Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οφθαλμολογίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Οφθαλμολογίας (European Board of Ophthalmology-ΕΒΟ) είναι η ευρωπαϊκή επαγγελματική ένωση για την οφθαλμολογία.

Ιδρύθηκε το 1992 στο Λονδίνο και είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικευμένων Ιατρών (UEMS). Η εταιρεία παρουσιάζει τον εαυτό της να έχει στόχο να ενοποιήσει τα εκπαιδευτικά πρότυπα στην οφθαλμολογία στην Ευρώπη και να διασφαλίσει την ποιότητα της.Η εταιρία απονέμει τον τίτλο "Fellow του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας» (FEBO) μετά από μια εξειδικευμένη εξέταση. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία και το Βέλγιο, η δοκιμή αυτή αντικαθιστά την εθνική εξετάση πιστοποίησης. Η εξέταση αυτή έγινε για πρώτη φορά στην Ρώμη το 1995 και έκτοτε γίνεται κάθε φορά στο Παρίσι αρχές Μαϊου.

Για τους Έλληνες η εξέταση είναι προαιρετική, και ο εξεταζόμενος δύναται να την κάνει μετά το τρίτο έτος της ειδικότητας του. Η εξέταση απαρτίζεται από πέντε μέρη, το πρώτο εκ των οποίων είναι το γραπτο με 52 ερωτήσεις με πέντε υποερωτήματα το καθένα (συνολικά 260 ερωτήσεις) που διαρκεί 2,5 ώρες και από τέσσερεις προφορικές (που ονομάζονται σταθμοί) και καλύπτουν τις οφθαλμολογικές υποειδικότητες.

Κάθε συνδεδεμένη χώρα έχει και τον Εθνικό της αντιπρόσωπο. Από την Ελλάδα, η εθνική αντιπρόσωπος μας είναι η Τίνα Ξηρού, διευθύντρια οφθαλμολογίας στο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού "Κοργιαλένειο- Μπενάκειο" της Αθήνας.

Συγκεκριμένα στον πρώτο σταθμό εξετάζονται Οπτική, Διάθλαση, Παιδιατρική οφθαλμολογία και Νεύρο-οφθαλμολογία, στον δεύτερο εξετάζεται Κερατοειδής, Εξωτερική οφθαλμική νόσος, Κόγχος και Επιπεφυκώς, στον τρίτο σταθμό εξετάζεται Γλάυκωμα, Καταρράκτης και Διαθλαστική χειρουργική, και στο τέταρτο εξετάζεται η Παθολογία του οπισθίου ημιμορίου, Οφθαλμικές Φλεγμονές και Ραγοειδίτιδες.

Κάθε Απρίλιο η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία διοργανώνει τριήμερο δωρεάν προπαρασκευαστικό σεμινάριο, για την προετοιμασία των υποψηφίων.

Ο υπολογισμός του σκορ γίνεται με βάση των εξής τύπο:

EBOD= (0.4 x MCQ)+ [0.15 x (VV1+VV2+VV3+VV4)]

όπου MCQ είναι η βαθμολογία από το γραπτό και VV 1-...-4 είναι οι σταθμοί της προφορικής εξέτασης

Η δε ύλη της εξέτασης είναι το εγχειρίδιο JJ Kanski και η σειρά Βασικών Κλινικών Επιστημών της Αμερικάνικης Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Σύνδεσμοι

ebo-online.orgιστοσελίδα του «European Board of Ophthalmology"

uems-ophtalmologie.org Ευρωπαική Ένωση Ειδικευμένων Ιατρών- τμήμα οφθαλμολογίας (UEMS- Opthalmology)

http://soevision.org/ Ευρωπαϊκή Οφθαλμολογική Εταιρεία

Πηγές

https://web.archive.org/web/20160310054942/http://www.eurotimes.org/node/1367

https://web.archive.org/web/20150716004804/http://ebo-online.org/newsite/EBODexam/structure.asp

https://web.archive.org/web/20150716004720/http://ebo-online.org/newsite/EBODexam/scorecalculation.asp

https://web.archive.org/web/20150716004848/http://ebo-online.org/newsite/EBODexam/syllabus.asp

https://web.archive.org/web/20140917210805/http://eurotimes.org/node/1305

https://web.archive.org/web/20160325234835/http://www.eyenet.gr/post/979