Θάλασσα Ρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 75°S 175°W / 75°S 175°W / -75; -175

Η τοποθεσία της Θάλασσας Ρος και της Τράπεζας Πάγου Ρος.

Η Θάλασσα (του) Ρος (Ross Sea) είναι μεγάλη θαλάσσια έκταση που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Αποτελεί προέκταση του Ειρηνικού Ωκεανού που φέρεται να εισχωρεί βαθιά στην ζώνη της Ανταρκτικής. Στο δε σχηματιζόμενο μυχό της βρίσκεται η ομώνυμη «Τράπεζα Πάγου Ρος». Αμφότερα πήραν το όνομά τους από τον Άγγλο αξιωματικό και εξερευνητή του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Τζέιμς Κλαρκ Ρος, ο οποίος ανακάλυψε (είδε) πρώτος την παγοτράπεζα αυτή στις 28 Ιανουαρίου 1841, όταν εξερευνούσε την περιοχή ως αρχηγός αποστολής με δύο πλοία που έφεραν τα ελληνικά ονόματα Έρεβος και Τρόμος.

Πάγος που επιπλέει στη θάλασσα Ρος το καλοκαίρι του 2016, σε φωτογραφία στις 13 Φεβρουαρίου 2016.

Η έκταση της θάλασσας Ρος υπολογίζεται στα 950.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο βάθος θαλάσσης λιγότερο από 1.000 μέτρα. Το πλέον αξιοπερίεργο της θάλασσας αυτής είναι η παράκτια ζώνη της που βρίθει από ηφαίστεια. Η δε επιφανειακή της θερμοκρασία είναι συνήθως -1,8 °C. Η Θάλασσα Ρος χαρακτηρίζεται ως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πλαγκτόν, και γι' αυτό το λόγο καθίσταται ικανή να θρέψει πολλά μεγαλόσωμα είδη ψαριών, καθώς και φώκιες, φάλαινες και θαλάσσια πουλιά που απαντώνται στη περιοχή.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω θάλασσα είναι σπάνια τα παγόβουνα και αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης αφού εισχωρεί σχεδόν μέσα στην «καρδιά» της Ανταρκτικής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]