Ηλιακό κανόνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ηλιακό κανόνι κατασκευασμένο από τον Victor Chevalier στο Παρίσι γύρω στο 1800. Το σήμα ανάφλεξης είναι προσανατολισμένος με τον άξωνα Βορρά-Νότου.

'Ενα ηλιακό κανόνι ή κανόνι ηλιακού ρολογιού[1]  είναι ένας μηχανισμός ο οποίος συνίσταται από το δίσκο ενός ηλιακού ρολογιού στο οποίο προστέθηκε ένα κανόνι με φιτίλι. Το φιτίλι ανάβεται χάρη ενός φακού όπου συγκεντρώνονται οι ακτινοβολίες προκαλώντας το κανόνι να πυροβολεί το μεσημέρι, όταν βρίσκεται προσανατολισμένος ακριβώς στο άξονα Βορρά-Νότου. Το μέγεθος που έχει το κανόνι εξαρτάται απο το μέρος όπου βρίσκεται. Τα σπιτικά ηλιακά κανόνια χρησιμοποιούταν σε μεγάλα σπίτια για να δείξει την ώρα του φαγητού. Άλλα πιο μεγάλα ήταν σε πάρκα της Ευρώπης για να δείξει το μεσημέρι.[2][3]

Οι Ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένεις χρησιμοποιήθηκαν το κανόνι κατά το XVIII αιώνα.[4] Τέτοια κανόνια είναι σε έκθεση στο Εθνικό Θ Μουσείο στο Greenwich. Στην Hamilton Watch Company υπάρχει ένα χάλκινο ηλιακό κανόνι φτιαγμένο από Rousseau στο 1650 το οποίο βρίσκεται πάνω από μαρμάρινο ηλιακό ρολόι. O Σουλτάνος του Μαρόκου έχει ένα από το Λονδίνο κατασκευασμένο από Baker & Sons.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιο παλιά ηλιακά κανόνια χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη γύρω στο 1600. Ήταν της μόδας στα Ευρωπαϊκά πάρκα κατά το XVIII αιώνα και τις αρχές του XIX. Τα έπαιρναν και σε μερικά πλοία για να δείξουν το μεσημέρι. Dixie Gun Works κυκλοφόρησε στην αγορά μικροσκοπικές εκδοχές από το κανόνι.[5]

Ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πως να φτιάξουμε ένα ρολόι με ηλιακό κανόνι, με το οποίο όχι μόνο οι οικογένεια του αφεντικού, αλλά όλοι οι γείτονες 15 κμ περιμετρικά θα καταλάβουν τι ώρα είναι χωρίς να κοιτάξουν το ρολόι. [...] τα μόνα αναιρεσείουσα έξοδα είναι οι πυρίτιδες, επειδή, το κανόνι, εάν λάβει την κατάλληλη φροντίδα, θα κρατήσει 100 χρόνια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και οι μέρες με σύννεφα θα κάνετε οικονομία με τις πυρίτιδες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Walt H. Sirene (12 Δεκεμβρίου 2016). Goldsmith Chandlee, Sundial Maker – Setting Time 1790: Solar Time; Sun; North Star; Noon Mark; Sundial. Walt H. Sirene. σελ. 131–. GGKEY:BEYD0XBWNP3. 
  2. R. Newton Mayall· Margaret W. Mayall (14 Ιουνίου 2012). Sundials: Their Construction and Use. Courier Corporation. σελ. 227. ISBN 978-0-486-15707-8. 
  3. Popular Mechanics. Hearst Magazines. Ιούλιος 1911, σελ. 1. https://books.google.com/books?id=k98DAAAAMBAJ&pg=RA1-PA24. 
  4. MotorBoating. Μάιος 1972. σελ. 11. 
  5. Popular Mechanics. Hearst Magazines. Ιούλιος 1979, σελ. 82–83. https://books.google.com/books?id=Xs8DAAAAMBAJ&pg=PA82.