Ζαν ντε Λιέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ζαν (Ιωάννης) ντε Λιέν (Γαλλικά : Jean de Lienne) ήταν Γάλλος ιππότης ευγενής, κάτοχος τιμαρίων, του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Ο ντε Λιέν αναφέρεται ότι ήταν ο οικιστής και ιδρυτής των Λαγκαδίων Αρκαδίας, κατείχε τιμάριο στην περιοχή της Γορτυνίας που κατά κάποια εκδοχή το κληρονόμησε από τον πατέρα του ή κατά άλλη το πήρε κατά το μοίρασμα του Πριγκιπάτου το 1205. Αναφέρεται ότι πήρε μέρος στο χτίσιμο του Κάστρου της Άκοβας και το ονόμασε έτσι από την αδελφή του που είχε αποβιώσει και την έλεγαν Άκοβα.

Ο ντε Λιέν παντρεύτηκε την κόρη του γραμματέα του, Έλληνα, Πέτρου Γραμματικού από την Σμύρνη και εγκαταστάθηκε σε κοντινή τοποθεσία της Άκοβας σε τοποθεσία που λεγόταν "Τα Λαγκάδια" ιδρύοντας το σημερινό χωριό. Ο ντε Λιάννε κατά μία πάλι εκδοχή θεωρείται ο γενάρχης της Οικογένειας Παπαγιανόπουλων-Δεληγιάννη.

Κατά τον Αναστάσιο Γούδα, βιβλίο Παράλληλοι Βίοι, ο Ζαν ήταν αυτός που κατοίκησε το Κάστρο της Άκοβας που το έχτισε ο πατέρας του και οι απόγονοι αυτού ήταν οι οικιστές των Λαγκαδίων. Η εκδοχή αυτή δεν ευσταθεί από άλλες πηγές, όπως το Χρονικό του Μορέως, αλλά και σύγχρονες έρευνες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]