Ζαν-Μπατίστ Ματόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζαν-Μπατίστ Ματόν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jean-Baptiste Mathon (Γαλλικά)
Γέννηση5  Οκτωβρίου 1893[1][2][3]
3ο δημοτικό διαμέρισμα της Λιόν[1]
Θάνατος7  Μαΐου 1971[1][4][2]
Μπουλόν-Μπιγιανκούρ[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
ΣπουδέςΣχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςβραβείο της Ρώμης (1923)[3]
Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής[3]
Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ζαν-Μπατίστ Ματόν (γαλλ. Jean-Baptiste Mathon, 1893-1971) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας.

Ξεκίνησε από πολύ νωρίς τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική στη Λυών. Μαθητής των Gaston Redon και Albert Tournaire στην Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux-Arts) στο Παρίσι , κέρδισε το πρώτο βραβείο Prix de Rome σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1923 ,με θέμα που έφερε τον τίτλο "Μια κατοικία του εκπροσώπου της Γαλλίας στο Μαρόκο."(Une résidence du représentant de la France au Maroc).

Από 1 ης Γενάρη 1924 έως 30 Απρίλιος 1927 αναδεικνύεται νικητής στην Ακαδημία της Γαλλίας (Académie de France) στη Ρώμη. Επικεφαλής αρχιτέκτονας των δημόσιων κτιρίων και των εθνικών παλατιών,έχει επίσης ιδιωτική επίτευξη στη Salle Pleyel Aubertin και Granet, στο Ειδικό Σχολείο Δημοσίων Έργων, Οικισμού και Βιομηχανίας (ESTP PARIS) πάνω στην Λεωφόρο Σαιν-Ζερμαίν του Παρισιού, το Παλάτι του Ραδιοφώνου ( Palais de la Radio) στην έκθεση του 1937, καθώς επίσης και σημαντικά δημόσια κτίρια στην γαλλική κοινότητα Cachan (δημαρχείο,σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Στην συνέχεια της πορείας του γίνεται καθηγητής στο Ειδικό Σχολείο Δημοσίων Έργων και το «αφεντικό» ενός εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Ματόν ανέπτυξε το σχέδιο ανασυγκρότησης της γαλλικής πόλης Μπρεστ (Brest),το οποίο ήταν επικουρούμενο από τον Γενικό Επιθεωρητή των αυτοκινητοδρόμων Maurice Mead( 1902 - 1995 ).

Επίσης έχτισε το σχολείο της πόλης Kerichen,το πολιτιστικό κέντρο (βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο και μουσικό σχολείο),την Περιφερειακή Σχολή Καλών Τεχνών και τα διοικητικά κτίρια των Τελωνείων στο εμπορικό λιμάνι. Επίσης έργο του είναι το μνημείο που βρίσκεται σε πλατεία που φέρει το όνομα του και ολοκληρώνει την προοπτική της κύριας αρτηρίας rue de Siam.

Μεταξύ της χρονικής περιόδου 1954-1956 συνειδητοποιεί τις νέες θέσεις ξενοδοχείου στο Σαμπερί(Chambéry).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Émilie Charrel " Ο ενθουσιασμός του Ανασυγκρότησης " Brest πριν από 50 χρόνια για www.lexpress.fr , η Express .
  • Kenneth Frampton " Μοντέρνα Αρχιτεκτονική " , εκδόσεις Θεμέλιο