Θεόδωρος Α΄ Καλιόπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Α΄ Καλιόπας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας
Θάνατος6ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
κυβερνητικός αξιωματούχος
πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈξαρχος της Ραβέννας

Ο Θεόδωρος Α΄ Καλιόπας ήταν βυζαντινός αξιωματούχος, πατρίκιος και δύο φορές Έξαρχος της Ραβέννας περίπου από το 643 ως το 645, και από το 653 ως περίπου το 666.

Τίποτα δεν είναι γνωστό από την πρώτη θητεία του Θεόδωρου, εκτός από το ότι αντικατέστησε τον Ισαάκ το 643 και αντικαταστάθηκε από τον Πλάτωνα το 645[1].

Μετά το θάνατο του Έξαρχου Ολυμπίου το 652, επέστρεψε στην προηγούμενη θέση του. Στη συνέχεια ο Θεόδωρος πραγματοποίησε τις εντολές που είχαν δοθεί στον προκάτοχό του, να συλλάβει τον Πάπα Μαρτίνο Α΄. Ο Έξαρχος πήγε στη Ρώμη το 653 με ένα απόσπασμα από στρατιώτες όπου συνέλαβαν τον πάπα στο Λατερανό, και στη συνέχεια τον έστειλε με ένα πλοίο για τη Νάξο[2]. Ο Θεόδωρος έπειτα προσπάθησε χωρίς επιτυχία, να πείσει τους Ρωμαίους να εκλέξουν νέο Πάπα. Μόνο κατά το επόμενο έτος εκλέχτηκε Πάπας ο Ευγένιος. Πριν από 666 τον διαδέχθηκε ως έξαρχο ο Γρηγόριος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Raymond Davis (translator), The Book of Pontiffs (Liber Pontificalis), first edition (Liverpool: University Press, 1989), p. 67
  2. The Book of Pontiffs, pp. 70f
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theodore I Calliopas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).