πρωταθλήματος το 1981 ήταν δεύτερος μετά από τον Βίκτορ Κορτσνόι. Στο διαζωνικό τουρνουά το 1982 ο Ιβάνοφ πήρε την τέταρτη θέση. Έπαιξε επίσης για τον Καναδά στις Ολυμπιάδες Σκακιού 1982 και το 1988[1].

Από το 1990 έζησε με τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ στη Γιούτα και εργάστηκε ως εκπαιδευτής σκακιού. Μόνο λίγο πριν από τον θάνατό από καρκίνο έλαβε τον τίτλο γκρανμαίτρ το 2005, καθυστερημένο από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Στην τελευταία αξιολόγηση ΕΛΟ του, είχε βαθμολογία ύψους 2.424 βαθμών[2]. Έφτασε την υψηλότερη βαθμολογία ΕΛΟ του με 2.550 βαθμούς, τον Ιανουάριο του 1984.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Zwei Artikel zum Nachruf auf ChessBase.com, 3. Januar 2006 (englisch)
  • Erinnerungswebsite über Igor Wassiljewitsch Iwanow (Memento vom 1. April 2009 im Internet Archive) (englisch)
  • Nachspielbare Schachpartien von Igor Wassiljewitsch Iwanow auf chessgames.com (englisch)
  • Elohistorie bis 2001 auf olimpbase.org (englisch)