Εχίων (ζωγράφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλα άτομα με το ίδιο όνομα, δείτε: Εχίων (αποσαφήνιση).
Για τον γλύπτη του 3ου αιώνα π.Χ., δείτε: Αετίων.
Εχίων
Ιδιότηταζωγράφος και γλύπτης
ΚίνημαΕλληνιστική τέχνη
Καλλιτεχνικά ρεύματαΕλληνιστική τέχνη

Ο Εχίων ή Αετίων, ήταν διάσημος αρχαίος Έλληνας ζωγράφος ο οποίος μνημονεύεται από τον Λουκιανό,[1] όπου περιγράφεται ένα από τα έργα ζωγραφικής του, που αναπαριστά τον γάμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης. Ο πίνακας αυτός προκάλεσε τέτοιο θαυμασμό όταν εκτέθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, ώστε ο Προξενείδας, ένας από τους κριτές, πρόσφερε το χέρι της κόρης του στον Εχίωνα με σκοπό τον γάμο.

Ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης τον 15ο αιώνα, ο Ιλ Σοντόμα (Il Sodoma), αναπαρήγαγε το έργο αυτό ως διακόσμηση στη Βίλα Φαρνεζίνα, στηριζόμενος στις περιγραφές του Λουκιανού. Άλλο έργο του με ίδια θεματολογία είναι και ο γάμος του Αλεξάνδρου με τη Στατείρα, ρωμαϊκό αντίγραφο του οποίου έχει βρεθεί στην Πομπήια.

Αναφέρεται πως ο Εχίων κατείχε υψηλή τεχνική ως προς τη μίξη και τη στρώση των χρωμάτων του. Είχε υποτεθεί πως έζησε κατά τον καιρό του Αλεξάνδρου προς τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., αλλά τα γραφόμενα του Λουκιανού δείχνουν πως πρέπει να έζησε κατά την εποχή του Αδριανού(1ος αιώνας μ.Χ.).

Υποστηρίζεται πως το όνομα Αετίων προέκυψε ως παραφθορά του ονόματος Εχίων.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lucian, De Merced. Cond. 42, Herod, or Aëtion, 4, &c., Imag. 7.
  2. Gesch. d. Bild. Kunste, w.265—268.
  3. Mason, Charles Peter (1870), «Aetion (2)», στο: Smith, William, επιμ., Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston, MA, σελ. 51, http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/0060.html, ανακτήθηκε στις 2015-02-18