Ζωγράφος του Σουβάλωφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζωγράφος του Σουβάλωφ
Γέννηση 5ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησης Αρχαία Αθήνα
Ιδιότητα ζωγράφος ερυθρόμορφων αγγείων και αττικός αγγειογράφος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη
Έρως και λυράρης, Κάνθαρος με αγγειογραφία του Ζωγράφου του Σουβάλωφ. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου CA 1587: περ. 420-10 π.Χ.

Ζωγράφος του Σουβάλωφ ονομάζεται συμβατικά ένας αναγνωρίσιμος αρχαίος Έλληνας αγγειογράφος ερυθρόμορφων αγγείων, του οποίου το πραγματικό όνομα αγνοείται. Άνθισε μεταξύ 440 και 410 π.Χ. στην κλασική εποχή του Παρθενώνα. Το συμβατικό του όνομα καθιερώθηκε από τον Τζων Μπίζλεϊ (John Beazley) και με σκοπό την περιγραφή ενός αμφορέα που σήμερα φιλοξενείται στο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Ο αμφορέας αυτός είχε αγοραστεί τον 18ο αιώνα από τον συλλέκτη Ιβάν Ιβάνοβιτς Σουβάλωφ (Ivan Ivanovich Shuvalov), και έτσι ο άγνωστος καλλιτέχνης ονομάστηκε Ζωγράφος του Σουβάλωφ. Στον αγγειογράφο αυτόν αποδίδεται η φιλοτέχνηση περισσότερων από ογδόντα αρχαιολογικών ευρημάτων, συχνά μικρών διαστάσεων, από την Ιταλία, και κυρίως την Καμπανία και Λουκανία. Ως καλλιτέχνης τοποθετείται αμέσως μετά τον Ζωγράφο του Μάνχαϊμ από το ίδιο εργαστήριο, ενώ πιστεύεται ότι έδρασε στο ίδιο εργαστήριο με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής του, τον Αίσωνα και τον Ζωγράφο της Ερέτριας. Τα έργα του που απεικονίζουν περιστάσεις της καθημερινής ζωής και μυθολογικές σκηνές είναι τα καλύτερα καλλιτεχνικά έργα της εποχής του. Ένα από αυτά είναι η Οινοχόη, μια από τις πιο φημισμένες ερωτικές σκηνές της αρχαίας ελληνικής αγγειογραφίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John Beazley: Attic red-figure vase-painters. 2nd ed. Oxford 1963.
  • Adrienne Lezzi-Hafter: Der Schuwalow-Maler. Eine Kannenwerkstatt der Parthenonzeit, Mainz 1976.
  • John Boardman: Rotfigurige Vasen aus Athen. Die klassische Zeit, von Zabern, Mainz 1991 (Kulturgeschichte der Antiken Welt, Vol 48), especially p. 101f. ISBN 3-8053-1262-8.
  • Martin Maischberger: Weinkanne des Schuwalow-Malers: Liebespaar, in: Andreas Scholl (ed.): Die Antikensammlung: Altes Museum. Pergamonmuseum, von Zabern, Mainz 2007, S. 76f., ISBN 978-3-8053-2449-6.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Shuvalov Painter της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).