Θεόδωρος Ντεγιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θεόδωρος Ντεγιάννης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1926
Εύβοια
Θάνατος 2006
Εθνικότητα Έλληνες
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός ναύαρχος/
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα υπουργός
Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας (Φεβρουαρίου 1990 – Απριλίου 1990)
Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας (1982–1984)

Ο Θεόδωρος Ντεγιάννης (1926-2006) ήταν ναύαρχος εν αποστρατεία που ηγήθηκε των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Γρίβα και στηνοικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα. Ήταν ο πρώτος αρχηγός ΓΕΕΘΑ που επελέγη από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1926 στην Χαλκίδα, ο μικρότερος σε μια οικογένεια με 5 αδέρφια. Ο μεγαλύτερος αδερφός του ήταν ο Ηλίας Ντεγιάννης, ήρωας του πολεμικού ναυτικού. Το 1948 αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του σε διάφορες Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και το Senior Officers' War Course της Βρετανικής Ναυτικής Σχολής Πολέμου (Royal Naval College, Greenwich). Ήταν αντίπαλος της δικτατορίας, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των αξιωματικών του Ναυτικού. Το 1977 προήχθη σε αντιναύαρχο.

Επελέγη ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον Ιανουάριο του 1982 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση για σχεδόν τρία χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 1984, οπότε και ανέλαβε ο πτέραρχος Νικόλαος Κουρής. Από όλους τους ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αυτός που ενέπνεε την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τα δημοκρατικά του φρονήματα στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τον Φεβρουάριο του 1990 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εθνικής Άμυνας και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Ήταν η περίοδος της λεγόμενης οικουμενικής κυβέρνησης του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Γνώριζε Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Πέθανε το 2006[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]