Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεόδωρος Ροδοκανάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Ροδοκανάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1797
Χίος
Θάνατος24  Φεβρουαρίου 1882
Οδησσός
Τόπος ταφήςΟδησσός
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραπεζίτης
Οικογένεια
ΟικογένειαΟικογένεια Ροδοκανάκη

Ο Θεόδωρος Ροδοκανάκης (1797-1882) ήταν Έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα τέλη του 18ου αι. στη Χίο. Απεβίωσε το 1882 στην Οδησσό. Γονείς του ήταν ο Παύλος και η Γιάννα ("Γιανγκά" στα ρωσικά αρχεία). Εμφανίζεται στην Οδησσό το 1819 και το ίδιο έτος υποβάλλει αίτηση για να πάρει την υπηκοότητα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε και σύντομα άρχισε επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα. Παντρεύτηκε την Ενριέτα Γαλάτη, κόρη του Έλληνα εμπόρου Θωμά Γαλάτη, την οποία γνώρισε σε ένα ταξίδι του στη Βιένη. Στην Οδησσό γεννήθηκαν και τα τέσσερα παιδιά τους που έφεραν τα ονόματα Ιφιγένεια, Αριάδνη, Μαρία και Περικλής. Η πρώτη κόρη παντρεύτηκε τον Μ. Αγέλαστο με τον οποίο εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία, η Αριάδνη τον Νικ. Μαυροκορδάτο με τον οποίο έμεινε στην Οδησσό, όπως και η Μαρία που παντρεύτηκε τον μακρυνό συγγενή της οικογενείας Εμμανουήλ Ροδοκανάκη. Ο Περικλής, παρά την γραπτή στη διαθήκη του επιθυμία του πατέρα του να παντρευτεί Ελληνίδα, πήρε ως σύζυγο την Βεντσεσλάβα Μπαρτσέβσκαγια.

Επιχειρηματικό έργο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θ. Ροδοκανάκης ίδρυσε εμπορική επιχείρηση με το ίδιο όνομα με την οποία διεξήγαγε εμπόριο μεταξύ Οδησσού, Ταγκανρόγκ, Ροστόφ, Ντουμποσάρι, Ευπατόρια. Ήταν ο ένας από τους δύο μόνο επιχειρηματίες της Οδησσού που έκανε εμπόριο με ιδιόκτητο πλοίο, το "Μιχαήλ". Επίσης είχε επενδύσει αγοράζοντας μετοχές σε διάφορες βιομηχανίες της Ρωσίας.

Σύστησε στην Αθήνα πλούσιο διαγωνισμό. Δώρισε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο αξιόλογη βοτανική συλλογή. Ανέγειρε στην Οδησσό μεγαλοπρεπές Ελληνικό Παρθεναγωγείο, το οποίο φέρει το όνομά του.