Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιβάν ο Νέος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιβάν ο Νέος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Φεβρουαρίου 1458
Μόσχα
Θάνατος7  Μαρτίου 1490
Τβερ
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός Αρχαγγέλου στην Μόσχα
Χώρα πολιτογράφησηςπριγκιπάτο του Τβερ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓιελένα Μολντάνσκα (από 1482)[1]
ΤέκναΝτμίτρι Ιβάνοβιτς
ΓονείςΙβάν Γ΄ της Ρωσίας και Μαρία του Τβερ
ΑδέλφιαΕλένη της Μόσχας
Αντρέι της Στάριτσα
Γιούρι Ιβάνοβιτς
Βασίλειος Γ΄ Ιβάνοβιτς
Ντιμίτρι Ιβάνοβιτς
Inokinya Aleksandra
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιβάν Ιβάνοβιτς ο Νέος (ρωσ. Иван Иванович Молодой [προφ. μολοντόι] (15 Φεβρουαρίου 1458 – 6 Μαρτίου 1490) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν ο διάδοχος στο μεγάλο πριγκιπάτο της Μόσχας.

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Ιβάν Γ΄ μεγάλου πρίγκιπα της Μόσχας και της Μαρίας του Τβερ, κόρης τού Μπόρις Αλεξάντροβιτς πρίγκιπα τού Τβερ.

Ο πατέρας του τού έδωσε την εξουσία να διαχειρίζεται τις πιο πολλές διοικητικές και στρατιωτικές υποθέσεις, ώστε οι Ρώσοι να τον συνηθίσουν ως μελλοντικό ηγεμόνα. Τού έδωσε τον τίτλο τού μεγάλου πρίγκιπα και έτσι οι πρέσβεις της Μόσχας μιλούσαν, εκπροσωπώντας τους δύο πρίγκιπες. Οι πρέσβεις των άλλων Ρωσικών κρατών και των άλλων χωρών, μπορούσαν εξ ίσου να απευθύνονται στον έναν ή τον άλλον για ένα θέμα. Τα Ρωσικά χρονικά αναφέρουν ότι ο Ιβάν συμμετείχε στις εκστρατείες εναντίον τού Ιμπραχίμ τού Καζάν (1468) και τού Νόβγκοροντ (1471).

Το 1476 και 1478, κατά τη διάρκεια απουσίας του, ο Ιβάν Γ΄ έθεσε τον Ιβάν υπεύθυνο της Μόσχας. Το 1480 ο Ακχμάτ χαν μετακινήθηκε στα Ρωσικά σύνορα και το ίδιο έκανε ο μέγας πρίγκιπας, στέλνοντας τον Ιβάν με πολλά συντάγματα. Τους χώριζε ο ποταμός Ούγκρα και οι δύο στρατοί έμειναν στάσιμοι για πολύ διάστημα. Ο Ιβάν Γ΄ μετακινήθηκε προς στον ποταμό Όκα· επέστρεψε στη Μόσχα και ζήτησε από τον γιο του να κάνει το ίδιο, φοβούμενος για τη ζωή του. Όταν αρνήθηκε, ο Ιβάν Γ΄ ζήτησε από τον βοηθό του πρίγκιπα Κόλμσκι να τον φέρει, αλλά ο Ιβάν ο νέος επέμενε να μείνει. Όταν ο ποταμός πάγωσε, ο πατέρας του τού είπε να τον διασχίσει: το σχέδιό του ήταν να επιτεθεί στους Τατάρους. Ωστόσο ο Ακχμάτ χαν, όταν είδε τον Ρωσικό στρατό, προτίμησε να φύγει και έτσι οι Ρώσοι επέστρεψαν στη Μόσχα.

Το 1485 ο Ιβάν έλαβε την κληρονομία της μητέρας του στο Τβερ και εγκαταστάθηκε ως κυβερνήτης στην πόλη, που πρόσφατα είχε καταλάβει ο πατέρας του. Σύντομα ασθένησε από ποδάγρα (ουρική αρθρίτιδα). Ο ιατρός του Λέων υποστήριξε ότι θα μπορούσε να τον θεραπεύσει και ζήτησε την άδεια για να αρχίσει τη θεραπεία· η υγεία του επιδεινώθηκε και απεβίωσε το 1490. Ο Λέων αργότερα εκτελέστηκε.

Νυμφεύθηκε την Ελένα των Μουσάτ, κόρη τού Στέφεν Γ΄ πρίγκιπα της Μολδαβίας και είχε τέκνο:

  • Ντμίτρι Ιβάνοβιτς.


  • J.L.I. Fennell: «The Dynastic Crisis 1497-1502», The Slavonic and East European Review, τόμ. 39, No. 92 (Δεκέμβριος 1960), 1. JSTOR
  1. p11486.htm#i114855. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.