Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζόντιακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζόντιακ
Το επίσημο σκίτσο της αστυνομίας για τον Ζόντιακ.
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακατά συρροήν δολοφόνος
Περίοδος ακμήςΔεκαετία του 1960 και Δεκαετία του 1970
Περίοδος ακμής1968 - 1969
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Ζόντιακ (αγγλικά: Zodiac‎‎) ήταν κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος έδρασε εντός της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1965 και 1975, περίπου, του οποίου η ταυτότητα ουδέποτε έγινε γνωστή, καθώς ουδέποτε συνελήφθη.

Το παρατσούκλι Ζόντιακ προήλθε από την υπογραφή υπό το συγκεκριμένο ψευδώνυμο, την οποία ο ίδιος χρησιμοποιούσε στις επιστολές τις οποίες απέστελλε προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι συγκεκριμένες επιστολές περιελάμβαναν, επίσης, τέσσερα κρυπτογραφημένα μηνύματα, εκ των οποίων μόνο δύο έχουν πλήρως αποκρυπτογραφηθεί.[1][2][3] Στο πρόσωπο του Ζόντιακ έχουν αποδοθεί, συνολικά, πέντε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις δολοφονιών, ωστόσο, ο ίδιος έχει ισχυριστεί πως ο αριθμός των θυμάτων φτάνει, συνολικά, τα 37 άτομα.

Διάφοροι ύποπτοι έχουν κατά καιρούς ερευνηθεί και ανακριθεί από τις αστυνομικές αρχές και από ερασιτέχνες ερευνητές, αλλά δεν έχουν έλθει στην επιφάνεια «αποδεικτικά» στοιχεία. Η Αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο χαρακτήρισε την περίπτωσή του «ανενεργή» τον Απρίλιο του 2004, αλλά την άνοιξε εκ νέου πριν από τον Μάρτιο του 2007.[4][5] Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή στην πόλη Βαλέχο, καθώς και στην περιοχή των κομητειών Νάπα και Σολάνο, όπου έδρασε ο δολοφόνος.[6] Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας διατηρεί ανοιχτή την «Υπόθεση Ζόντιακ»[7]

Ο σκιτσογράφος της εφημερίδας San Francisco Chronicle Ρόμπερτ Γκρέισμιθ ήταν ο πιο επίμονος ερασιτέχνης ερευνητής της υπόθεσης, και αυτός που έγραψε το μπεστ-σέλερ βιβλίο "Zodiac: The Full Story of the Infamous Unsolved Zodiac Murders in California", το οποίο περιέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την υπόθεση.[8] Ο ίδιος ο Γκρέισμιθ θεωρεί, βάσει «περιστασιακών αποδεικτικών στοιχείων», ότι ο Άρθρουρ Λι Άλεν κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο Ζόντιακ. Αν και η Αστυνομία, στη διάρκεια των 20 επόμενων χρόνων, είχε ανακρίνει αρκετές φορές τον Άλεν και είχε μάθει τα πάντα για το όχι και τόσο καθαρό παρελθόν του, δεν μπόρεσε ποτέ να βρει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να τον συνδέει με τους φόνους του Ζόντιακ. Όπως και να έχει, ο Άλεν πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1992. Η αστυνομία συνέκρινε το DNA που είχε βρει από τους τόπους εγκλήματος με αυτό του Άλεν, αλλά ποτέ δεν υπήρξε αντιστοίχηση. Αυτό το στοιχείο, η γραφή του, που δεν ταίριαζε με του Ζόντιακ, και τα ανόμοια χαρακτηριστικά του Άλεν με το σκίτσο του Ζόντιακ ήταν μερικοί λόγοι που τον έθεταν εκτός της λίστας των υπόπτων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες και πολλά εμπεριστατωμένα στοιχεία που ταύτιζαν τον Ζόντιακ με το πρόσωπό του. Ποτέ, όμως, δεν κατηγορήθηκε για κανέναν φόνο του. Ο Ρόμπερτ Γκρέισμιθ, και στο δεύτερο βιβλίο του σχετικά με την υπόθεση, πιστεύει ότι ο Άλεν είναι ο Ζόντιακ. Με βάση αυτά τα βιβλία, γυρίστηκε και η ομώνυμη ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, "Zodiac", το 2007.[9]

Οι πρώτοι φόνοι που αποδόθηκαν στον Ζόντιακ χρονολογούνται από το 1968, όταν βρέθηκαν δολοφονημένοι μέσα στο αυτοκίνητό τους η Μπέτι Λου Τζένσεν και ο Ντέιβιντ Φάραντεϊ. Το νεαρό ζευγάρι βρέθηκε δολοφονημένο στις 20 Δεκεμβρίου του 1968, σ' ένα μέρος όπου σύχναζαν ζευγάρια για ν' απομονώνονται, έξω από την πόλη Μπενίσια της Καλιφόρνια. Ο δολοφόνος πυροβόλησε πολλές φορές τα θύματα και δεν τους άφησε κανένα περιθώριο για να επιβιώσουν. Οι αστυνομικές αρχές της επαρχίας Σολάνο της Καλιφόρνια δεν μπόρεσαν ν' ανακαλύψουν τον δράστη.

Ο τόπος του εγκλήματος της 4ης Ιουλίου 1968

Στις 5 Ιουλίου, έπειτα από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στο Αστυνομικό τμήμα της πόλης Βαλέχο της Καλιφόρνια, και σε απόσταση περίπου 4 μιλίων από τον προηγούμενο τόπο δολοφονίας, βρέθηκε και πάλι ένα νεαρό ζευγάρι να έχει πυροβοληθεί πολλές φορές μέσα στο αυτοκίνητό του, την προηγούμενη νύχτα, 4 Ιουλίου του 1969. Επρόκειτο για την Νταρλίν Φέριν και τον Μάικλ Μεζό, που και αυτοί έψαχναν μια ερημική τοποθεσία για ν' απομονωθούν. Ο δολοφόνος πυροβόλησε τα θύματα γι' ακόμα μια φορά στο σώμα και στον λαιμό. Η Φέριν ήταν ήδη νεκρή, όταν έφτασε η Αστυνομία, ενώ ο Μεζό, αν και βαριά τραυματισμένος, ήταν ζωντανός. Ο άγνωστος άντρας που τηλεφώνησε ανέλαβε την ευθύνη γι' αυτήν τη δολοφονική επίθεση, αλλά και για την προηγούμενη, που είχε γίνει σχεδόν έξι μήνες πριν. Από τον Μεζό η αστυνομία κατάφερε να φτιάξει το σκίτσο με την περιγραφή του Ζόντιακ, ως ένας λευκός άντρας, γύρω στα 90 με 100 κιλά, κανονικού ύψους, με κοντοκουρεμένα ανοιχτόχρωμα σγουρά μαλλιά.[10] Τον Αύγουστο του 1969 θα στείλει τρεις επιστολές στις εφημερίδες του Σαν Φρανσίσκο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις τρεις προαναφερθείσες δολοφονίες και απειλώντας για επόμενες εγκληματικές ενέργειες.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1969, ο οδηγός ταξί Πολ Στάιν (Paul Stine) θα βρεθεί δολοφονημένος μέσα στο ταξί του, στην περιοχή Presidio Heights της πόλης του Σαν Φρανσίσκο. Τρία νεαρά αγόρια από ένα διαμέρισμα είδαν τον δολοφόνο να βγαίνει από το σταματημένο ταξί του Στάιν και να φεύγει από την περιοχή, περπατώντας αργά. Τα αγόρια μίλησαν και αυτά για έναν άντρα που ταίριαζε με τις μέχρι τότε περιγραφές του Ζόντιακ και βοήθησαν την Αστυνομία να φτιάξει ένα πιο συγκεκριμένο σκίτσο. Δυο μέρες αργότερα, η εφημερίδα "San Francisco Chronicle" έλαβε μία ακόμα επιστολή από τον Ζόντιακ, που περιείχε ένα κομμάτι από το ματωμένο πουκάμισο του Στάιν. Αν και σε διάστημα ενός έτους ανακρίθηκαν 2.500 ύποπτοι, δεν προέκυψε κανένα θετικό στοιχείο για την ταυτότητα του δολοφόνου.[11]

Πιθανές δολοφονικές επιθέσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το σύμβολο του Ζόντιακ

Αν και ο Ζόντιακ, σ' ένα από τα γράμματα που έστειλε στις εφημερίδες, κάνει λόγο για 37 θύματα συνολικά, οι αστυνομικές αρχές τον συνέδεσαν με σιγουριά με τις προαναφερθείσες τρεις περιπτώσεις, αφού γι' αυτές ο Ζόντιακ ανέλαβε την ευθύνη. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονίας, που είναι πιθανόν να τις διέπραξε ο Ζόντιακ, αφού έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τη «μεθοδολογία του και την εμφάνισή του. Έτσι, έχουν καταχωρηθεί ως πιθανές εγκληματικές ενέργειες και οι παρακάτω:

  • Στις 4 Ιουνίου του 1963, δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, σε μια ερημική τοποθεσία της ευρύτερης περιοχής της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, ένα νεαρό ζευγάρι, ο 18χρόνος Ρόμπερτ Ντομίγκο, που δέχτηκε 11 πυροβολισμούς και η 17χρόνη Λίντα Έντουαρντς, που δολοφονήθηκε με 9 σφαίρες.
  • Στις 30 Οκτωβρίου του 1966, η νεαρή φοιτήτρια Τσέρι Τζο Μπέιτς βρέθηκε χτυπημένη και μαχαιρωμένη πολλές φορές στον προαύλιο χώρο του Κολεγίου του Ρίβερσαϊντ (Riverside City College) της Καλιφόρνια.
  • Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1969, το νεαρό ζευγάρι Μπράιαν Χάρτνελ και Σεσίλια Σέπαρντ βρέθηκαν δεμένοι και μαχαιρωμένοι στις όχθες της λίμνης Μπεριέσα στην επαρχία της Νάπα στην Καλιφόρνια. Την ίδια περίπου ώρα και το αστυνομικό τμήμα της Νάπα λάμβανε την πληροφορία από έναν άγνωστο άντρα ότι δυο άτομα είχαν δολοφονηθεί στη λίμνη. Όταν η αστυνομία έφτασε εκεί και οι δύο, ο Χάρτνελ και η Σέπαρντ, ήταν ακόμη ζωντανοί, αν και πολλαπλά μαχαιρωμένοι. Η νεαρή φοιτήτρια, όμως, που έφερε 24 μαχαιριές, έπεσε σε κώμα κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο κι εξέπνευσε δυο μέρες αργότερα. Ο Χάρτνελ, τελικά, διέφυγε τον κίνδυνο κι έδωσε στην αστυνομία τη δεύτερη περιγραφή του δολοφόνου. Στο αμάξι του Χάρτνελ, ο δολοφόνος είχε γράψει με μαρκαδόρο: '«Vallejo/12-20-68/7-4-69/Sept 27–69–6:30/by knife».[12]
  • Στις 22 Μαρτίου του 1970, η Κάθλιν Τζόουνς, μαζί με τη νεογέννητη κόρη της, αναγκάστηκε -εξ αιτίας βλάβης του αυτοκινήτου της στον αυτοκινητόδρομο 132 της Καλιφόρνια- να μπει στο αμάξι ενός αγνώστου, που προσφέρθηκε να τη μεταφέρει. Όταν ο άγνωστος, σύμφωνα με την\ διήγηση της Τζόουνς, απείλησε να τις σκοτώσει, η νεαρή μητέρα, με το μωρό στην αγκαλιά, άνοιξε την πόρτα και πήδηξε από το αμάξι. Όταν κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, αναγνώρισε στο σκίτσο του Ζόντιακ τον επίδοξο δολοφόνο της.
  • Στις 6 Σεπτεμβρίου 1970 η 25χρόνη νοσόκομα Ντόνα Λας ειδώθηκε για τελευταία φορά ζωντανή στη Stateline της Νεβάδα. Μια κάρτα με διαφήμιση από τα συγκροτήματα "Forest Pines" (κοντά στο Incline Village στη λίμνη Ταχόε) επικολλημένη στην πλάτη, έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας San Fransisco Chronicle στις 22 Μαρτίου 1971 κι έχει ερμηνευτεί πως ο Ζόντιακ ίσως είναι πίσω από την εξαφάνιση της νεαρής κοπέλας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν 100% τον Ζόντιακ με την Ντόνα Λας, αλλά ούτε και με τα παραπάνω θύματα.
Το πρώτο μέρος του κρυπτόλεξου (που τελικά αποκωδικοποιήθηκε), που έστειλε ο Ζόντιακ στον Τύπο

Την 1η Αυγούστου του 1969 ο Ζόντιακ θα στείλει τρεις πανομοιότυπες επιστολές στις εφημερίδες "Vallejo Times Herald", "San Francisco Chronicle" και "San Francisco Examiner" της Καλιφόρνια και θα ξεκινήσει την επικοινωνία με τα Μ.Μ.Ε. Σε αυτές τις επιστολές ο Ζόντιακ αναλάμβανε την ευθύνη για τις δύο πρώτες δολοφονικές επιθέσεις. (20 Δεκεμβρίου 1968 και 4 Ιουλίου 1969), αλλά κι έδινε πληροφορίες για τον εαυτό του, μέσω ενός κρυπτογραφήματος. Το κρυπτόλεξο αποτελείτο από 408 σύμβολα και ήταν χωρισμένο σε τρία κομμάτια, καθένα σταλμένο και σε διαφορετική εφημερίδα. Ο δολοφόνος απαίτησε να τυπώνονται σε κάθε εφημερίδα στην πρώτη σελίδα, αλλιώς «θα περνούσε όλο το σαββατοκύριακο σκοτώνοντας μοναχικούς ανθρώπους τη νύχτα, στη συνέχεια θα συνέχιζε να σκοτώνει, μέχρι να καταλήξει με μια ντουζίνα ανθρώπους».[13].Οι απειλές του δεν πραγματοποιήθηκαν και οι επιστολές μαζί με τα κρυπτόλεξα δημοσιεύτηκαν την επόμενη εβδομάδα.
Μια εβδομάδα μετά, στις 7 Αυγούστου του 1969, ο Ζόντιακ έστειλε τη δεύτερη επιστολή του στην εφημερίδα "The San Francisco Examiner", όπου έδινε στον εαυτό του το όνομα Ζόντιακ και η επιστολή ξεκινούσε με τη φράση: «Αγαπητέ εκδότη, σας ομιλεί ο Ζόντιακ» (Dear Editor, This is the Zodiac speaking).
Η επιστολή ήταν μια απάντηση στον αρχηγό της Αστυνομίας του Βαλέχο, Τζακ Στιλτς, ο οποίος, μ' ένα άρθρο του στην εφημερίδα, ζήταγε περισσότερες αποδείξεις για το ότι όντως αυτός ήταν ο δολοφόνος. Ο Ζόντιακ τους έστειλε λεπτομέρειες που δεν είχαν εμφανιστεί στα Μ.Μ.Ε., καθώς κι ένα μήνυμα στην αστυνομία ότι, όταν σπάσουν τον κωδικό, «θα με έχουν».[14]

«Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί έχει πολύ πλάκα είναι πιο διασκεδαστικό και από το κυνήγι στο δάσος, επειδή ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο anamal από όλα είναι κάτι που μου δίνει το πιο συναρπαστικό experence είναι ακόμη καλύτερο από το να πηγαίνεις με μια κοπέλα, το καλύτερο είναι thae όταν πεθάνω θα ξαναγεννηθώ στον paradice και thei έχουν σκοτώσει θα γίνουν σκλάβοι μου δεν θα σας δώσω το όνομά μου, γιατί θα προσπαθήσει να sloi κάτω ή πάνω μου collectiog σκλάβους, για μετά θάνατον ζωή μου ebeorietemethhpiti»

Το αποκωδικοποιημένο κρυπτογράφημα 408 του Ζόντιακ - κάποιες λέξεις στα αγγλικά έχουν λάθη. Τα τελευταία 18 γράμματα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί.[15]

«Ελπίζω να διασκεδάζεται πολύ στην προσπάθειά σας να με πιάσετε ότι δεν ήμουν εγώ στην τηλεοπτική εκπομπή η οποία είχε ένα θέμα για μένα δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων, γιατί θα με στείλει στον παράδεισο νωρίτερα, επειδή τώρα έχω αρκετούς σκλάβους για να δουλέψουν για μένα, όπου όλοι οι άλλοι δεν έχουν τίποτα όταν φτάσουν στο παράδεισο, έτσι φοβούνται τον θάνατο, δεν φοβάμαι γιατί ξέρω ότι η νέα μου ζωή θα είναι μια ζωή εύκολη στο θάνατο του παραδείσου».[16]

Το αποκωδικοποιημένο κρυπτογράφημα 340 του Ζόντιακ

Στις 8 Αυγούστου 1969, ο Ντόναλντ και η Μπέτι Χάρντεν στο Σαλίνας της Καλιφόρνιας, κατάφεραν να σπάσουν ένα μέρος από το κρυπτογράφημα 408. Περιείχε ένα μπερδεμένο μήνυμα, στο οποίο ο δολοφόνος είπε ότι έκανε συλλογή από σκλάβους για τη μετά θάνατον ζωή. Κανένα όνομα δεν εμφανίζεται στο αποκωδικοποιημέο κείμενο, ενώ ο δολοφόνος είπε ότι δεν θα δώσει την ταυτότητά του, επειδή θα επιβραδύνει ή θα σταματήσει τη συλλογή του.[15]

Στις 14 Οκτωβρίου του 1969, ο Ζόντιακ έστειλε την τρίτη επιστολή του στον Τύπο, μαζί μ' ένα κομμάτι από το ματωμένο πουκάμισο του ταξιτζή Πολ Στάιν, για ν' αποδείξει ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος. Στις 8 Νοεμβρίου του 1969 έστειλε μια κάρτα μ' ένα νέο κρυπτογράφημα από 340 χαρακτήρες.

Στις 9 Νοεμβρίου έστειλε μια μακροσκελή επιστολή, ειρωνευόμενος την Αστυνομία, αφού, όπως υποστήριζε, αν και μίλησε με δυο αστυνομικούς, 3 λεπτά μετά τη δολοφονία του Στάιν, αυτοί στάθηκαν ανίκανοι να τον «καταλάβουν». Ο Ζόντιακ συνέχισε την επικοινωνία με την Αστυνομία μέσω του Τύπου και το 1970. Μάλιστα, στις 20 Απριλίου του 1970 ταχυδρόμησε μια ευχετήρια κάρτα, που έγραφε: "My name is _____, "ακολουθούμενο από έναν γρίφο 13 χαρακτήρων.[17] Από αυτό το γράμμα και μετά, κάθε γραπτή του επικοινωνία με την Αστυνομία περιλάμβανε και το «σκορ» του μεταξύ τους «αγώνα».
Έτσι, στο προαναφερθέν γράμμα σημείωνε: = 10, SFPD = 0. [18]
Ενώ στις 24 Ιουλίου του 1970 το «σκορ» ήταν : = 13, SFPD = 0.

Η τελευταία επιστολή του Ζόντιακ

Τελευταία επιστολή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν 24 Απριλίου του 1974, όταν ο Ζόντιακ έστειλε την τελευταία του επιστολή στις εφημερίδες. Συγκεκριμένα, ο Ζόντιακ έγραψε:

Αγαπητέ εκδότη, «Σας ομιλεί ο Ζόντιακ, είμαι εδώ μαζί σας. Πες στον Χερμπ Κάεν ότι είμαι εδώ, πάντα ήμουν εδώ. Αυτό το γουρούνι ο Τόσκι είναι κάλος, άλλα εγώ είμαι πιο έξυπνος και καλύτερος, θα κουραστεί γι' αυτό αφήστε με ήσυχο. Περιμένω μια καλή ταινία για έμενα. Ποιος θα παίζει έμενα. Έχω τον έλεγχο όλων των πραγμάτων πλέον».

— Ειλικρινά δικός σας:

(σύμβολο Ζόντιακ) - μαντέψτε

Αστυνομικό Τμήμα Σαν Φρανσίσκο - 0

Από το 2017 η υπόθεση άρχισε να είναι και πάλι στο φως. Το ιδιωτικό κανάλι History Channel ξεκίνησε μια σειρά ντοκιμαντέρ, με σκοπό να εντοπίσει τον δολοφόνο Ζόντιακ. Η σειρά, με τίτλο Κυνηγώντας τον Ζόντιακ (HUNTING THE ZODIAC KILLER), αποτελείτο από δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από δυο αστυνομικούς, τον Κεν Μέινς, ειδικό ερευνητή ανεξιχνίαστων υποθέσεων και πρώην ντετέκτιβ του FBI, και τον Σαλ Λα Μπαρμπέρα, συνταξιούχο επιθεωρητή από το Τμήμα Εγκλημάτων Ποινικού/Συνασπισμού της Αστυνομικής Υπηρεσίας του Λος Άντζελες (LAPD). Η δεύτερη ομάδα αποτελείτο από τον Κέβιν Νάιτ, καθηγητή πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και διευθυντή έρευνας και συνεργάτη στο Ινστιτούτο Πληροφοριών των ΗΠΑ (ISI), τον Κρεγκ Μπάουερ, καθηγητή μαθηματικών στο York College της Πενσιλβανίας και αρχισυντάκτη του περιοδικού Cryptologia, ο οποίος υπηρέτησε ως μελετητής στο Κέντρο Κρυπτολογικής Ιστορίας της NSA, τον Ντέιβιντ Όραντσακ, προγραμματιστή λογισμικού και διαχειριστή ένος ιστότοπου σχετικά με τα κρυπτογραφήματα του Ζόντιακ, τον Ράιαν Γκάρλικ, καθηγητή υπολογιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας και τον Σούτζιθ Ράβι, ανώτερο ερευνητή επιστημόνα της Google. Η πρώτη ομάδα ανέλαβε να βρει στοιχεία από διάφορες υπηρεσίες, καθώς και τη συλλογή πληροφορίων από μάρτυρες της περιόδου που έδρασε ο Ζόντιακ, ενώ η δεύτερη ομάδα ανέλαβε να επεξεργαστεί -με τη βοήθεια ενός υπερυπολογιστή- ν' αποκωδικοποιήσει το περίφημο κρυπτογράφημα 340 του Ζόντιακ. Η σειρά αυτή έφερε στο φως αρκετά στοιχεία, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα. Νέους υπόπτους, νέες επιστολές του Ζόντιακ ενδεχομένως, νέα κρυπτογραφήματα, καθώς και μια πιθανή λύση του Ζ340.

Πού βρίσκονται οι έρευνες σήμερα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέτα τη σύλληψη του Τζόζεφ Τζέιμς ΝτεΆντζελο ως υπόπτου για τους φόνους της υπόθεσης «GOLDEN STATE KILLER» στις 26 Απριλίου 2018, η υπόθεση του Ζόντιακ άρχισε ν' αποκτά ενδιαφέρον ξανά. Συγκεκριμένα, όταν η αστυνομία άρχισε να υποπτεύεται τον ΝτεΆντζελο για τους φόνους της υπόθεσης GOLDEN STATE KILLER, πήρε το DNA του από ένα αντικείμενο, που πέταξε ο ίδιος σε κάδο απορριμάτων, και το σύγκρινε με το DNA που βρέθηκε στους τόπους εγκλήματος μέσω γενεαλογικών ιστοσελίδων. Όταν τ' αποτελέσματα βγήκαν θετικά για τουλάχιστον δυο φόνους, τότε η αστυνομία συνέλαβε τον ΝτεΆντζελο, που τώρα είναι στη φυλακή. Με ανάλογο τρόπο οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να κλείσουν μια υπόθεση που παραμένει ανοιχτή για πάρα πολλά χρόνια στην Καλιφόρνια (του Ζόντιακ δηλαδή). Ήδη επιστολές του Ζόντιακ και άλλα, που δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, έχουν σταλεί σε ιδιωτικό εργαστήριο, προκειμένου να εξεταστούν από ειδικούς, για να βρεθούν δείγματα DNA. Αν στη συνέχεια αυτά τα δείγματα κριθούν ότι είναι εντάξει, τότε θα συγκριθούν με άλλα δείγματα DNA, από γενεαλογικές ιστοσελίδες, προκειμένου να βρεθεί ο Ζόντιακ. Τ' αποτελέσματα της τελικής εξέτασης αναμένεται ν' ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2020, ο Ντέιβιντ Όραντσακ, μαζί με τον Αυστραλό μαθηματικό Σαμ Μπλέικ και τον Βέλγο προγραμματιστή Γιαρλ Βαν Άικε, κατάφεραν να σπάσουν το κρυπτογράφημα 340 μετά από 51 χρόνια. [3]

Συλλογή επιστολών και κρυπτογραφημάτων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Zodiac Letters». Zodiackiller.com. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2011. 
  2. https://www.quora.com/Why-is-the-Zodiac-Killer-called-that
  3. 3,0 3,1 «Zodiac '340 Cipher' cracked by code experts 51 years after it was sent to the S.F. Chronicle» (στα Αγγλικά). sfchronicle.com. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2021. 
  4. SFPD News Release, March 2007
  5. «Zodiac: The killer who will not die». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2011. 
  6. Napa PD Website, Vallejo PD Website and "Tipline," Solano County Sheriff's Office
  7. California Department of Justice Website
  8. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/02/28/AR2007022801979_pf.html
  9. http://www.cine.gr/film.asp?id=708705&page=4
  10. https://www.theodysseyonline.com/cold-case-3-terrorizing-attacks-zodiac-killer
  11. http://www.zodiackiller.com/Stine.html
  12. http://www.zodiackiller.com/ShepardHartnell.html#karmannghia
  13. "Zodiac" του Robert Graysmith, σελ. 49, έκδοση του 2000
  14. Graysmith, pp. 55–57.
  15. 15,0 15,1 Graysmith, σελ. 54–55.
  16. «ΗΠΑ: Μήνυμα του μυστηριώδους "Zodiac Killer" αποκρυπτογραφήθηκε». capital.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2021. 
  17. δείτε εδώ τον γρίφο http://zodiackiller.com/MyNameIsLetter.html
  18. SFPD = Αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Zodiac killer στο Wikimedia Commons