Ζατρίκιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το αρχαιολογικό έυρημα. Για τον πρόγονο του Σκακιού, δείτε: Ιστορία του σκακιού.
Ζατρίκιον
επιτραπέζιο παιχνίδι Μινωικής εποχής
ΟνομασίαΖατρίκιον
Έτος δημιουργίαςπερ. 1600 - 1500 π.Χ.
ΜουσείοΑρχαιολογικό Μουσείο
Ηρακλείου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το Ζατρίκιον [1][2]είναι αρχαιολογικό εύρημα Μινωικής εποχής από την Κνωσό. Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ αντίγραφο του φιλοξενείται και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Ιστορικό του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε στην Κνωσό και ήταν διαλυμένο. Οι συντηρητές το ανασυναρμολόγησαν.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει μέγεθος 120 x 60 εκ. και είναι ξύλινο, επικαλυμμένο με λεπτά φύλλα χρυσού και αργύρου, ενώ είναι επεξεργασμένο με ένθετους ορυκτούς κρυστάλλους, γυαλί και γαλάζιο χρώμα. Το συμμετρικό σχέδιο και η κατασκευή του είναι αριστουργηματικά. Στο ένα άκρο είναι συμμετρικά παρατεγμένοι δεξιά και αριστερά από δύο μεγάλοι ναυτίλοι, στη μέση ένας μεγάλος ρόδακας με εγγεγραμμένο λευκό ρόμβο, ενώ ακολουθούν άλλοι δύο μεγάλοι ρόδακες, ένας δεξιά και ένας αριστερά. Ακολουθεί ένα γραμμωτό πεδίο που καταλήγει σε δέκα μικρότερους λευκούς ρόμβους που είναι εγγεγραμμένοι σε γαλάζιους δίσκους. Η όλη σύνθεση είναι πλαισιωμένη από μαργαρίτες ρόδακες με κίτρινη ανθοδόχη που σχηματίζουν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάγεται στο 1600 - 1500 π.Χ. και προφανώς ανήκε σε πάμπλουτο άρχοντα. Ίσως να ήταν το ταμπλώ αρχαίου επιτραπέζιου παιχνιδιού, ενώ ταυτόχρονα ήταν το καπάκι του κουτιού που περιείχε τα πιόνια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2022. 
  2. «ζατρίκιο - Ancient Greek (LSJ)». lsj.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2022.