Ηλικία συναίνεσης σε σεξουαλική επαφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ηλικίες συναίνεσης σε σεξουαλική επαφή στον κόσμο.
  εφηβεία
  12 ετών
  13 ετών
  14 ετών
  15 ετών
  16 ετών
  17 ετών
  18 ετών
  19 ετών
  20 ετών
  21 ετών
  Εξαρτάται με την πολιτεία, επαρχία ή περιοχή
  Υποχρέωση γάμου
  Δεν υπάρχει νομοθεσία
  Δεν υπάρχουν δεδομένα

Η ηλικία συναίνεσης σε σεξουαλική επαφή είναι η ηλικία κάτω από την οποία η συναίνεση που παρέχεται για σεξουαλικές επαφές ή άλλους τύπους τομέων που σχετίζονται με σεξουαλικό περιεχόμενο (συνομιλίες, εικόνες ή βίντεο) δεν είναι έγκυρη νομικά. Στην Ελλάδα, η ηλικία που υπαγορεύεται από το νόμο είναι 15 ετών[1]. Η μη συναινετική σεξουαλική επαφή είναι παράνομη[2].

Η ηλικία συναίνεσης σε σεξουαλική επαφή δεν πρέπει να μπερδευτεί, αν και στην πραγματικότητα μπορεί να συμπίπτει, με την ηλικία ποινικής ευθύνης, ενηλικίωσης, γάμου, ψήφου ή χειραφέτησης.

Νομοθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, η σεξουαλική επαφή με ανήλικο κάτω των 15 ετών είναι παράνομη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα[3].

Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη, με κάθειρξη μέχρι 10 ετών αν ο ανήλικος συμπλήρωσε τα 12 αλλά όχι τα 14 έτη και με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών αν ο ανήλικος είχε συμπληρώσει τα 14 έτη.

Οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ ανηλίκων κάτω των 15 ετών είναι νόμιμες, εκτός αν υπάρχει διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη των τριών ετών.

Οι γενετήσιες πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε ετών δεν τιμωρούνται, εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, οπότε μπορούν να επιβληθούν μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]