Ηλίας Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηλίας Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας

Ο Ηλίας διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης τον 6ο αιώνα.

Είναι γνωστός από τον ενεργό ρόλο που έπαιξε στα εκκλησιαστικά δρώμενα που προηγήθηκαν της Ε' Οικουμενικής Συνόδου. Στις 6 Ιανουαρίου του 553 συνυπογράφει, μαζί με τον Απολλινάριο Αλεξανδρείας και Δομνίνο Αντιοχείας, επιστολή που απέστειλε ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ευτύχιος προς τον πάπα Βιγίλιο.

Αν και πρωταγωνίστησε στη σύγκλησή της, ο Ηλίας απουσίαζε για άγνωστους λόγους από τις εργασίες της Ε' Οικουμενικής Συνόδου που συνήλθε το 553 (5 Μαΐου - 2 Ιουνίου) και εκπροσωπήθηκε σε αυτήν από τον τιτουλάριό του επίσκοπο Ηρακλείας της Μακεδονίας Βενίγνο, ο οποίος υπογράφει ως εκπρόσωπός του και τα σωζόμενα σε λατινική μετάφραση πρακτικά της Συνόδου[1] στην 7η θέση, αμέσως μετά τους πατριάρχες.

Τέλος, σε μεταγενέστερο έργο του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α' «Περί των αγίων συνόδων» αναφέρεται το όνομα του Ηλία Θεσσαλονίκης, ως συμμετασχόντος στην Ε' Οικουμενική Σύνοδο[2]. Εάν δεν πρόκειται για ιστορικό λάθος, ίσως αποσκοπεί στον τονισμό του πρωτεύοντος ρόλου του στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύγκλησή της.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ως αγίου στις 25 Ιουλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Benignus misericordia Dei episcopus Heracleotanae civitatis, quae est primae Macedoniae, agens vicem Elia sanctissimi archiepiscopi Thessalonicensium civitatis, tam pro illo etiam pro me»
  2. «καὶ σύνοδος ἐνταῦθα συνεκροτεῖτο τῶν ρξε' ἁγίων πατέρων, ὄντος ἐν αὐτῇ Εὐτυχίου τοῦ τῆς πόλεως ἡμῶν προέδρου, ᾿Απολλιναρίου τοῦ ᾿Αλεξανδρείας,... ᾿Ηλία τε τοῦ Θεσσαλονίκης καὶ ἑτέρων πλείστων»

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]