Ζορλού Τορέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζορλού Τορέ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Zorlu Töre (Τουρκικά)
Γέννηση1956[1]
Λάρνακα[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Τσουκούροβα[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της 11ης Συνέλευσης του Ψευδοκράτους (από 2018, Επαρχία Λεφκόσα)[2]

Ο Ζορλού Τορέ (τουρκικά: Zorlu Töre, γεννηθείς το 1956) είναι Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας, μηχανικός και πολιτικός. Από το 2022 είναι ο Πρόεδρος της Βουλής της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου.[3]

Αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Τσουκούροβα και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2009, εξελέγη βουλευτής από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP). Μεταξύ του 2010 και του 2011 διετέλεσε Υπουργός Φυσικών Πόρων. Ήταν ένας από τους οκτώ βουλευτές του UBP, γνωστό ως Κίνημα των Οκτώ, το οποίο ξεκίνησε επειδή η κυβέρνηση και οι ηγέτες των κομμάτων δεν ήταν δημοκρατικοί. Ψήφισε υπέρ της ανατροπής της κυβερνήσεως στην ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης και παραιτήθηκε από το UBP και εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα τον Μάιο του 2013. Μετά από λίγο, ο Χουσεΐν Οζγκιουργκούν επέστρεψε στο UBP μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος του UBP.

Στις γενικές εκλογές που έγιναν το 2018 εξελέγη βουλευτής από το UBP. Εξελέγη Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης από τη Ρεπουμπλικανική Συνέλευση του ψευδοκράτους στις 9 Φεβρουαρίου 2018.

Διετέλεσε διευθυντής και πρόεδρος σε πολλά ιδρύματα, οργανισμούς και συλλόγους. Είναι παντρεμένος με την Εμέλ Τορέ και έχει 5 παιδιά. Ομιλεί τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]