Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η συνωμοσία του Καΐρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η συνωμοσία του Καΐρου
ΣκηνοθεσίαΤαρίκ Σαλέχ
ΣενάριοΤαρίκ Σαλέχ
ΠρωταγωνιστέςΦάρες Φάρες, Τοφίκ Μπαρχόμ, Μοχάμαντ Μπακρί, Μακράμ Χούρι και Μαχντί Ντέμπι
ΦωτογραφίαΠιέρ Αΐμ
ΜοντάζTheis Schmidt
ΔιανομήVertigo Média[1]
Πρώτη προβολή20  Μαΐου 2022 (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 2022), 18  Νοεμβρίου 2022 (Σουηδία) και 24  Νοεμβρίου 2022 (Ουγγαρία)[1]
Διάρκεια125 λεπτά
ΠροέλευσηΣουηδία
ΓλώσσαΑραβικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η συνωμοσία του Καΐρου (αραβικά: صبي من الجنة‎‎[2] είναι σουηδικό πολιτικό θρίλερ του 2022 σε σκηνοθεσία του Ταρίκ Σάλεχ. Πρωταγωνιστούν οι Μοχαμέντ Μπακρί, Φάρες Φάρες και Τοφίκ Μπαρχόμ.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 20 Μαΐου 2022 στο Φεστιβάλ Καννών 2022, όπου επιλέχθηκε να διαγωνιστεί για τον Χρυσό Φοίνικα. Στις Κάννες, ο Σάλεχ βραβεύτηκε για το καλύτερο σενάριο και η ταινία έλαβε το βραβείο François Chalais.

Ο Άνταμ, γιος ενός ψαρά, δέχεται μια πρόταση να σπουδάσει στο διάσημο Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ στο Κάιρο της Αιγύπτου. Λίγο μετά την άφιξή του, ο Μεγάλος Ιμάμης του Αλ-Αζχάρ πεθαίνει ξαφνικά σχεδόν μπροστά στα μάτια των μαθητών και ακολουθεί ένας αγώνας εξουσίας για την αντικατάστασή του.

Το πολιτικό κατεστημένο στην Αίγυπτο θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει την επιλογή ενός ιμάμη κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να επιβάλει έναν δικό του υποψήφιο. Γι αυτό ανατίθεται στον συνταγματάρχη Ιμπραήμ της Κρατικής Ασφάλειας η αποστολή να χειραγωγήσει τις εκλογές. Για να δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο του αναγνωρισμένου κύρους ιδρύματος, χρησιμοποιεί τη βοήθεια μαθητών τους οποίους αποκαλεί τους «αγγέλους» του. Ο Ζίζο, ο μαθητής με τον οποίο συνεργάζεται, ανησυχεί για την ασφάλειά του και θέλει να διακόψει τη συνεργασία του με τον Ιμπραήμ. Έπειτα έρχεται πιο κοντά με τον Αδάμ και κερδίζει την εμπιστοσύνη του, γιατί θέλει να τον προτείνει στον Ιμπραήμ για να τον αντικαταστήσει.

Ένα βράδυ, ο Ζίζο δολοφονείται μπροστά στον Άνταμ. Στον Ιμπραήμ ανατίθεται η έρευνα για τον θάνατό του. Πείθει τον Άνταμ να συνεργαστεί μαζί του υποσχόμενος του τη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης που πρέπει να σώσει τη ζωή του πατέρα του. Διατάζει τον Άνταμ να έρθει πιο κοντά και να κατασκοπεύσει φοιτητές κοντά στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο Σεΐχης Νγκεμ, ο οποίος είναι τυφλός και χαρισματικός και θεωρείται απολύτως αξιόπιστος υποψήφιος για τη θέση του μεγάλου ιμάμη, παρουσιάζεται στην ασφάλεια και κατηγορείται για τη δολοφονία του Ζίζο. Παρόλα αυτά προφυλακίζεται. Ο Ιμπραήμ καταλαβαίνει ότι ο Σεΐχης Νγκεμ γνωρίζει πραγματικά ότι ο Ζίζο δολοφονήθηκε από την ασφάλεια και ότι σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη μελλοντική του δίκη για να καταγγείλει τους πραγματικούς ενόχους.

Ο συνταγματάρχης Ιμπραήμ κανονίζει να γίνει ο Άνταμ βοηθός του Σεΐχη Αλ Ντουράνι, ενός υποψηφίου κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τον οποίο η αιγυπτιακή εξουσία δεν θέλει να δει να παίρνει την καθοδήγηση του ιδρύματος. Χάρη στις πληροφορίες που μεταδίδονται από τον Άνταμ, ο Ιμπραήμ ανακαλύπτει ότι ο σεΐχης συνήψε μυστικό γάμο με μια πολύ νεαρή κοπέλα με την οποία απέκτησε ένα παιδί, και ο Άνταμ και ο Ιμπραήμ χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να τον αποκλείσουν από τις εκλογές.

Τέλος, ο υποψήφιος που θα εκλεγεί στη θέση του Μεγάλου Ιμάμη θα είναι ο Σεΐχης Ομάρ Μπεμππλάουι, στενός συνεργάτης της αιγυπτιακής εξουσίας. Ο προϊστάμενος του Ιμπραήμ αποφασίζει τότε ότι ο Άνταμ, είναι πλέον άχρηστος και ζητά από τον Ιμπραήμ να τον συλλάβει για να κατηγορηθεί για τον φόνο του Ζίζο και να καταδικαστεί σε θάνατο. Ο Ιμπραήμ αρνείται να το κάνει, ωστόσο ο Άνταμ συλλαμβάνεται. Στη συνέχεια, ο Ιμπραήμ πηγαίνει να δει τον Αρχηγό της Ασφάλειας και τον πείθει ότι ο Άνταμ μπορεί να πείσει τον Σεΐχη Νγκεμ να κατηγορεί τον εαυτό του για τον φόνο του Ζίζο.

Ο Άνταμ τελικά απελευθερώνεται και μπορεί να επιστρέψει στο χωριό του.

Ο Ταρίκ Σαλέχ ανέφερε ότι το σενάριό του εμπνεύστηκε από τις θρησκευτικές συγκρούσεις που ανακάλυψε στο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο, Το όνομα του ρόδου[3]. Ο χαρακτήρας του Άνταμ μπορεί επίσης να σχετίζεται με τον παππού του Ταρίκ Σαλέχ, ο οποίος ήταν από ένα μικρό χωριό στο δέλτα του Νείλου και σπούδασε στο αλ-Αζάρ όταν η οικογένειά του ήταν αναλφάβητη. [4]

Η ταινία γυρίστηκε κυρίως στο Τέμενος Σουλεϊμανιγιέ στην Κωνσταντινούπολη.[5]

Το προσωπικό του περιοδικού Variety έδωσε μια αρνητική κριτική στην ταινία όπου σημειώνει: Αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε εδώ είναι ένα αρκετά συμβατικό πολιτικό θρίλερ - σκεφτείτε το "House of Cards", μείον την κομψή αισθητική του Ντέιβιντ Φίντσερ ή πολύ με τον τρόπο του σασπένς - σε έναν κόσμο που κανείς δεν τόλμησε να εξερευνήσει στην οθόνη μέχρι τώρα...[] Ο συγγραφέας-σκηνοθέτης έχει στριμώξει τη «Συνωμοσία του Καΐρου» με πάρα πολλή πλοκή για να επιτρέψει κρίσιμα σκηνικά, και τραβάει σχεδόν κάθε τοποθεσία (οι περισσότερες από αυτές εντυπωσιακά παραδείγματα συμμετρικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού) από έντονες γωνίες που παραμορφώνουν τη φυσική τους ομορφιά.[6]

Η ταινία στον ιστότοπο συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, έχει βαθμολογία θετικής έγκρισης 75% βασισμένες σε 17 κριτικές με μέσο όρο 7.10/10.[7] Ενώ στο Metacritic της αποδίδεται μέσος όρος βαθμολογίας 71 στα 100, με βάση 7 κριτικές, υποδεικνύοντας «γενικά ευνοϊκές κριτικές». [8]

Βραβεία & Υποψηφιότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Οργάνωση Ημερομηνία Κατηγορία Παραλήπτης(ες) Αποτέλεσμα Πηγές
Φεστιβάλ των Καννών 28 Μαΐου 2022 Καλύτερο Σενάριο Ταρίκ Σάλεχ Νίκη [9]
Βραβείο François Chalais Νίκη [10]
Χρυσός Φοίνικας Υποψηφιότητα [11]
  1. 1,0 1,1 «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 1  Σεπτεμβρίου 2022.
  2. Tartaglione, Nancy (2 Νοεμβρίου 2022). «Samuel Goldwyn Films Acquires Swedish Oscar Entry 'Cairo Conspiracy' For North America». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2022. 
  3. ««La Conspiration du Caire» : Tarik Saleh se savait «menacé par les autorités égyptiennes»» (στα Γαλλικά). leparisien.fr. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. ««conversation-avectarik-saleh-around-du- film-boy-from-heaven»» (στα Γαλλικά). arte.tv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. Pham, Annika (12 Μαΐου 2022). «Boy from Heaven producer Kristina Åberg on working with Tarik Saleh». Nordisk Film & TV Fond. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2022. 
  6. «Cairo Conspiracy' Review: Risk-Taker Tarik Saleh Delivers a Conventional Treatment of a Touchy Subject » (στα Αγγλικά). variety.com. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. «Η συνωμοσία του Καΐρου». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. «Η συνωμοσία του Καΐρου». Metacritic. Red Ventures. 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2022. 
  9. Tartaglione, Nancy (28 Μαΐου 2022). «Cannes Film Festival: Ruben Ostlund Wins Second Palme D'Or With 'Triangle Of Sadness' – Full List». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2022. 
  10. «Prix Francois Chalais till svenska Boy from Heaven». Sveriges Radio (στα Σουηδικά). 28 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2022. 
  11. «The films of the Official Selection 2022». www.festival-cannes.com. 26 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]