Ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης είναι το τμήμα της ηθικής της τεχνολογίας που αφορά στα ρομπότ και άλλα τεχνητά νοήμονα όντα. Είναι τυπικά διαιρεμένο σε ρομποτική ηθική, δηλαδή στην μέριμνα για την ηθική συμπεριφορά των ανθρώπων όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, χρησιμοποιούν και διαχειρίζονται τεχνητά νοήμονα όντα και σε ηθική της μηχανής, η οποία ασχολείται με την ηθική συμπεριφορά τεχνητών ηθικών παραγόντων (AMAs). Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι τέχνεργα, κατασκευασμένα από ανθρώπους για να εκπληρώσουν ορισμένους στόχους. Απαιτούνται θεωρίες, μέθοδοι και αλγόριθμοι για την ενσωμάτωση ηθικών, κοινωνικών και νομικών και αξιών στις τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, σε όλα τα στάδια ανάπτυξης (ανάλυση, σχεδιασμός, κατασκευή, ανάπτυξη και αξιολόγηση). Αυτά τα ηθικά, κοινωνικά και νομικά κριτήρια σημαίνουν πλαίσια μέσω των οποίων κατευθύνονται οι επιλογές σχεδιασμού και ρύθμισης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως και κανόνες εμπλοκής με τον ανθρώπινο παράγοντα[1].

Κριτήρια για το ηθικό status[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ είναι γενικά αποδεκτό ότι τα σημερινά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν ηθικό status, δεν είναι σαφές τι ακριβώς θεμελιώνει το ηθικό. Συνήθως προτείνονται δύο κριτήρια που συνδέονται σημαντικά με την ηθική κατάσταση, είτε χωριστά είτε σε συνδυασμό: η επίγνωση και η γνώση (μάθηση) ή σοφία που καθορίζει τον ανθρώπινο παράγοντα. Η επίγνωση είναι η ικανότητα για φαινομενική εμπειρία (qualia), όπως και η ικανότητα να αισθάνεται κανείς πόνο και να υποφέρει. Η σοφία, ή μάθηση αντιπροσωπεύει ένα σύνολο δυνατοτήτων που συνδέονται με υψηλότερη ευφυΐα, όπως η αυτογνωσία και η ύπαρξη ενός παράγοντα που ανταποκρίνεται στον λόγο[2].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dignum, Virginia. «Ethics in artificial intelligence: introduction to the special issue». Ethics and Information Technology (Springer Netherlands) 20 (1): 1–3. doi:10.1007/s10676-018-9450-z. ISSN 1572-8439. 
  2. Bostrom, Nick· Yudkowsky, Eliezer (2014). «The ethics of artificial intelligence». Στο: Keith Frankish and William M. Ramsey. The Cambridge Handbook of Artificial Intelligence. Cambridge: Cambridge University Press. σελίδες 322–323. ISBN 978-0-521-69191-8. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]