Ηρακλείδης (άγιος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Άγιος Ηρακλείδης, γεννήθηκε στην Κύπρο στο χωριό Λαμπαδού ή Λαμπαδιστό και ήταν γιός του Ιεροκλέα, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης ιερέας. Αν και αρχικά υπήρξε ειδωλολάτρης, μετά τη φιλοξενία του Απόστολου Παύλου, Μάρκου και Βαρνάβα όταν αυτοί περιόδευαν στην περιοχή του, πίστευσε και διέδοσε μαζί με τον Μύρωνα τον Χριστιανισμό στην Κύπρο. Ήταν τόσο μεγάλος ο ζήλος και το έργο που επέδειξε, ώστε ο Απόστολος Παύλος τον διόρισε επίσκοπο Ταμασίων της Κύπρου[1]. Ταυτόχρονα όμως προκάλεσαν την έχθρα των των απίστων, οι οποίοι αφού τους συνέλαβαν τους θανάτωσαν ρίχνοντάς τους στη φωτιά[2]. Ένα μέρος από τα Ιερά Λείψανα του Αγίου βρίσκονται στην Μονή Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό Λευκωσίας. Η μνήμη του συνεορτάζεται μαζί με τον Άγιο Μύρωνα στις 17 Σεπτεμβρίου[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Άγιοι Ηρακλείδης και Μύρων επίσκοποι Ταμάσου της Κύπρου». churchofagianapa.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  2. "Πυρᾷ τεθέντες Ἡρακλείδης καὶ Μύρων, Χριστῷ προσηνέχθησαν ὡς ὀσμὴ μύρου."
  3. ix8ys. «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Άγιοι Ηρακλείδης και Μύρων επίσκοποι Ταμάσου της Κύπρου». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017.