Η Ισπανίδα Πριγκίπισσα (Βιβλίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ισπανίδα Πριγκίπισσα (Βιβλίο)
ΣυγγραφέαςΦιλίπα Γκρέγκορι
ΤίτλοςThe Constant Princess
ΓλώσσαΕλληνικά
Ημερομηνία δημοσίευσης2004
ΜορφήNovel
ΣειράΟίκος των Τυδώρ
ΧαρακτήρεςΑικατερίνη της Αραγονίας
Προηγούμενο-
ΕπόμενοΗ άλλη ερωμένη του βασιλιά
Αριθμός Σελίδων656

Το μυθιστόρημα Η Ισπανίδα Πριγκίπισσα απεικονίζει μια εξαιρετικά μυθιστοποιημένη εκδοχή της ζωής της Αικατερίνης της Αραγονίας και την άνοδό της στην εξουσία στην Αγγλία.

Περίληψη της Υπόθεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καταλίνα της Αραγωνίας παντρεύτηκε με τον διάδοχο του θρόνου, τον Αρθούρο της Ουαλίας και αναπτύσσουν μυστικά μια στενή σχέση, που μοιράζονται τα σχέδιά τους για να κυριαρχήσουν στην Αγγλία από τη στιγμή που ο Αρθούρος θα γίνει βασιλιάς. Αλλά ο Αρθούρος υποκύπτει στην ασθένεια εφίδρωσης τρεις μήνες μετά το γάμο τους και, στο νεκροκρέβατό του, πείθει την Καταλίνα να αρνηθεί την ολοκλήρωση του γάμου τους, έτσι ώστε να μπορεί να θεωρηθεί παρθένα ακόμα, και να δικαιούται να παντρευτεί τον μικρότερο αδελφό του Χάρρυ και να φέρει εις πέρας τα σχέδιά τους. Ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με τον βασιλιά Ερρίκο Ζ' για να παντρευτεί τον Χάρρυ, αλλά ο Ερρίκος που κρυφά την ποθεί, αρνείται. Αφού πεθαίνει η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Ερρίκος της κάνει πρόταση γάμου και η Καταλίνα δέχεται. Όμως, αμέσως ανακαλεί την απόφασή της όταν συνειδητοποιεί ότι ο μόνος ρόλος που θα έχει ως βασίλισσα θα είναι να κάνει τα παιδιά του Ερρίκου (τα οποία δεν θα ευνοούνται στη σειρά διαδοχής), ενώ η μητέρα του (Μαργαρίτα Μπωφόρ) αναλαμβάνει το ρόλο της Βασίλισσας σε όλα εκτός από το όνομα. Πιέζει τον Ερρίκο να την δώσει στον Χάρρυ, κάτι που τελικά επιτρέπει.

Χρόνια μετά την εξαφάνιση της, η Καταλίνα και η ακόλουθός της ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καθώς ο Ερρίκος αρνείται να της δώσει χρήματα, μέχρι οι γονείς της να δώσουν την προίκα της, ενώ οι γονείς της πιστεύουν ότι το αγγλικό στέμμα πρέπει να πληρώσει τη χήρα του Αρθούρου. Μετά το θάνατο της μητέρας της, η Καταλίνα ακούει τις φήμες ότι ο Ερρίκος έθεσε στην άκρη τον αρραβώνα της πριν από πολλά χρόνια και οργανώνει μια πρόταση γάμου μεταξύ των παιδιών του και των παιδιών της αδελφής της Καταλίνας. Ο πατέρας της Καταλίνας διέταξε τον Ισπανό πρεσβευτή να επιστρέψει την προίκα που είχε στείλει, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για την διάσωση της Καταλίνας. Η Καταλίνα αρρωσταίνει, αλλά σώζεται όταν ο Ερρίκος πεθαίνει από την ασθένεια και ο Χάρρυ την παντρεύεται παρά τις προειδοποιήσεις του πατέρα του. Η Καταλίνα αποκαθίσταται οικονομικά και βρίσκεται σε θέση σεβασμού πάλι, καθώς χειραγωγεί τον Χάρρυ για να απομακρύνει την εξουσία της Μαργαρίτας στην Αυλή. Τελικά, ο θάνατος της Μαργαρίτας δίνει τη θέση της στην Καταλίνα να κυβερνάει πραγματικά μαζί με τον Χάρρυ και τους αποκαλούν Βασιλιά Ερρίκο και Βασίλισσα Αικατερίνη.

Η πρώτη εγκυμοσύνη της Αικατερίνης την απομονώνει για μήνες έως ότου αποδέχεται ότι έχει αποβάλλει. Με την επιστροφή της, ακούει το κουτσομπολιό στην Αυλή ενός σκανδάλου είναι στην πραγματικότητα μια κάλυψη για τον Χάρρυ και τη νέα του ερωμένη. Η ερωμένη του Χάρρυ, μια εξακριβωμένη παρθένα, κάνει τον Χάρρυ να αναρωτιέται σχετικά με την αλήθεια των λεγομένων της Αικατερίνης, καθώς ενεργούσε διαφορετικά στο κρεβάτι του γάμου, αλλά η Αικατερίνη λέει κι άλλα ψέματα και συμφιλιώνονται. Το δεύτερο παιδί τους, ο Χένρι, έγινε Δούκας της Κορνουάλης, αλλά ο θάνατός του δύο μήνες αργότερα φθείρει τον γάμο τους. Η Αικατερίνη αρχίζει να βλέπει τον Χάρρυ ως παιδαριώδη και απαιτητικό και τον χειραγωγεί για να διορίσει εκείνη ως πρέσβειρα της Ισπανίας και ενώνει της δυνάμεις τους με εκείνες του πατέρα της για να εισβάλουν μαζί στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, οι Σκωτσέζοι κηρύσσουν τον πόλεμο στην Αγγλία και η Αικατερίνη οδηγεί με επιτυχία τον αγγλικό στρατό στη νίκη, όταν οι Σκωτσέζοι προσπαθούν να εισβάλουν στην Αγγλία. Στέλνει στον Χάρρυ ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα στο υπονοεί άλλη μια εγκυμοσύνη.

Τα χρόνια περνούν, και η Αικατερίνη παραδέχεται στον εαυτό της ότι οι πράξεις της είναι για τα δικά της συμφέροντα, όπως και για του Αρθούρου. Από όλα τα παιδιά της Αικατερίνης, μόνο η Πριγκίπισσα Μαίρη επέζησε, αφήνοντας την μοίρα της Αγγλίας ασταθής. Ο Χάρι είχε κι άλλες ερωμένες, κάτι που όλοι ανέχθηκαν ήσυχα, καθώς ο Χάρρυ τελικά τις βαριόταν και δεν ήταν ποτέ καμία απειλή για εκείνη. Αλλά η τελευταία ερωμένη του, η Άννα Μπολέυν, είναι η πιο φιλόδοξη και προσπαθεί να πάρει την θέση της ως βασίλισσα. Η Αικατερίνη δεσμεύεται να κρατήσει την υπόσχεσή της στον Άρθουρ και με υπερηφάνεια αποφασίζει να πολεμήσει για το δικαίωμά της ως βασίλισσα. Σε αυτό το σημείο, το μυθιστόρημα τελειώνει, με την Αικατερίνη να εισέρχεται στην ακροαματική διαδικασία.

Σειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ισπανίδα Πριγκίπισσα (Πρωτότυπος Τίτλος: The Spanish Princess) έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαΐου 2019 στην Αγγλία από το κανάλι Starz, το οποίο στις 3 Ιουνίου 2019 ενέκρινε την παραγωγή δεύτερου κύκλου για το τηλεοπτικό πρόγραμμα του 2020.

Ανταπόκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αξιολόγηση του βιβλίου, οι Publishers Weekly έγραψαν για το βιβλίο τα εξής: «Η ικανότητα της Gregory για τη δημιουργία αγωνίας τραβάει τον αναγνώστη παρά τον προκαθορισμένο επίλογο του ιστορικού μυθιστορήματος». [1] Στην αξιολόγηση του, το Historical Novel Society έγραψε: «Τα γεγονότα είναι γνωστά, αλλά ο τρόπος που η Γρηγόριος λέει την ιστορία είναι ένα θαύμα». [2]

Σε μια βιβλιογραφική αξιολόγηση του 2005 στο Kirkus Reviews, αναφέρεται η ιστορία και «πώς η Gregory γεμίζει τα κενά με καθαρή ρομαντική μυθοπλασία». Η ανασκόπηση συνοψίζεται. «Η Gregory κάνει την ευρεία σάρωση της ιστορίας ζωντανή και οικεία - και όλα δένουν με ρομαντισμό". [3]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]