Θαλάσσιος o Λίβυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Θαλάσσιος o Λίβυς
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος660 (περίπου)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός
Περίοδος ακμής7ος αιώνας

Ο Θαλάσσιος o Λίβυς ήταν Χριστιανός ιερέας και ηγούμενος μοναστηριού στη Λιβύη και έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. Είναι άγιος της Εκκλησίας και εορτάζεται στις 20 Μαΐου.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίποτα δεν είναι γνωστό για την καταγωγή και τον χρόνο και τόπο γέννησης και θανάτου του Θαλάσσιου. Ήταν ιερέας και ηγούμενος μοναστηριού στη Λιβύη. Υπήρξε φίλος του Μάξιμου του Ομολογητή. Ο δεύτερος του απευθύνει το Προς Θαλάσσιον περί διαφόρων απόρων της Θείας Γραφής, ένα από τα σπουδαιότερα συγγράμματά του, και πέντε από τις σωζόμενες επιστολές του.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοναδικό σύγγραμμά του ονομάζεται Περί αγάπης και εγκρατείας και της κατά νουν πολιτείας. Πρόκειται για μεγάλη συλλογή αποφθεγμάτων-γνωμικών, αρκετά σύντομων (δεν ξεπερνούν τον ένα-ενάμιση στίχο), που χωρίζονται σε τετρακόσια κεφάλαια. Το έργο συντάχθηκε για να το διαβάσει κάποιος ιερέας Παύλος. Τα αποφθέγματα αφορούν θεωρητικές όσο και πρακτικές πλευρές του πνευματικού βίου. Απουσιάζει γενικά κάθε μεθοδική και συγκροτημένη δομή από αυτά. Η γλώσσα του είναι σαφής, με ποιητικό ρυθμό και ακροστιχίδα σε κάθε εκατοντάδα.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παναγιώτης Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τόμ.Ε’, εκδ. Κυρομάνος, Θεσ/νίκη 2006, σελ.428-429