Θηρεσία Πετρόβνα του Όλντενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θηρεσία Πετρόβνα του Όλντενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Μαρτίου 1852[1]
Αγία Πετρούπολη
Θάνατος19  Απριλίου 1883[1]
Αγία Πετρούπολη
Αιτία θανάτουφυματίωση
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςCoastal Monastery of St. Sergius
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓεώργιος Μαξιμιλιάνοβιτς του Λόιχτενμπεργκ (1879–άγνωστη τιμή)[2]
ΤέκναΑλέξανδρος Γεωργίεβιτς του Λόιχτενμπεργκ
ΓονείςΠέτρος Γεώργιεβιτς του Όλντενμπουργκ και Θηρεσία του Νάσσαου
ΑδέλφιαΑλεξάνδρα του Όλντενμπουργκ
Κωνσταντίνος Πέτροβιτς του Όλντενμπουργκ
Αλέξανδρος Πέτροβιτς του Όλντενμπουργκ
Ekaterina Petrovna of Oldenburg
ΟικογένειαΟίκος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Γκόττορπ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Θηρεσία Πετρόβνα (Therese Petrovna, 30 Μαρτίου 1852 - 19 Απριλίου 1883) από τον Οίκο του Σ.Χ.Γκόττορπ ήταν κόρη του Δούκα του Ολδεμβούργου και με τον γάμο της έγινε δούκισσα του Λόιχτενμπεργκ και πριγκίπισσα Ρομανόβσκυ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Θηρεσία Φρειδερίκη Όλγα ήταν η τρίτη κόρη του Πέτρου Γεώργιεβιτς του Όλντενμπουργκ και της Θηρεσίας, κόρης του Γουλιέλμου του Νάσσαου-Βάιλμπουργκ.

Παντρεύτηκε τον Γεώργιο Μαξιμιλιάνοβιτς Ρομανόβσκυ, τρίτο γιο του Μαξιμιλιανού ντε Μπωαρναί, 3ου Δούκα του Λόιχτενμπεργκ, και της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας Νικολάγιεβνα της Ρωσίας. Ο μεγαλύτερος αδελφός της Θηρεσίας, ο Αλέξανδρος, δούκας του Όλντενμπουργκ, είχε νυμφευτεί την αδελφή του Γεωργίου, Ευγενία Μαξιμιλιάνοβνα, από το 1868. Ο πρωτότοκος αδελφός του Γεωργίου, ο Νικόλαος, είχε κάνει μοργανατικό γάμο και ο δευτερότοκος Ευγένιος είχε μόνο μία κόρη, έτσι ο Γεώργιος έγινε το 1901 επικεφαλής του Οίκου του και 6ος δούκας του Λόιχτενμπεργκ.

Ο πατέρας του Πέτρου, ο Γεώργιος του Ολδεμβούργου, είχε νυμφευτεί την Αικατερίνη, κόρη του Παύλου της Ρωσίας, έτσι οι απόγονοί του είχαν ανατραφεί στη Ρωσία και είχαν εκρωσιστεί, όπως και η οικογένεια του Γεωργίου. Έτσι, παρά τον γερμανικό τίτλο της, η Θηρεσία, όπως ο αδελφός της Αλέξανδρος και ο πατέρας τους πριν από αυτούς, είχε μεγαλώσει ολοκληρωτικά στη Ρωσία. Η Θηρεσία και τα αδέλφια της εθεωρούντο πάντα ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Οικογένειας.

Απέκτησαν γιο, τον Αλέξανδρο Γεωργίεβιτς, 7ο Δούκα του Λόιχτενμπεργκ. Το 1909 οι εφημερίδες γέμισαν με φήμες, ότι είχε νυμφευτεί μοργανατικά την Αμερικανίδα Μάρτζορι Γκουλντ. Το 1912 αναφέρθηκε ότι ο Αλέξανδρος είχε λάβει την απρόθυμη συγκατάθεση του Νικολάου Β΄ για να νυμφευτεί την πλούσια -μη ευγενή- Μάριαν Φρήντλαντερ Φουλντ, με τον όρο ότι η σύζευξη θα θεωρηθεί άνιση και δεν θα δοθούν οι τίτλοι του στη σύζυγο ή στα παιδιά που θα αποκτήσουν. Πέρα από αυτές τις φήμες, ο Αλέξανδρος απείχε από το να είναι πλούσιος και υπηρέτησε ως λοχαγός των Ρώσων Ουσάρων της φρουράς και ως βοηθός στρατοπέδου στον Αυτοκράτορα. Παρέμεινε ωστόσο ο κύριος κληρονόμος του πάππου του Μαξιμιλιανού. Αργότερα ο Αλέξανδρος νυμφεύτηκε μοργανατικά τη Ναντέζντα Κάραλλι το 1917, χάνοντας έτσι τα δικαιώματα και προνόμιά του. Αργότερα αυτό το έτος, καθώς έμενε στο ίδιο κτήριο με τον πρίγκιπα Φέλιξ Γιουσούποβ, ο Αλέξανδρος συνελήφθη από τις Μπολσεβικικές αρχές μαζί με άλλα 4-5 μέλη της μοναρχικής παράταξης.

Μετέπειτα ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορες πηγές αποδίδουν στον Γεώργιο πως έδειχνε όμορφος, αλλά ήταν "χαζό και μάλλον λυπηρό άτομο", αν και οι αναφορές αυτές συνήθως σχετίζονται με τη δεύτερη σύζυγό του, την Αναστασία του Μαυροβουνίου, η οποία -όταν κανόνιζε το διαζύγιό της από τον Γεώργιο- ανέφερε ευρέως ότι δεν μπορούσε πια να ζει με έναν άνδρα "ανυπόφορης ηλιθιότητας".

Τον Ιούλιο του 1881 η Βρετανική Εφεδρική Μοίρα οργάνωσε διασκεδάσεις στο κατάστρωμα του πλοίου HMS Hercules, που στάθμευε στην Κροστάνδη. Στο γεύμα παρευρέθηκαν ο Αυτοκράτορας της Ρωσίας με τη σύζυγό του, η Θηρεσία με τον σύζυγό της και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Η Θηρεσία απεβίωσε στην Αγ. Πετρούπολη σε ηλικία 31 ετών. Έξι έτη μετά ο Γεώργιος έκανε δεύτερο γάμο με την Αναστασία του Μαυροβουνίου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1879 τον Γεώργιο Μαξιμιλιάνοβιτς, 6ο Δούκα του Λόιχτενμπεργκ, και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lundy, Darryl. "The Peerage: Therese Friederike Olga von Holstein-Gottorp, Duchess of Oldenburg". Retrieved 21 October 2010.
  • "Prince Alexander and Miss Gould", The Washington Post, 13 October 1909
  • "Kinsman Of Czar To Wed Heiress", The Washington Post, 6 October 1912

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p11050.htm#i110500. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p11050.htm#i110500. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.