Η Γέφυρα για την Τεραμπίθια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bridge to Terabithia
ΣκηνοθεσίαΓκάμπορ Τσουπό
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Πάτερσον
ΣενάριοΚάθριν Πάτερσον,
Ντέιβιντ Πάτερσον,
Τζεφ Στόκγουελ
Βασισμένο σεBridge to Terabithia[1]
ΠρωταγωνιστέςΆννα Σοφία Ρομπ,
Ρόμπερτ Πάτρικ,
Ζόι Ντεσανέλ
ΜουσικήΆαρον Ζίγκμαν
ΤραγούδιAaron Zigman
ΦωτογραφίαΜάικλ Τσάπμαν
ΜοντάζJohn Gilbert
Εταιρεία παραγωγήςWalden Media, Walt Disney Pictures, Hal Lieberman Company και Lauren Levine
ΔιανομήMoviemax, Netflix και Disney+
Πρώτη προβολή7 Ιουνίου 2007
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

To Bridge to Terabithia (ελλ. τίτλος Η Γέφυρα για την Τεραμπίθια) είναι μια ταινία Αμερικανικής παραγωγής του 2007 σε σκηνοθεσία Γκάμπορ Τσουπό[2]. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Walt Disney Pictures σε συνεργασία με τη Walden Media και αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Κάθριν Πάτερσον. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Αμερική στις 16 Φεβρουαρίου του 2007 και κατέλαβε την πρώτη θέση στα ταμεία το πρώτο Σαββατοκύριακο της προβολής της.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζές και η Λέσλι είναι δύο παιδιά από διαφορετικούς κόσμους που θα βρεθούν γείτονες και συμμαθητές. Μια στενή φιλία θα αναπτυχθεί μεταξύ τους με βάση την κοινή τους αγάπη για τη φαντασία. Ο Τζες είναι ένας πιτσιρικάς με ταλέντο στη ζωγραφική. Μέλος φτωχής αμερικάνικης οικογένειας, νιώθει μόνος ανάμεσα σε τέσσερις αδελφές, μια αδύναμη μάνα και έναν σκληρό πατέρα. Στο σχολείο, συχνά – πυκνά γίνεται στόχος νταήδων. Δεν αντιδρά όμως. Ευγενικό παιδί, εμφανίζει μια στωικότητα ενήλικου. Διέξοδός του, ο άδολος έρωτας – θαυμασμός που νιώθει για τη δασκάλα της μουσικής. Τα πράγματα θα αλλάξουν όταν στην τάξη του εμφανίζεται μια καινούργια συμμαθήτρια, η Λέσλι. Η Λέσλι είναι κόρη διανοουμένων (συγγραφέων), είναι έξυπνη, αθλητικότατη και διαθέτει οργιώδη φαντασία. Η οικογένειά της εγκαθίσταται δίπλα στο σπίτι του Τζες και τα πράγματα έρχονται έτσι ώστε, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, οι δυο τους να γίνουν πραγματικοί φίλοι.Βλέπουν ένα σχοινί να κρέμεται πάνω από ένα ποταμάκι. Αυτό θα είναι το «κλειδί» για να περάσουν απέναντι, στην άλλη πλευρά, σε μια μαγική χώρα με το όνομα Τεραμπίθια. Μια χώρα όπου οι δυο τους είναι βασιλιάδες, όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν παράξενα πλάσματα, όπου τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η ζωή του Τζες αλλάζει προς το (πολύ) καλύτερο. Θα περάσουν αξέχαστες στιγμές μέχρι τη μέρα που ένα τραγικό γεγονός θα έρθει να ανατρέψει τον κόσμο τους.Η Λέσλι πήγε να περάσει το ποτάμι και το σκοινί κόπηκε και χτύπησε σε μια πέτρα στο κεφάλι.Η Λέσλι έτσι πέθανε.Ο Τζές στεναχωρήθηκε πολύ.Έτσι αποφάσησε να φτιάξει μια φέφυρα που θα οδηγούσε στην Τεραμπίθια για την μικρή του αδερφή.

Ο Τζές Άαρονς είναι ένας νεαρός επίδοξος καλλιτέχνης που φοιτά στην πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Ζει στο Lark Creek, στη Βιρτζίνια. Η οικογένειά του αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ο Τζές έχει πέντε αδερφές, μία εκ των οποίων είναι η Μέι, η μικρότερη από τις αδερφές του. Κάθε μέρα πηγαίνει στο σχολείο με το σχολικό λεωφορείο συνοδευόμενος από τη Μέι. Ο Τζες αποφεύγει το σχολείο εξαιτίας μερικών κοριτσιών-τραμπούκων. Στο σχολείο μερικοί άλλοι μαθητές πειράζουν τον Τζες. Την πρώτη μέρα του σχολείο στην τάξη έρχεται ένας καινούριος μαθητής, η Λέσλι Μπουρκ. Στο διάλειμμα ο Τζες λαμβάνει μέρος σε ένα διαγωνισμό μεταξύ αγοριών, για τον οποίο είχε προπονηθεί στο σπίτι. Η Λέσλι λαμβάνει κι αυτή μέρος την τελευταία στιγμή και καταφέρνει να νικήσει όλα τα αγόρια, προς μεγάλη ενόχληση του Τζες. Στο δρόμο για το σπίτι ο Τζες και η Λέσλι ανακαλύπτουν ότι είναι γείτονες.

Αργότερα το βράδυ, ο Τζες απογοητεύεται όταν ανακαλύπτει ότι η Μέι ζωγράφισε στο σημειωματάριο με τα σκίτσα του αλλά η μαμά του, που έχει αδυναμία στις κόρες της τον αγνοεί. Αυτός μετά παρακολούθησε τον πατέρα του που φρόντιζε τον κήπο και ταυτόχρονα σχεδίαζε στο μπλοκ. Την επόμενη μέρα στο σχολείο η Λέσλι θαύμασε τα σχέδια του Τζές και σύντομα οι δυο τους έγιναν οι καλύτεροι φίλοι. Μετά το σχολείο διασχίζουν το δάσος που βρίσκεται κοντά στο σπίτι τους και ανακάλυψαν ένα ρυάκι πάνω από το οποίο κρεμόταν ένα σκοινί που ήταν δεμένο σε ένα κλαδί. Τα δύο παιδία περνάμε στην αντίπερα όχθη με το σκοινί και βρίσκουν ένα εγκαταλειλημένο δεντρόσπιτο και ανεβαίνουν σε αυτό. Τα παιδιά αποφασίζουν να εφεύρουν ένα νέο κόσμο, τον οποίο η Λέσλι ονόμασε Τεραμπίθια. Ο κόσμος της φαντασίας, ο οποίος είανι μια αντανάκλαση της ζωής τους, έρχεται στη ζωή μέσα από τα μάτια τους καθώς εξερευνούν την γύρω περιοχή. Για τις επόμενες μέρες ο Τζες και η Λέσλι περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους στο δενδρόσπιτο, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον.

Η Λέσλι δίνει ένα σετ ζγραφικής στον Τζες για τα γενέθλια του. Αυτός απόφασίζει να της δώσει ένα κουτάβι,το οποίο ονομάζει Prince Terrien (συντόμευση Ρ.Τ.). Στο μεταξύ στην Τεραμπίθια παλεύουν διάφορα πλάσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός τρολ που μοιάζει με τη Τζάνις Άβερι, μιας από τους νταήδες του σχολείου. Στη συγκεκριμένη στιγμή η Λέσλι περπατά πάνω σε ένα αρχείο καταγραφής και φωνάζει«Εμείς φτιάχνουμε τους κανόνες στην Terabithia και τίποτα δεν μας συντρίβει!" Τα παιδιά παρατηρούν και άλλα πλάσματα που μοιάζουν με μαθητές στο σχολείο τους. Αποφασίζουν να πάνε σπίτι όταν αρχίζει να βρέχει και το ρυάκι με το σκοινί αρχίζει να ξεχυλίζει από το νερό. Καθώς τρέχει για το σπίτι του ο Τζες συνηδειτοποιεί ότι είναι ερωτευμένος με τη Λέσλι.

Το επόμενο πρωί, η κα Έντμουντς, δασκάλα της μουσικής, καλεί τον Τζες σε μια εκδρομή σε ένα μουσείο τέχνης. Ο Τζες προσπαθεί να πάρει την έγκριση της μητέρας του αλλά επειδή αυτή μισοκοιμόταν πήρε τον μουρμουρητό της ως έγκριση. Ο Τζες δε ζητάει από την Λέσλι να τον συνοδεύσει. Μεγάλο λάθος... Όταν επέστρεψε σπίτι οι γονείς του αρρωστημένα ανήσυχοι επειδή δεν ήξεραν πού είναι, τον πληροφόρησαν ότι η Λέσλι είχε πνιγεί στο ξεχειλισμένο ρυάκι με το σκοινί. Το σκοινί έσπασε όταν η Λέσλι κρεμάστηκε πάνω του για να επιστρέψει, προφανώς, στην Τεραμπίθια.Ο Jess είναι πληγωμένος, και λέει ότι δεν πιστεύει ότι η Leslie πνίγηκε. Την επόμενη μέρα,Ο Jess και οι γονείς του επισκέπτονται το σπίτι της οικογένειας Burke να υποβάλουν τα σέβη τους. Ο πατέρας της Λέσλι λέει στον Τζες ότι η κόρη του τον αγαπούσε και τον ευχαρίστησε που στάθηκε ένας καλός φίλος σ' αυτή, δεδομένου ότι είχε πρόβλημα να κάνει φίλους στο σχολείο. Ο Τζες αισθάνεται συντριπτηκές ενοχές για το θάνατο της Λέσλι γιατί δεν την κάλεσε στο μουσείο και δεν ήταν εκέι για εκείνη.Τρέχει πίσω στο δάσος, και ξεσπά σε δάκρυα. Ο πατέρας του τού είπε ότι δεν είναι δικό του λάθος και του είπε "Αυτή σας έφερε κάτι το ιδιαίτερο όταν ήρθε εδώ, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι που κρατάτε για αυτή.Αυτό είναι το πώς μπορείτε να την κρατήσει στη ζωή». Ο Jess αποφασίζει να φανταστεί ξανά την Terabithia και χτίζει μια γέφυρα με μια πινακίδα που λέει "Τίποτα δεν μας συντρίβει" σε όλον το ρυάκι για να υποδεχθεί ένα νέο νόμο. Αυτός προσκάλεσε την αδερφή του Μέι να επισκεφτεί την Τεραμπίθια. Αυτή είναι πανευτυχής γιατί δε γινόταν δεκτή προηγουμένως. Αυτή και ο Τζες φέρνει την Τεραμπίθια πίσω με ακόμα μεγαλύτερη λαμπρότητα,με τον Jess ως βασιλιά και την αδελφή του ως πριγκίπισσα.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]