Η αρπαγή της Θέτιδος (Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή Μονάχου αρ. 2648)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αρπαγή της Θέτιδος
Εσωτερική άποψη: αναπαυόμενος Ηρακλής και Αθηνά
Εξωτερική όψη: Πηλέας και Θέτις με Νηριίδες και Νηρέα
ΟνομασίαΗ αρπαγή της Θέτιδος
Έτος δημιουργίας480 - 470 π.Χ.
Είδοςερυθρόμορφη κύλιξ
ΜουσείοΚρατική αρχαιολογική
συλλογή Μονάχου
Αριθμός καταλόγου2648
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η αρπαγή της Θέτιδος είναι αγγειογραφία κύλικος που βρέθηκε στο Βούτλσι και φιλοξενείται σήμερα στην Κρατική αρχαιολογική συλλογή Μονάχου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αγγείου είναι ότι επισκευάστηκε στους αρχαίους χρόνους. Το ένα χερούλι είναι σπασμένο και συγκρατείται με μολύβδινους συνδετήρες. Το χερούλι αυτό φέρει την υπογραφή «[Η]ΙΕΡΟΝ ΕΠΟΕΣΕΝ» υποδηλώνοντας τον κεραμέα της λαβής αυτής. Το υπόλοιπο αγγείο όμως, αν και ανυπόγραφο, θεωρείται ότι είναι έργο του Δούριδος.

Στο κοίλο εσωτερικό μέρος βλέπουμε την Αθηνά που βάζει κρασί στο ποτήρι του αναπαυόμενου Ηρακλή. Ο Ηρακλής είναι καθισμένος σε έναν βράχο. Φοράει την λεοντή του σαν περικεφαλαία και κρατάει έναν κάνθαρο. Η Αθηνά στέκει όρθια μπροστά τον ήρωα και τον κερνάει κρασί από την οινοχόη. Φοράει διάδημα στο κεφάλι και κρατάει γλαύκη στο αριστερό χέρι. Έχει βγάλει το κράνος της και το έχει ακουμπήσει σε έναν βράχο, ενώ έχει γείρει το δόρυ της και το κρατάει με το μπράτσο της. Ένα ελαιόδεντρο συμπληρώνει την φύση του τοπίου.

Στο εξωτερικό της κύλικος βλέπουμε στην Α' όψη την μάχη που κάνει ο Πηλέας με την Θέτιδα για να την αποκτήσει. Την έχει αρπάξει από την μέση και την αγκαλιάζει σφιχτά με τα μπράτσα του, ενώ έχει δεμένες τις γροθιές του σε λαβή. Η Θέτιδα για να γλυτώσει μεταμορφώνεται σε λιοντάρι που ορμάει από τον ώμο της Νηριίδας και δαγκώνει τον ήρωα στο μπράτσο. Άλλες Νεράιδες που συντρόφευαν την Θέτιδα εγκαταλείπουν από φόβο το τοπίο, κρατώντας τα θαλάσσια σύμβολα σε σχήμα ψαριού και δελφινιού.

Στην Β' όψη βλέπουμε τις Νηριίδες να καταφεύγουν στον πατέρα τους, Νηρέα ζητώντας του να βοηθήσει την αδερφή τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]