Ιαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιαία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση100 π.Χ. (περίπου)
Κύζικος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Πορτρέτο της Ιαίας του 15ου αιώνα από μία γαλλική μετάφραση του De mulieribus claris
Παράδειγμα αρχαίου ρωμαϊκού σκαλισμένου ελεφαντόδοντου, που δεν αποδίδεται στην Ιαία

Η Ιάια της Κυζίκου («Μάρτσια») ήταν Ρωμαία ζωγράφος, η οποία έζησε την εποχή του Μάρκου Τερέντιου Βάρρωνος (116-27 π.Χ.).

Γεννήθηκε στην Κύζικο[1] και ήταν διάσημη ζωγράφος και χαράκτρια ελεφαντόδοντου. Τα περισσότερα από τα έργα της λέγονται ότι είναι γυναικών. Μεταξύ των εικόνων που της αποδίδονται ήταν ένα μεγάλος πίνακας, στη Νάπολη, μια εικόνα ηλικιωμένης γυναίκας και μία αυτοπροσωπογραφία. Λέγεται ότι δούλευε γρηγορότερα και ζωγράφιζε καλύτερα από τους άνδρες ανταγωνιστές της, τον Σόπολη και τον Διονύσιο, γεγονός που της επέτρεψε να κερδίσει περισσότερα χρήματα από αυτούς. Η Μάρτσια παρέμεινε ανύπαντρη σε όλη της τη ζωή.

Ήταν μία από τις έξι γυναίκες καλλιτέχνισσες της αρχαιότητας που αναφέρονται στην Φυσική Ιστορία του Πλίνιου του Πρεσβύτερου (XL.147-148) το 77 μ.Χ.: Τιμαρέτη, Ειρήνη, Καλυψώ, Αριστάρετη, Ιαία και Ολυμπιάδα.[2] Αναφέρονται αργότερα στο De mulieribus claris του Βοκάκιου.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Commire, Anne, επιμ. (2002). «Iaia (fl. c. 100 BCE)». Women in World History: A Biographical Encyclopedia. Waterford, Connecticut: Yorkin Publications. ISBN 0-7876-4074-3. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  2. J. Linderski. Η ζωγραφική Calypso και άλλοι ζωγράφοι στον Πλίνιο. Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik. Τομ. 145 (2003), σελ. 83-96

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]