Θάλαμος επιχειρήσεων (ΥΕΝ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μετά το ναυάγιο του ελληνικού πορθμείου Ηράκλειον (1966), η αμέσως εκείνη συγκροτηθείσα Υπηρεσία έρευνας - διάσωσης στη θάλασσα τελικά τον Σεπτέμβριο του 1968 τέθηκε σε επίσημη λειτουργία (με νόμο) ως Θάλαμος Επιχειρήσεων ΥΕΝ με κύριο σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και τη διάσωση κινδυνευόντων στη θάλασσα. Η Υπηρεσία αυτή εδρεύει εντός του κεντρικού κτιρίου του ΥΕΝ.

Ο Θάλαμος αυτός, που άρχισε και συνεχίζει να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, κατά μεν τις εργάσιμες ώρες επανδρώνεται από αξιωματικούς και προσωπικό Λιμενικού Σώματος του Τμήματος Ασφαλείας της Ναυσιπλοΐας της Διεύθυνσης Ελέγχου Ναυσιπλοΐας (σημερινής Διεύθυνσης Ασφαλείας της Ναυσιπλοΐας), του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ενώ τις μη εργάσιμες ώρες από άλλους αξιωματικούς που έχουν ειδική κατάρτιση και γνώσεις.
Πρόκειται για μεγάλη αίθουσα αμφιθεατρικής διαμόρφωσης όπου στη μια πλευρά φέρονται χάρτες επάλληλοι συρόμενοι μεγάλων θαλάσσιων περιοχών και περιορισμένων επί των οποίων και γίνονται οι υποτυπώσεις συμβάντων και οι θέσεις παραπλέοντων πλοίων κάθε φορά. Υπεράνω αυτών των χαρτών φέρονται ρολόγια με τις ώρες ζωνών της υδρογείου και ακριβώς έναντι αυτών βρίσκονται τα γραφεία κλιμακίων εμπλεκομένων υπηρεσιών καθώς και της πολεμικής αεροπορίας. Η αίθουσα αυτή γειτονεύει με άλλη οπου φέρεται μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και δορυφορικής παρακολούθησης. Φέρει επίσης τρίβαθμο σύστημα συναγερμού που εγείρεται ανάλογα σε κάθε έκτακτη κατάσταση.

Κατά τη μέχρι τώρα λειτουργία του ο Θάλαμος Επιχειρήσεων, που έχει μετονομαστεί σε Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ)* έχει επιληφθεί του συντονισμού των ενεργειών σωρείας περιστατικών διάσωσης προσώπων και πλοίων όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε άλλες ευρύτερες περιοχές με αναγνωρισμένη μεγάλη επιτυχία.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(*) Με το νόμο 1844/1989, ο οποίος κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για την έρευνα και τη διάσωση, αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή του νόμου αυτού και της σύμβασης είναι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ειδικότερα μάλιστα προβλέπεται ότι η ναυτική και η αεροπορική έρευνα και διάσωση παρέχονται αντίστοιχα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και την Πολεμική Αεροπορία, με τη συνδρομή και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων που συντονίζονται από ενιαίο Κέντρο, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του οποίου επόπτης ορίζεται ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.