Θεολόγος Αναστάσογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεολόγος Αναστάσογλου
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής

Ο Θεολόγος Αναστάσογλους (ή Αναστασόπουλος) (Σμύρνη ? - ? ) , ήταν Έλληνας γυμναστής, ολυμπιονίκης το 1906.

Ο Αναστάσογλου έμενε στην Σμύρνη και ήταν αθλητής του τοπικού Απόλλωνα[1]. Στη Μεσολυμπιάδα του 1906 ήταν δεύτερος στο γυμναστικό πένταθλο με 80 βαθμούς [2]. Το αγώνισμα έγινε στο Παναθηναϊκό στάδιο. Είχε διακριθεί στα Απολλώνια τους τοπικούς αγώνες που διοργάνωνε ο Απόλλων στην Σμύρνη, επίσης είχε συμμετάσχει και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1904.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου το 1904 ήταν πρώτος στο μονόζυγο με δεύτερο τον Δεσποτόπουλο , κι επίσης δεύτερος στους κρίκους πίσω από τον Δεσποτόπουλο. Στούς κρίκους σύμφωνα με τον τύπο της εποχής μαζί με τον συμπαίκτη του Δεσποτόπουλο στον Απόλλωνα "κατέπληξαν το πλήθος διά της εξόχου εκτελέσεως των γυμνασμάτων τους"[3].

Εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 1907 ευρισκόμενος εις ΗΠΑ: "ήρε τριπλήν νίκην αλλεπαλλήλως επί των γυμναστικών οργάνων κρίκων, διζύγου και αναρριχήσεως δια σχοινίου εις τους άρτι τελεσθέντας εν Νέα Υόρκη, Εθνικούς Φιλαθλητικούς Αγώνας, διοργανούμενους κατ' έτος υπό του εκεί Αμερικανικού Συνδέσμου των Γυμναστικών Σωματείων και εις ους λαμβάνουσι μέρος άπαντες οι κορυφαίοι Αμερικανοί πρωταθληταί".[4].

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους αναφέρεται πως είχε σοβαρό ατύχημα σε γυμναστήριο της Ν. Υόρκης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τη συμμετοχή του στους αγώνες του Λονδίνου. Συγκεκριμένα υπέστη κάταγμα του αριστερού ποδιού σε μια προσπάθεια στους κρίκους. Οι ομογενείς και οι συναθλητές του τον περιέθαλψαν αλλά "ο ιατρός εδήλωσεν, ότι ουδέποτε πλέον θα δυνηθεί να λάβη μέρος σε αγώνισμα ο κ. Θεολόγος Αναστάσογλου" [5].

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 1910 "Τον νεαρόν και ευσταλή συμπολίτην εγνώρισεν και ηράσθη περιπαθώς εκατομμυριούχος Αμερικανίς, η δεσποινίς Εδέ Δουάλσον Γιουνγ και οι γάμοι αυτών ετελέσθησαν πρό τινων ημερών εν Νέα Υόρκη"[6].

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πανελλήνιο πρωτάθλημα
Κρίκοι
αργυρό: 1904
Μονόζυγο
χρυσό: 1904
  • Ολυμπιακοί αγώνες
Γυμναστικό πένταθλο
αργυρό: 1906

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]