Ηλίας Κουσκουβέλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ο Ηλίας Κουσκουβέλης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό του έργο αφορά τις Διεθνείς Σχέσεις, τη Διαχείριση Κρίσεων και τις Διαπραγματεύσεις, την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση την Στρατηγική και ειδικότερα τον τομέα της Πυρηνικής Στρατηγικής, την εξωτερική πολιτική. Έχει ασχοληθεί με ζητήματα τόσο της Ελληνικής, όσο και της Κυπριακής Εξωτερικής πολιτικής και έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά για θέματα που άπτονται των ερευνητικών του ενδιαφερόντων.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (2004-2006) και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2006-2010), ενώ πρόσφατα εξελέγη Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Διευθύνει, επίσης, το Εργαστήριο για τη Μελέτη και την Έρευνα των Διεθνών Σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Washington, Seattle, ΗΠΑ, για το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και Αέρα στο Πανεπιστήμιο της Nantes, Γαλλία, για το Νομικό Τμήμα Διαστημικών Υποθέσεων και το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, στο Υπουργείο Προεδρίας από το 1992-1994 και ως εμπειρογνώμων με τη 12η Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα το 1992.

Εκτός της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών, εξωκοινοβουλευτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων.

Το 2011 τιμήθηκε για την προσφορά του από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]